Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:32
Siirler
Yönetici

Burçlara İnanmalı Mı?

Burçlara İnanmalı Mı?

Fetva Meclisi
BURÇLARA İNANMALI MI?
Hadisi Şerif

Zeyd İbnu Halid (radıyAllahu anhu) anlatıyor:
Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) Hudeybiye’de, bize geceleyin yağan yağmurun peşinden sabah namazı kıldırmıştı. Namazı bitirince cemaatin önüne geçti ve:

— Rabbiniz ne dedi biliyor musunuz? Buyurdu. Cemaat:
— Allah ve Resulü bilir! Dediler.
— Allah Teala Hazretleri: Kullarımdan bir kısmı bana mümin, bir kısmı da kâfir olarak sabahladı. ‘Allah’ın fazlı ve rahmetiyle bize yağmur yağdırıldı’ diyen(ler), bana mümin, yıldızları(n tesirini) da inkâr edici olarak sabahladı. Kim de: ‘Falanca falanca yıldız sayesinde bize yağmur yağdırıldı’ dediyse o da bana kâfir, yıldıza mümin olarak sabaha erdi’ dedi! buyurdular.

Okudunuz mu?  Önemli olan yüz güzelliği mi? Huy güzelliği mi?

Açıklaması:

Hadiste, yağmurun yıldızların tesiriyle yağdığı inancına düşenler küfre nispet edilmektedir. Bu hüküm, sadece yağmurla sınırlı değildir. Kişi, maruz kaldığı nimetleri veya müşahede ettiği hadiseleri, Allah’tan başka bir şeyle açıkladığı takdirde, küfre nispet edilebilecektir. Çünkü hakiki fail, yani her şeyin mutlak yaratıcısı Allahu Zülcelal’dir.

Âlimler buradaki küfürle iki ayrı küfrün kastedilmiş olabileceğini belirtirler:

1- Şirk koşma küfrü; İmanla mukayese yapılmış olması, bu ihtimale bir delil olmaktadır.

Ebu Said (ra)‘dan rivayet edilen şu hadisi şerif, hadisten çıkartılan şirk koşma küfründen ne kastedildiğini daha iyi anlamamıza ışık tutacaktır: Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
Eğer Allah Teala Hazretleri, kullarından yağmuru beş yıl tutup sonra gönderecek olsa insanlardan bir grubu kâfir olur ve: ‘Micdeh yıldızı sebebiyle yağmura kavuştuk!’ derdi. (2)

Okudunuz mu?  Muhammed ikbal şiirleri

Micdeh (veya mücdeh) yıldızı, eski Arap inancında yağmura delalet ettiği kabul edilen bir yıldızın adıdır.

2- Nimete karşı küfür; buna ‘küfrân-ı nimet’ veya nankörlük de diyoruz. Bu ihtimalin verilmesine, hadisin bir başka veçhinde gelen: Kim, suyu vermiş olmamıza karşı bana hamdü senada bulunursa işte bu bana iman etmiştir ibaresidir. Keza bir başka rivayette de: … Bana veya nimetime küfretmiş olur ibaresinin gelmiş olmasıdır.

Okudunuz mu?  Besmelenin Önemi Hakkında Kısa Hikaye : ISLAK KESE !!.

İbni Abbas (ra)‘dan gelen bir rivayette de: … Onlardan bir kısmı kâfir, bir kısmı şakir (şükredici ve nimeti vereni bilici) olarak sabaha ermiştir ibaresi vardır.

Şu halde, hadiste geçen ‘küfür’den maksadın imanî küfür olmayıp ‘nimete nankörlük’ olduğunu anlamayı haklı çıkaracak karineler mevcuttur.

O halde, hadisin değerlendirilmesinde her iki muhtemel mananın nazarı dikkate alınması gerekir. Mümin, zaten şiddetle tazir edildiği şirki hafiye (gizli şirk) düşmemek için hayır ve şer her şeyin yaratılış cihetiyle Allah’tan geldiğini bilecektir. Hele hayır, nimet, saadet gibi hoş şeylerin, Allah’ın hem iradî olarak takdiri hem de yaratması olarak bilip hamdini, şükrünü eda etmesi gerekir.

Okudunuz mu?  Para ile ilgili şiir

Belirtilen yanlış inançlara başkasında rastlandığı zaman, bu inancın küfranı nimet olabilme ihtimalini göz önüne alarak, tekfir etme cihetine gidilmemesi uygun olur.

Nitekim bazı hadis yorumcuları; Resulullah (sav) yıldızlar bahsinde şiddet göstermiştir, çünkü Arapların olayları onlara dayandırma âdetleri vardı. Fakat yağmuru Allah’tan bilen bir kimsenin, o yıldızın doğduğu vakti kastederek: Falanca yıldızda yağmura kavuştuk demesi caizdir, demişlerdir. (3) Çünkü burada vakit kastedilmiştir.

Okudunuz mu?  Divan Edebiyatı..

Her ne kadar bu hadisi şerif, o dönemin insanlarına hitap ediyorsa da günümüze bakan yönleri oldukça fazla ve önem taşımaktadır. Çeşitli yıldıznameler ve astroloji kitaplarına bakıp Sen falan yıldızın tesirinde kalmışsın diyen insanlara inanan insanların çokça olduğu bir dönemde yaşıyoruz.
Şu noktayı iyi ayırt etmeliyiz, yukarıda da geçtiği gibi Falan yıldızın, şu konumunda doğdun demek, vakte işaret ettiği için mahzurlu değildir. Fakat Sen falan zamanda doğduğun için karakter özelliklerin falan yıldızın, burcun tesirinde kalmış demek kişiyi küfre, inançsızlığa götürebilir. Özellikle, bu sözle kastedilen, o yıldızın bizatihi kendi başına bir tesirde bulunması ise açık bir küfür olur.

Okudunuz mu?  Hazreti Vahşi için inen üç ayet

Allahu Teala’nın yaratıp konumlandırdığı yıldızların, insanın üzerinde bir çeşit manyetik ve daha başka bilemediğimiz tesirlerinin olduğu, ilmi/bilimsel açıklığa kavuşturulmuş bir konu değildir. Bunlar sadece bazı iddia ve yorumlardır.

Sonuç olarak, çoğunluk İslam âlimleri, bu tür ilgi ve uğraşlardan müslümanları men etmişlerdir.

Kaynak: 1- [Buharî, Ezan 156, İstiska 28, Megazi 35, Tevhid 35; Müslim, İman 125, (71); Muvatta, İstiska 4, (1, 192); Ebu Davud, Tıbb 22, (3906); Nesâî, İstiska 16, (3, 165)] [4] 2- Nesaî, İstiska 16, (3, 165). 3- İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları, 16/186.

Okudunuz mu?  Kalp Kırmak Gönül Yıkmak Şirkten Sonra En Büyük Günahtır

Cevap: Burçlara Inanmalı Mı?

menzil_guller
< Fakat "Sen falan zamanda doğduğun için karakter özelliklerin falan yıldızın, burcun tesirinde kalmış” demek kişiyi küfre, inançsızlığa götürebilir. Özellikle, bu sözle kastedilen, o yıldızın bizatihi kendi başına bir tesirde bulunması ise açık bir küfür >
bu konu insanlar arasında baya yaygın.bilgilendirdiğin için Allah razı olsun Kardeşim.emeğine sağlık..


Yanıt: Burçlara Inanmalı Mı?

Abdullatif
< Sonuç olarak, çoğunluk İslam âlimleri, bu tür ilgi ve uğraşlardan müslümanları men etmişlerdir. >
Açık ve net..Oysa milet kafayı bozmuş bu astroloji işleriyle çok tehlikeli çok.
Allah onları malayani işlelerle uğraşmaktan sakındırsın.
Allah razı olsun bu önemli konu için.

Okudunuz mu?  İbadetlerde gösteriş yapmak

Soru: Burçlara Inanmalı Mı?

macroh
< Sonuç olarak, çoğunluk İslam âlimleri, bu tür ilgi ve uğraşlardan müslümanları men etmişlerdir. >
Allah Razı olsun önemli bilgilerin için….


Fetva Meclisi
Allah(c.c) Cümlemizden razı olsun kardeşlerim…..


Suheybi rumi
< Hadisi Şerif

Zeyd İbnu Halid (radıyAllahu anhu) anlatıyor:
"Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) Hudeybiye’de, bize geceleyin yağan yağmurun peşinden sabah namazı kıldırmıştı. Namazı bitirince cemaatin önüne geçti ve:

Okudunuz mu?  İnsan Yüzü Manevi Anlamda Değişim İçindedir..

— Rabbiniz ne dedi biliyor musunuz? Buyurdu. Cemaat:
— Allah ve Resulü bilir! Dediler.
— Allah Teala Hazretleri: "Kullarımdan bir kısmı bana mümin, bir kısmı da kâfir olarak sabahladı. ‘Allah’ın fazlı ve rahmetiyle bize yağmur yağdırıldı’ diyen(ler), bana mümin, yıldızları(n tesirini) da inkâr edici olarak sabahladı. Kim de: ‘Falanca falanca yıldız sayesinde bize yağmur yağdırıldı’ dediyse o da bana kâfir, yıldıza mümin olarak sabaha erdi’ dedi!” buyurdular.
>
Allah( cc) bizleri İmandan ayırmasın. Önemli bir konu Paylaşımın için Allah(cc)n Razı olduğu kullardan eylesin…

Okudunuz mu?  Elif lam mim...Elif'le başlar Kelamullah

Fetva Meclisi
Cümlemizden kardeşlerim….


Fetva Meclisi
< Allah c.c. razı olsun kardeşim >
Cümlemizden Kardeşim…


MaxiMilyan
Günümüzde baya yaygın olan Hurafe Önemli konu paylaşımın için Allah (cc)nın Razı olsuduğu kullarından eylesin…


burçlar fetva meclisi, fetva meclisi burçlar, burçlar caiz mi

Bu kategoride yer alan Ateşe dayanabileceğin kadar günah işle başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Burçlara İnanmalı Mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.