Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:31

Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır?

Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır?

Şahmerdan
Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır?

Önce bir hususa önemle dikkat çekmek isterim. Boşama kelimeleri son derece tehlikeli lâfızlardır. Ne şakası, ne de ciddisi sevimli olmaz, tehlikeden çıkmaz. Bu sebeple, boşama mânâsına yaklaşan kelime ve sözlerden dikkatle uzak kalınmalı, böyle cümle ve kelimelerle kadını korkutmak cihetine dahi gidilmemelidir. Zira bu gibi kelimelerin korkutma veya sevindirme niyeti hükmü değiştirmez. Hemen hepsi de âile bağını bir anda koparıp yok edebilir.

Okudunuz mu?  Cenaze evinde televizyon izlenmez mi, devir-ıskat dinimizde var mıdır?

Bu ikaz ve ihtardan sonra (şart olsun) sözünün mânâsına geçiyorum:
Şart olsun sözü, söylenen muhitte ne mânâya geliyor, bunu bilmek gerek. Umumiyetle bununla (boş olsun) mânâsı kast edilir. Bu mânâya gelen (şart olsun) sözü boşamaktan başka bir şey değildir. Böyle olunca "üçten dokuza şart olsun" demek, kadını üç talâk ile birden boşamak demektir. Yâni kadını kocaya bağlayan üç katlı bağın üçünü de bir anda koparıp atmaktır. Sahabe zamanında da böyle fazla boşamalar olmuş, birisi karısını yüz talâk ile, biri de bin talâk ile boşamış, durum Resûlüllaha aksedince bunun üç talâk olduğunu, fazlasının ise günah olan bir lüzumsuzluk olduğunu ifade buyurmuştur.

Okudunuz mu?  Emulgator helal midir?

Ehl-i sünnet âlimleri (üçten dokuza) veya daha fazlaya şâmil boşanmalarda üç talâkın üçünün de vaki olduğuna hükmetmişlerdir.



Ahmed Şahin


Cevap: Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır?

HADİE
üç talak ile boşayınca geri dönüşü yok anlamı taşıyor bu şekilde konuşmak bile sakıncalı yok ben kızmıştım söylemek istemedim bile bağzen sakıncalı olabilir en iyisi evli birisini bu kelimeyi lıgattan çıkarmasıdır

Okudunuz mu?  Bir Azrâil Nasıl Binlerce Azrâil Oluyor?

3 den 9 a şart olsun ne demek, 3ten 9a şart olsun ne demek, 3 den 9a şart olsun ne demek

Bu kategoride yer alan Başını deve hörgücü gibi bağlamak hadisi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Üçten dokuzâ şart olsun demek boşamak mıdır? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.