Anasayfa
8 Mayıs 2021, 6:52
sizden03
Abone

İdrar damlaması?

İdrar damlaması?

ilkene
Hocam, sorum idrar damlaması, iş hayatında çalışıyoruz tuvaletimizi yaparken gereken temizliği yapıyoruz ama yinede bir damlama oluyor, bunun ölçüsü varmı?Kaynakçalardan bir şeyler bulmaya çalışıyorum ama kafam karıştı, iş yerinde değiştirmek gibi imkanımız da yok


Cevap: İdrar damlaması?

mumsema
< Hocam, sorum idrar damlaması, iş hayatında çalışıyoruz tuvaletimizi yaparken gereken temizliği yapıyoruz ama yinede bir damlama oluyor, bunun ölçüsü varmı?Kaynakçalardan bir şeyler bulmaya çalışıyorum ama kafam karıştı, iş yerinde değiştirmek gibi imkanımız da yok >
damlama 2 çeşit olur. 1. özürden 2. ihtiyaç yaptıktan sonra iyice bitmesini beklememekten.

gençlerde özür olmaz (istisnalar kaideyi bozmaz tabi). dediğin sanırım idrar bitmeden/iyice beklemeden ihtiyacın bittiğini zannedip çıkmaktandır. ihtiyacımızı giderirken az daha beklemek gerekir (1-2 dk). sonra yinede akıntı olursa değdiği yeri mutlaka yıkamalıyız, yoksa namaza engel olur.

bir de bu konuyu okumanı tavsiye ederim: Özür

______________________________

vesvese olduğundan şüphen varsa (akıntı sanıp fakat baktığında bir şey görememen) bunun tedavisi senin elinde. şeytan (a.l) mü’minleri ibadetten bıktırmak için başvurduğu yollardan biridir.


Yanıt: İdrar damlaması?

hbevci
< ihtiyacımızı giderirken az daha beklemek gerekir (1-2 dk). sonra yinede akıntı olursa değdiği yeri mutlaka yıkamalıyız, yoksa namaza engel olur. >
necasetten taharet bahsınde kaıde su sekılde;
< NECÂSET (Necâsetten Taharet) NEDİR?

forumduasi.com/islami-kavramlar/116900-necaset-necasetten-taharet-ne-demektir.htmlNecaset (Necâsetten Taharet) Ne Demektir? Necâset, hakîki ve maddî pislik, kirlilik anlamına gelir. Bundan temizlenmeye de necâsetten taharet denir. Namazın şartlarından birisi de necâsetten taharettir. Namazın sahih olması için, beden, elbise ve namaz kılınacak yerlerin temiz olması şarttır.
İslâm dini temizliğe büyük önem vermiştir. Vücut, elbise ve çevredeki necâsetin, her bir zerresinin en iyi bir şekilde temizlenmesi arzu edilmektedir. İdeal olan bu olmakla birlikte, böyle bir temizlik her zaman mümkün olmayabilir. Bu sebeple, dindeki kolaylık ilkesinden hareketle, ibadetler için gerekli maddî temizliğin alt sınırını belirlemede ölçüler getirilmeye çalışılmıştır. Bu aynı zamanda, namazın sahih olması için gerekli olan temizliğin alt sınırıdır.
Namazın sıhhatine mani olup olmaması bakımından necâsetler ikiye ayrılır:
Necâset-i galîza; ağır necâset anlamına gelmekte olup, insan dışkı ve idrarı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan, irin, kusmuk, meni, âdet veya lohusalık kanı; eti yenmeyen hayvanların dışkı, idrar ve salyaları, eti yenen hayvanlardan kümes hayvanlarının pislikleri, akan kan; şarap, leş, bu grup necâsettendir. Namaz kılanın vücudunda, elbisesinde veya namaz kıldığı yerde bir dirhemden (2,08 gr.) fazla bulunması halinde namaza manidir. Mayi olması hâlinde, avuç ayası kadar bir sahayı kaplarsa namaz sahih olmaz. Necâset-i hafîfe; hafif olan necâset anlamına gelmektedir. At ve kümes hayvanları dışındaki eti yenen ehlî hayvanların dışkı ve idrarları ile kuşların pislikleri bu tür necasettendir. Bunların beden veya elbisenin 1/4 `inden fazlasına bulaşması hâlinde namaz sahih olmaz. Bundan az ise namaz kılmak caiz olmakla birlikte mekruhtur. İnsanın bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde, namaza mani olmayacak kadar az pislik bulunmasıyla namazın sahih olacağı düşüncesiyle, temizliği ihmal etmek yanlıştır. Bu pislikleri tamamen temizlemek mümkün iken, bunlarla namaz kılmak mekruhtur. Diğer taraftan, yeryüzünün tamamının Müslüman toplum için mescit kılındığı, yani her yer potansiyel olarak namaz kılınacak yer olduğu göz önünde bulundurularak, çevrenin de kirletilmemesine dikkat edilmelidir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Tesbih yatarak çekilir mi

>
ozaman sınırımız:
< Namaz kılanın vücudunda, elbisesinde veya namaz kıldığı yerde bir dirhemden (2,08 gr.) fazla bulunması halinde namaza manidir. Mayi olması hâlinde, avuç ayası kadar bir sahayı kaplarsa namaz sahih olmaz >
konuya bakısımda bır yanlıslık varmı?mumsema hocam???

Okudunuz mu?  Kaza Namazları Nasıl Hesaplanır

idrar damlaması, namazda idrar damlaması, kiloda idrar damlaması

Bu kategoride yer alan Tuvalette iken meni gelmesi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İdrar damlaması? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.