Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:00
missa02
Abone

Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak

Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak

Kayıtsız Üye
Merhaba. Yerde otursan, ve kuranı yere koysan bu caiz mi? Ve karşıda otursan biri o kurana doğru ayak uzatması caiz mi? (Çantanın içindeyken değil sadece kuranın kendisi, hakaret amaçlı vs değil)


Yorum: Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak

muvaffak
Hakaret amaçlı olmasa dahi İslam’ın kitabını, Allah’ın ayetlerinin içinde bulunduğu bir kitabı ayak dibine bırakmak, karşısına ayak uzatmak elbette caiz değildir. Bahsettiğimiz kitap sıradan bir kitap değil, içindekiler de sıradan laflar değildir.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim,in ana konuları: inanç ibadet ahlak ve kıssalar mıdır?

Yorum: Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak

Omer Faruk
Hacca giden pek çok kardeşimiz, Türk müslümanlar dışında pek çok arap müslümanın okuduğu Kur’an’ı hemen yanına koyup namaza durduklarını görürler. Hatta dillerini bilip soramadıkları için Türkiye’ye döndüklerini onları saygısızlıkla suçlarlar.

Tabii ki bu farklı yorumlardan meydana gelmektedir. Bu anlamda bir kişinin okuduğu Kur’an’ı göbek altında tutması günah olmadığı gibi saygı göstermesi de güzel birşeydir. Her iki taraf da bu yorumdan dolayı birbirini kınayamaz. Çünkü Rasulullah (A.S) döneminde iki kapak arasında bir Kur’an yoktu, hatta Hz. Aişe annemizden gelen bir rivayette, bazı Kur’an varaklarının yattığı sedirin altında sakladığını söylüyor.

Okudunuz mu?  Ne yaparsam yapayım vesveseden kurtulamıyorum

Kur’an’a saygı daha çok onun dediklerini hayat rehberi edinmektir, vesselam!


Yorum: Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak

mustafaharput
başka müslüman ülkelerde bu yapılıyor. ancak bizim kültürümüzde ise farklıdır edeb terbiye saygı gibi kavramlar gerçek anlamda yerleşmiştir. ekmeği bile düştüğünde alıp öpen bir toplumuz. kuranıda edep mahallinin üstünde tutmak bize geçmişten gelen bir edep şeklidir bence bu çok doğrudur.

Okudunuz mu?  Salatı tefriciye duasının 4444 okunması mı faziletli ya da bu duayı sayılandırarak okumak doğrumudur?

Kayıtsız Üye
Konu açılmışken bende bir kaç şey söyleyeyim. Kuranı kerime saygı konusu çok önemli bir konu. Benim gözlemlerim şöyle ki kuran saygı konusunun değişik bir şekilde yolundan çıkmış olduğunu görüyorum . özellikle diğer müslüman ülkelerde olmayan bir şey var bizde. Kuranı evin en üst köşesine koymak ya da en üst kısma asmak ve onu orada tozların içine terk etmek ve bunun adına da kurana saygı demek bence tribünlere oynamaktan başka bir şey değil. Bu soruyu yazan kardeşime ben kendimden örnek vermek isterim. Ben bazen öğle ile ikindi namazı arasında camiden çıkmam kuran okur ibadet ederim. Uykum gelir uzanırım kuranı kucağıma alırım bazen başımın yanına koyarım yüzüme kuranın üstüne koyarım öperim dua ederim böyle bir kitap için. Bu dışardan bakan insana çok abes gelebilir hiç umurumda da olmaz. Senin kuranla ilişkin seni bağlar kardeşim . yapmaman gereken şeyler zaten bellidir kurana saygısızlık olacak diye kurandan korkan milletimiz gibi olma sende. Kuranı pis yerde tutma onu pis yere katma. ayağını kurana karşı uzatmak saygısızlık mı? Evetse söylersin uzatmaz ama ben sana daha büyük bir saygısızlık söyleyeyim mi kuranın ayetlerine saygısızlık kurana ayak uzatmaktan daha büyük saygısızlıktır değil mi? Faize balıklama atlayan fuhuşa boğulmuş her lafı yalan olan ama evinin en üstüne kuran asmakla övünen birisi olma yeter. Kuranın şekline saygısızlıktan öte kuranın maneviyatına ayetlerine saygısızlık yapma onun dışında kuranı öp kucağına al onunla arkadaş ol ondan korkma senin kalbinde saygısızlık yoksa Allah senin kalbini zaten bilir. Allah’a emanet ol kardeşim

Okudunuz mu?  Abdestli duramıyorum

Omer Faruk
< başka müslüman ülkelerde bu yapılıyor. ancak bizim kültürümüzde ise farklıdır edeb terbiye saygı gibi kavramlar gerçek anlamda yerleşmiştir. ekmeği bile düştüğünde alıp öpen bir toplumuz. kuranıda edep mahallinin üstünde tutmak bize geçmişten gelen bir edep şeklidir bence bu çok doğrudur. >
Hz. Aişe annemiz Kur’an sahifelerini sedirinin altına koyarak saygısızlık etmemiştir umarım!

Okudunuz mu?  Tövbe edince günah hiç işlenmemiş gibi olur mu

Hz. Âişe’den gelen Kur’an’ın toplanması ile ilgili bir hadiste o şöyle der: "Bu hüküm, benim yatağımın altında bulunan bir sahifede idi. Resulullah vefat edince, biz onun yıkanması ve kefenlenmesi ile meşgul iken bir evcil hayvan (keçi) içeri girerek bu sayfayı yemiş."

Okudunuz mu?  Allahın zikri en büyüktür

O dönemde sahabenin anladığı SAYGI Kur’anı başlarının üstünde taşımak değil Rasulullah’ın öğrettiği gibi YAŞAMAKTI. Kurana da gerçek saygı budur. Zaten o dönemde Kur’an toplanmadığı için iki kapak arasında göbek üstünde taşınması, yere konmaması gibi saygı ifade eden davranışlarla ilgili bir düzenleme yoktur. Yazdıkları varaklar, bazen yataklarının altında bazen hemen görüp okuyabilecekleri heryerde idi. Ne özel bir muamele ne de bir kutsiyet vardı. Ama önemli bir özellikleri vardı ki acaba bu sahifede yazanları "nasıl yaşayabiliriz" Sahabeden bugün müslümanların Kur’an’a gösterilen saygıya benzer saygıyı tavsiye eden rivayet yoktur.

Okudunuz mu?  Akraba evliliği ile ilgili ayetler

Mustafa
Bu şekilcilik diye düşünüyorum ben. Bizim toplum ve kültür bunu böyle kabul etmiş ama bunun adına ‘saygı’ denmez. Kuranı yere koymakla göbek altında taşımakla da kimse saygısızlık yapmış olmaz. Saygısızlık laik demokratik cumhuriyet te faizin fuhuşun içkinin ve daha bir çok haramın ‘devlet’ ve ‘TOPLUM’ güvencesine altına alınması demektir . keşke kuranın cismine değil şeklinde değilde ANLAMINA VE EMRİNE saygı gösterseydik vesselam…

Bu kategoride yer alan Adaletli olma ile ilgili yaşanmış bir hikaye başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kuranı Yere Koymak Ve Ayak Uzatmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.