Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:33
Siirler
Yönetici

İslamda tatil var mı?

İslamda tatil var mı?

@hmet
Tatil yan gelip yatma. bütün islami kuralların çiğnenip israf, fuhuş ve farzları terkin zamanı mıdır?Tatil müslümanın hayatında sorgu dışında kalacak boş fuzuli zaman birimi midir?

Günümüzde Tatil kelimesi boş vakit anlamında kullanıllmaktadır.

İslam tamamen boş geçirilecek bir vakit tanımaz. Kur’an-ı Kerim’de bize meşguliyetin değiştirilmesi suretiyle dinlenme elde edileceğine işaret edilmektedir. Buna bir nevi çalışarak dinlenme diyebiliriz.

Müslümanlar, Yahudiler Hrıstiyanlar gibi tamamen işsiz geçirilecek bir haftalık tatil anlayışından uzak olmalıdır. Eğlencede şehvet duyma ve fitne çıkarma ihtimali halinde, nazarın haram olduğunda ittifak vardır.
İslam boş zaman kabul etmez. derken istirahatı reddeder manası çıkarılmamalıdır.

Kur’an-ı Kerim’de en iyi dinlenmenin kişinin kendi evinde uyku ile olacağı beyan edilmiştir.
Size geceyi örtü, uykuyu dinlenme (vasıtası), gündüzü de çalışma zamanı yapan Allah’tır. (Furkan 25).
Allah sizin için meskenlerinizi huzur ve sükun yeri kıldı. (Nahl 16).
Yasak oyun ve eğlenceler; kumar oyunları, hayvanlarla oynamak, içkili, çalgılı, kadınlı eğlencelerdir. Bazı oyunların faydalılık yani cihada hazırlık yönü galebe çalar. Bu yüzden HzPeygamber (SAV) onları ısrarla teşvik etmiştir. Bu gruba yüzme, atma, binme, koşma ve güreş girer.
Meşru eğlence fırsatları ise çeşitli merasimler, ziyafetler (sünnet, doğum, seferden dönüş, yeni meskene girme, musibetten kurtulma) ve düğünlerdir.
şimdi günümüzde yaşanan özenti tatil maceracılarının kısa bir örnegini yansıtalım.

Okudunuz mu?  Samimiyet nedir? Kuranda Samimiyet

Adamcağız dar gelirli orta bir memur. Bir akşam evine gelmiş ki, karısı ağlıyor. Ne oldu demiş. Kadın:
– Daha ne olsun!.. cevabını vermiş ve açmış ağzını yummuş gözünü söylenmeye başlamış. "Nazifeler, Semiramisler, Tomrisler, Sevgiler hepsi Filan lüks otele tatile ve dinlenmeye gittiler. Biz burada çakılıp kaldık. Eşin dostun gözüne görünecek halim kalmadı. Biz ne zaman Filan lüks otelde tatile çıkacağız?.." Bir yandan bağırıyor, bir yandan ağlamaya devam ediyormuş.

Okudunuz mu?  Şahsiyet Nedir?

Neyse uzatmayayım, biraz para bulmuşlar ve Filan lüks otele tatile gitmişler. Bir hafta kalmışlar. Adam başına günlüğü 100 milyon liraymış.
Sırtlarında bir borç kamburu ile dönmüşler ama bizimkinin hatunu memnunmuş, eşe dosta, misafirlere "Biz filan lüks otelde tatil yapıp dinlenirken…" diye konuşuyormuş bol bol…
Bu anlattığım aile dindar kesime mensupmuş. Zaten Filan lüks otel de dindar kesimin tatil ve dinlenme yeriymiş…
Şu Müslümanların ahlâkı ne kadar değişti…

İnsanların elbette tatil yapmaya, dinlenmeye hakları vardır. Bu bir ihtiyaçtır. Ancak:
(1) İslâm dini lüksü, israfı, aşırı tüketimi, gösterişi, şatafatı, saçıp savurmayı hoş görmez.
(2) Tatil yapmak, dinlenmek başka şey, hava atmak, caka satmak, gösteriş yapmak başka şeydir.
(3) Herkes bütçesine, kazancına, imkanına göre tatil yapmalı, dinlenmelidir.

Tatil yapmak ve dinlenmekle gösterişi, lüksü, israfı birbirine karıştırmamak gerekir. Gösteriş bir hastalıktır, buna yakalanmış olanların tedavi edilmesi gerekir.
İyi bir tatil yapmak, güzelce dinlenmek için ille de beş yıldızlı otellere gitmek, su gibi para harcamak gerekmez.
İnsan zengin de olsa, bol kazancı ve parası da olsa lüks ve israf yine ayıptır, yine dinen ve ahlâken yasaktır.
Müslümanlar akıllarını başlarına toplasınlar. Ülkemizde milyonlarca vatandaşımız işsizlik, sefalet içinde sürünüyor. İslâm aleminin durumu berbat. İnsanlık aleminde yarım milyardan fazla insan açlıkla pençeleşiyor. Yeryüzünde bunca sefalet varken Müslüman, bana ne diyemez, paşa canının istediği gibi yaşayamaz. "Ben yaşarım!.." diyene benim de kısa bir sözüm olacaktır:

Okudunuz mu?  Fe Eyne Tezhebun - Nereye Bu Gidiş?

– Allah’tan kork!.. Sorumsuzca yaşarsan çarpılırsın. Önce bu dünyada sille yersin. Ne oldum deme, ne olacağım de. Sonra öteki dünyada hesaba çekilirsin.
Peygamberimiz (SallAllahu aleyhi ve sellem) "Mir’açta bana cehennem gösterildi. Oradakilerin çoğunluğunun kadınlar olduğunu gördüm" buyurmaktadır. Başları örtülü kadınlar, sizlere hitap ediyorum.
Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi üzerinize olsun… Bu devirde sırf Allah rızası için ihlasla tesettüre bürünmek çok büyük bir fazilettir. Sizi tebrik ediyorum. İnşaAllah tesettürünüz yüzünden şehid sevabı alırsınız. Ancak, sizin de bildiğiniz gibi iş sadece tesettürle, namaz kılıp oruç tutmakla bitmez. Mensubu bulunduğumuz yüce İslâm dini israfı yasak ve haram kılmıştır. Gösterişi,
kibri, gururu, malıyla öğünüp caka satmayı da yasaklamıştır. İsraf, gurur, kibir, gösteriş; riba, içki, kumar, mâsum insanlara iftira etmek, haksız yere adam öldürmek gibi günahtır, haramdır. Tatil yaparken, dinlenmeye giderken Kur’ân’ın, Sünnetin, Şeriatın, İslâm ahlâkının ve tasavvufunun emir, yasak ve ilkelerini daima göz önünde bulundurunuz.

Okudunuz mu?  Ve Allah Aşkı Yarattı!

"Biz bu yaz Falan lüks otelde tam bir hafta tatil yaptık, dinlendik…" gibi edebiyatlar, caka satmalar, övünmeler akıllı ve ahlâklı bir Müslümana yakışmaz. Kuş kadar beyni, böcek kadar aklı olan bir Müslüman bu gibi şeytanî övünmelerden, boş gururlardan uzak durur.
Aklımız varsa, lüksü bırakır, masraflarımızı kısar ve arttırdığımız para ile fakirlere, darda olanlara, dullara, yetimlere yardım ederiz. Müslüman için hakikî ticaret budur. Bu fanî, aldatıcı, oyalayıcı, göz boyayıcı, kahpe dünyadan ebedî âhiret alemine götüreceğimiz servet ve mal ancak hayır hasenat için harcadıklarımızdır. Bütün din kitaplarımız bunları açık seçik yazıyor. Tefsirler, hadîs külliyatları, ahlâk ve tasavvuf kitapları hep yazıyor. Okuyalım, öğrenelim, kendimize çeki düzen verelim.
Dar gelirli bir ailenin, borca harca girerek lüks otellerde tatil yapması ahmaklıktır, gülünçtür, ayıptır, acınacak bir haldir.
Her işin, her şeyin bir sanatı vardır. Alış verişin, yemek yemenin, giyinip kuşanmanın olduğu gibi tatil yapmanın ve dinlenmenin de sanatını öğrenelim. Biz Müslümanların medeniyeti İslâm medeniyetidir. Bu medeniyetin ölçülerine, sınırlarına, değerlerine dikkat edelim, onları aşmayalım.

Okudunuz mu?  Esila Nedir

Çok zengin de olsa, parayı koyacak yer bulamayacak derecede bol gelirli de olsa bir Müslüman aile Nemrud gibi, Firavun gibi yaşayamaz. Evlerimize dikkat edelim. Hacı bey ile hâcı hanımın evleri saray gibi; mutfak ve banyo dairesi Brezilya granitiyle kaplı, banyonun muslukları altın suyuna bandırılmış. Buzdolabının, televizyonun, diğer cihazların en pahalısı, en lüksü arz-ı endam ediyor. Ama bu evde bir kütüphane yok, duvarında kıymetli hüsn-i hat levhaları yok, yerlerde değerli halı ve kilimler yok, vitrin ve büfelerde güzel İslâm-Türk sanat eserleri yok. Böyle Müslüman zenginler ne kalitesiz zenginlerdir.
Bilmemek ayıp değildir, öğrenmemek ayıptır. Evlerimizi, iş yerlerimizi kendi kimliğimize, kültürümüze, medeniyetimize, sanatımıza göre tanzim ve tezyin etmek (düzenleyip süslemek) hususunda bilen, ehliyetli kimselerle istişare edelim. Pahalı harcama sadece ve sadece sanat, kültür kitap gibi sahalarda caiz olabilir. Lüks pahalı, gösterişli Mercedes otomobilleri putlaştırmışız ama güzel bir hüsn-i hat levhasına birkaç milyon lira bile vermiyoruz, veremiyoruz. Bu ne korkunç nasipsizlik ve kültürsüzlüktür!

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim [şiir]

"Efendim ben köy çocuğuyum, kırsal kesimden geldim, senin dediğin şeyleri bilmiyorum…" Bilmiyorsan öğreneceksin. Mercedes almayı, rüzgârla tersine dönen pahalı kravatlar takmayı, iki bin dolara İtalyan kostüm veya palto almayı nasıl öğrendiysen; kültürlü, sanatlı, vasıflı, medenî Müslüman zengin olmayı da öğreneceksin. Öğrenmek istemiyor musun? Öyleyse bugün olduğu gibi böyle moloz ve rezil bir hayat sürersin!
M.Ş.Eygi

Okudunuz mu?  Kul Hakkı ve Çeşitleri Nedir ?

Cevap: İslamda tatil var mı?

Engin
ne yazikki bazı insanlar bu yazılanları dinlemiyeceklerdir veya anlamamazlıktan geleceklerdir. :S Yaz gelsede bir an önce tatile çıksak diye can atan bir çok insan var çünkü.

Paylaşımın için sağol @hmet kardeş…


Yorum: İslamda tatil var mı?

Kayıtsız Üye
Yazınız da çok güzel noktalara değinmişsiniz ama üslubumuza biraz daha dikkat etmelisiniz. Tatile giden insanlara yüklediğiniz vasıflarda haklı olabilirsiniz ama tatile giden insanlar bu yazıyı okuduğunda taşlanmış hissine kapılabilirler. Çok ağır kelimeler kullanarak insanlara doğruyu anlatamayız. Güzellikle tatlı dille insanlara doğruyu anlatmalıyız..

Okudunuz mu?  Gülü İncitme Gönül !

Yorum: İslamda tatil var mı?

imam
İslamda dinlenmek, tatil yapmak vardır ama tatili boş geçirmemekte fayda vardır. İlim öğrenmek gibi akraba ziyareti gibi Müslüman yapması gereken işler vardır. Tatil sadece yan gelip yatmak olmamalıdır. Bir Müslüman bu anlayışa sahipse bu anlayışı terk etmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Keyfi olarak (balayı veya normal kardeşle tatil) pahalı tatil israf mıdır ? (Mesela dünyanın diğer ucunda başka bir çok küçük bir ülke var. Ama çok pahalı. O tatile gitmek günah mıdır ? (kişi bunun için borç almıyorsa…)

Okudunuz mu?  Burçlara İnanmalı Mı?

Omer Faruk
De ki: Yeryüzünde dolaşın da Allah’ın başlangıçta yaratmayı nasıl yaptığına bakın. Sonra Allah (aynı şekilde) sonraki yaratmayı da yapacaktır. (Kıyametten sonra her şeyi tekrar yaratacaktır) Şüphesiz Allah’ın gücü her şeye hakkıyla yeter. (Ankebut-20)

Tatiliniz bir amaca binaen ise hem öğrenir hem ibret sahibi olursunuz ve faydalıdır. Selametle…


seyit gazi
< Keyfi olarak (balayı veya normal kardeşle tatil) pahalı tatil israf mıdır ? (Mesela dünyanın diğer ucunda başka bir çok küçük bir ülke var. Ama çok pahalı. O tatile gitmek günah mıdır ? (kişi bunun için borç almıyorsa…) >
bu kişiden kişiye değişir. kimisi tüketime veya mala harcama yaparken; kimisi de başka insanları tanımaya, başka yerleri görmeye, medeniyetlerin birikimlerini gözlemleye harcama yapabilir ancak tatilden kastınız deniz kum ağaç veya üç metre uzun yüzde beş daha karlık bir kışlık merkezse, insan tanımakdan kastınız yerli halkın size hizmet etmesi havlu getirip götürmesi ise bu bence abesdir. dünyanın bir ucuna gitmenin başlı başına ulaşım bedeli kişi başı üç beş milyardır. bunun bir de dönüşü de var. bunun da filanca yerde tatil yaptım hissiyatına veya egosuna tercih edilmesi düşündürücüdür. yani burada kişiye ve tatil anlayışına göre farklı şeyler söylenebilir. söylediklerimde sizi bağlayacak diye bir şey yok.

Okudunuz mu?  Her sabah hesabımıza 86 bin 400 saniye yatıyor

islamda tatil, tatile gitmek gunahmi, tatile gitmek günahmı

Bu kategoride yer alan Hazreti Vahşi için inen üç ayet başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda tatil var mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.