Anasayfa
8 Aralık 2023, 5:30
Terimler
Abone

Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı

Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı

helen
ÂYİN Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Tören, âdet, tarz, usûl. Âyin yapmak tabiri İslâmî bir tabir değildir. Zira İslâm’da böyle bir ibadet şekli ve merasimi söz konusu olamaz. İslâm’da ibadetlerin kendilerine has şekilleri olup, bunların her birinin adı vardır. Namaz kılmak, oruç tutmak, hac ibadetini yerine getirmek, kişisel olarak Allah’ı anmak yahut bir İslâmî meseleyi tartışmak üzere bir araya gelen müslümanların seminer yapması vs. gibi ibadetlerin hiç biri âyin olamayacağı gibi, bu ibadetlere de âyin ismi verilemez. Âyin daha çok Batı dinî kültür ve literatüründen dilimize geçmiş bir terimdir. Hristiyan âyini, yahudi âyini gibi. Şayet bazı muharref tarikatlarda bu tabir kullanılıyorsa bunlar, en azından bid’attir. İslâmî ibadetlerin isimlerini değiştirme yetkisi insanlara verilmemiştir.
Şamil İA

Okudunuz mu?  Saf nedir? İslamda saf kavramı

Cevap: Âyin

Hoca
ÂYİN
Sözlükte "adet, merasim, usûl, tarz, adap, örf, kanun, zinet ve süs" manalarına gelen ayin, terim olarak, dinî inançları ortak olan bir toplulukta yetkili makamlarca belirlenmiş birlikte yapılan dualar, okunan ilâhîler ve dinî ağırlıklı kurallara bağlanmış törenlere denir. Toplumumuzda âyin deyince, genellikle kiliselerde yapılan dinî törenler anlaşılır. Katolik kilisesinde en önemli âyin Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini sembolize eden missa âyinidir. Âyin terimi, özellikle 16. asırdan itibaren genel bir anlam kazanmış ve kutsamalar, kutsama törenleri, toplu dualar gibi, ibadetle ilgili bütün görevleri gösterir hale gelmiştir. 20. yüzyılda özellikle savaş sonrası dönemde inanan insanların katıldığı kilise hayatını belirtmektedir. Günümüzde ise bu törenler toplu dua ve yakarış niteliğindedir. Kiliselerde yapılan dinî nitelikli bu tür törenlere âyin-i ruhâni denir. (F.K.)

Okudunuz mu?  Tahkik nedir? İslamda tahkik kavramı

Cevap: Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı

Muhammed
Ayin ne demektir kısaca sözlük anlamı

Sözlükte "adet, merasim, usûl, tarz, adap, örf, kanun, zinet ve süs" manalarına gelen ayin, terim olarak, dinî inançları ortak olan bir toplulukta yetkili makamlarca belirlenmiş birlikte yapılan dualar, okunan ilâhîler ve dinî ağırlıklı kurallara bağlanmış törenlere denir.
Toplumumuzda âyin deyince, genellikle kiliselerde yapılan dinî törenler anlaşılır. Katolik kilisesinde en önemli âyin Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesini sembolize eden missa âyinidir. Âyin terimi, özellikle 16. asırdan itibaren genel bir anlam kazanmış ve kutsamalar, kutsama törenleri, toplu dualar gibi, ibadetle ilgili bütün görevleri gösterir hale gelmiştir. 20. yüzyılda özellikle savaş sonrası dönemde inanan insanların katıldığı kilise hayatını belirtmektedir. Günümüzde ise bu törenler toplu dua ve yakarış niteliğindedir. Kiliselerde yapılan dinî nitelikli bu tür törenlere âyin-i ruhâni denir.


Yorum: Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı

Saygın
Şamil K isimli kişinin mesajına istinaden
Birlikte yapılan dua, ibadet vb. denerek MEVLÜT gibi etkinlikler de ayin kapsamında diyebiliriz.
Syg.

Okudunuz mu?  Öşür nedir? İslamda öşür kavramı

ayin nedir, ayin ne demek, ayin yapmak

Bu kategoride yer alan Vebal nedir? islamda vebal kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.