Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:50
sizden07
Abone

S.A.V. Demek ne kadar doğru?

S.A.V. Demek ne kadar doğru?

İkram
Sevgili Kardeşler bir yerde okumuştum Efendimizin isminin sonuna gelen kısaltılmış şeklini yani SAV yazmak doğru değilmiş.Onun yerine mutlaka SAllahu Aleyhi Ve Sellem’mi yazmamız gerekir? Bunu açıklayabilir misiniz?
HAYIRLI GÜNLER


Cevap: S.A.V. Demek ne kadar doğru?

zehrabetül
bunla ilgili ilmi bir fikrim yok.Ama bence Allah zikredilirken c.c yazıldıgına göre;peygamgerizin(SAV)ismi yazılınca da SAV yazılabilir.Bence seklinden ziyade ordaki yazma amacımız önemlidir.selamlar


Yanıt: S.A.V. Demek ne kadar doğru?

akifim
Bilindiği gibi, peygamber efendimiz hz. Muhammed Mustafa sallalahü aleyhi vesellem’in ism-i şerifi en çok, hadis-i şerifleri bir araya toplayan Kütüb-ü Sitte’de geçmektedir. Onlarca ciltlik bu hadis külliyatını bir bir gözden geçirdiğimizde göze ilk çarpan durum, O’nun -SallAllahü aleyhi vesellem’in- isminin her geçtiği yerde (S.A.V). kısaltması yerine SallAllahü aleyhi vesellem tabirinin her seferinde bazen bir sayfada takriben on defa tekrarlanmış olması… Orada şöyle bir not da düşebilirlerdi: ‘Külfetine binaen, (S.A.V). kısaltmasını kullanıyoruz, siz bu kısaltmayı her gördüğünüzde onun açılımını telaffuz etmekten üşenmeyin.’ Böyle denmeyip bahsettiğimiz gibi davranmaları bize bir mesaj veriyor olmalı. Böylece bir hadis-i şerifte de geçtiği gibi, yeryüzünün en cimri insanı olmaktan kurtulmuş oluyorlar. Peygamber Efendimiz SallAllahü aleyhi vesellem, adının anıldığı yerde O’na salat-ü selam getirmeyenleri insanların en cimrisi olmakla uyarmaktadır. Bu konuda ikaz mahiyetinde daha bir çok hadis-i şerif mevcuttur. Bu hadislerden de önce bu mevzuda bize rehber olması gereken hakikat, bir ayette de geçtiği üzre, O’na -sallalahü aleyhi vesellem- Allah’ın ve meleklerin salat-ü selam getirmekte oldukları realitesidir.

Bu gerçeklere istinaden, bir kıyas yapacak olursak, Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafa SallAllahü aleyhi vesellem’e getireceğimiz salat-ü selam’dan daha az önemli olmayan birbirimizle selamlaşmamızı da lütfen ‘sa’lara ve ‘as’lara mahkum etmeyelim. ‘selamun aleyküm’deki asaletle ‘sa’daki duruş bir mi? Birbirimizi selamın en güzel şekliyle selamlamamız rabbani bir emirken… "İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yerine getirdiğiniz taktirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size haber vereyim mi: Selamı aranızda yayınız." (hadis-i şerif).

Yaymamız istenen selam, ‘sa’larla değil, ancak "selamun aleyküm", "es-selamü aleyküm" veya "es-selamü aleyküm ve Rahmetü’l-lahi ve berakatüh"lerle mümkündür, sanal ortamda da olsa… Bir müsteşrik’in de itiraf ettiği gibi yeryüzünde şu bizlerin selamlaşma şeklinden daha yaygın insanlararası iletişimi beynelmilel çapta sağlayan bir tabir mevcut değildir. Onun daha da yaygınlaşmasına ayet ve hadislerdeki tavsiyeler muvacehesinde katkıda bulunmamız konusunda Rabbimizin yardımını niyaz ederiz.

alıntı


Soru: S.A.V. Demek ne kadar doğru?

sentert
kalbını ıkı parcaya ayır..ılk vurusta ılk hece AL ıkıncı vurusta LAH de bunu dılınle degıl kalbınle yapabılıyorsan gorunurdekılerın ıcerık manasını cozersın

Okudunuz mu?  Erkeklerin sadece kaşının ortasını almak günah mıdır ?

İkram
Allah Razı Olsun ama soruma hala cevap bulamadım


akifim
yazdık ya kardeş
o biraz da nasıl yazdığına değil nasıl okunduğuna bağlı
sellAllahu aleyhi vesellem-s.a.v i harf olarak sav diye okumak yanlış olur..


mumsema
< Sevgili Kardeşler bir yerde okumuştum Efendimizin isminin sonuna gelen kısaltılmış şeklini yani SAV yazmak doğru değilmiş.Onun yerine mutlaka SAllahu Aleyhi Ve Sellem’mi yazmamız gerekir? Bunu açıklayabilir misiniz?
HAYIRLI GÜNLER >

Hz.Muhammed (sav)’in ismi zikredilince salavat getirmek biz müslümanların görevidir. Yazılarda kısaltılmış şeklini yazmanın hiçbir sakıncası yok. neticede tüm Alimlerin kitaplarında da (sav) diye yazılıdır.

Yolda geçen biri, sesini bize ulaştırmak için selam yerine kornaya basar yada elini kaldırır ve onun selam vermek istediğini anlar karşılığını veririz.
(korna yada el işareti ile selam verirken dilimizle de söylemeliyiz duyulmasada)
Hz.Muhammedin (sav) isminin sonunda (sav) yazılmışsa, biz şunu anlıyoruz; bunu yazan burda salavat getirmiş ve getirilmesi gerektiğini bize işaret olarak (sav) yazmış. bunun ne sakıncası olabilir ki?
sakıncası var diyenler kim? ve neymiş sakıncası onu bizde öğrenelim.


İkram
Sağolasın mumsema hocam kaynak aklımda yok ama böyle bir şey hatırladığıma göre mutlaka bir yerden aklımda kalmıştır Allah Razı olsun

Okudunuz mu?  Kadınlarla Konuşmak Haram mı?

Kayıtsız Üye
sav diye okumak yanlış ama S.A.V. diye yazabiliriz herhalde


@_gül_@
bende dun aksam hz. ali ile ilgili kissalar okuyordum ve orda hz. ali a.s. yaziyordu boyle yazmak,soylemek dogrumu


muvahhidim
< bende dun aksam hz. ali ile ilgili kissalar okuyordum ve orda hz. ali a.s. yaziyordu boyle yazmak,soylemek dogrumu >

Kardeş;
Yazı yazarken kullandığımız kısaltmalar, yazıda kısaltılır ancak dil ile de ikrar edilir..


Öncelikle kısaltmaları şöyle özetleyecek olursak;


(c.c) =
Celle Celeluhu – Sadece Allah (c.c) için kullanılır.

Okudunuz mu?  Boy abdestinde üçten fazla ağza ve burna su çekmek

(s.a.v) = SallAllahu Aleyhi Vesellem – sadece Peygamber Efendimiz (s.a.v) için kullanılır.

(a.s) = Aleyhi-s Selam – Melekler veya Peygamberlerin ismi anıldığında kullanılır. ör; İbrahim (a.s) veya Cebrâil (a.s) gibi.

(r.a) = RadiyAllahu Anhu – Sahabe isimleri veya herhangi bir âlimin ismi zikredildiğinde kullanılır. ör; Hz.Ebu bekr (r.a) gibi

Okudunuz mu?  Caiz olmayan bir şeye caiz demek küfür mü?

(r.anhe) = RadiyAllahu Anhe – Hanım sahabe isimleri yazıldığında kullanılır. ör; Hafsa binti Amr (r.anhe) gibi.

(k.v) = KerremAllahu Vechehu – bu kısaltma sadece Hz.Ali (k.v) için kullanılır..

Bu kısaltmalar, yazı yazarken kısaltılabilinir ancak bu kısaltmaları yazıldığı gibi değil, bilindiği gibi okunmalı ve söylenelidir. yani yazarken dilimizle de söylemeliyiz..

Okudunuz mu?  İstimnadan Kurtulamıyorum

Bu da bizim, değerli şahsiyetlere karşı olan edebimizi gösterir..

O’na emanet olun..
celle celeluh..


@_gül_@
kardeş sen beni yanlış anladın kısaltmaları demiyorum hz. ali (ra) için ALEYHİ-S SELAM denmesi doğrumudur dedim. aleyhi-s selam sadece peygamberlere denmezmi.


Desert Rose
< kardeş sen beni yanlış anladın kısaltmaları demiyorum hz. ali (ra) için ALEYHİ-S SELAM denmesi doğrumudur >
@_gül_@ kardeşim (r.a) o kısaltmanın anlamı Aleyhisselam değil
RadıyAllahu anh,dır anlamı Allah ondan razı olsun demektir
Sahabeler ve din büyükleri için kullanılır.

Okudunuz mu?  İbadete sevinmek günah mı?

@_gül_@
ALLAH razı olsun kafam karışmıştı.


muvahhidim
< kardeş sen beni yanlış anladın kısaltmaları demiyorum hz. ali (ra) için ALEYHİ-S SELAM denmesi doğrumudur dedim. aleyhi-s selam sadece peygamberlere denmezmi. >
Kardeş;
Ben, cevabımda sadece sizi kastetmemiştim, konunun öncesiyle de alakalı , açıklayıcı olsun diye birşeyler yazmak istemiştim. anlaşılan pek açıklayıcı olmamış gibi..
😮

Bunu yazarken, yazdığım konuda, sizin sorunuza da açıklık getirdiğimi düşünüyorum
..
Eğer yazımı iyi okusaydınız, bunun için; ” (r.a) ve (k.v) ” kısaltmalarına bakmanız yeterli olacaktı.. 🙁

Okudunuz mu?  Hiç zina etmemiş bir kula ALLAH mükafat verir mi?

O’nunla kal..
celle celeluh..


@_gül_@
ALLAH razı olsun kardeş hakkını helal et verdiğin açıklık için ve yanlış anlaşılma için.


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun bu güzel bilgilendirme için teşekkür ediyorum.


s.a.v ne demek, a.s.v ne demek, sav ne demek

Bu kategoride yer alan Kainatın efendisi demek doğrumu? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

S.A.V. Demek ne kadar doğru? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.