Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:19
dualar
Yönetici

Salat-en tuncina duası hakkında

Salat-en tuncina duası hakkında

LeoparGS
Salat-en tuncina duası hakkında

Soru
Salaten tuncina duasını farzdan sonra okumayi bida sayanlara nasıl cevap vermeliyiz?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;
Salaten tuncina duasının Peygamberimizin bir duası olduğu kesindir. Bunda herhangi bir sıkıntı yoktur. Ama Peygamberimizin bu duayı namazlardan sonra okuduğu ile ilgili bir bilgiye sahip değiliz. Her ne kadar Peygamberimizin bu duayı namazlardan sonra okuduğu hakkında bir bilgiye sahip olmasak ta, bu duanın afet ve belalara karşı bir siper olduğu malumdur.

Öyleyse sünnet olduğu ve dini bir kaynağa sahip olduğu iddia edilmedikçe, bu duanın namazlardan sonra okunmasının dini bir mahsuru olmaz. Bid’at bile olsa Bid’at-ı hasenedir. Ayrıca Şafiilerin tesbihat ve duayı farz namazlarından hemen sonra yapmaları gösteriyor ki, farzdan sonra dua yapılabilir. Bu noktadan da dine sonradan giren bir bid’at olması bu yönden de mümkün değildir.

Ahmet Şahin Hocamızın Salaten Tuncina duası ile ilgili bir makalesini aşağıya alıyoruz: Bu konuda İbni Fakihani (Fecri Münir) isimli kitabında özetleyeceğim şu olayı nakleder: Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş: Ya ResulAllah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı… Demiş ki: Ya ResulAllah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz? Efendimiz (sav) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (salaten Tüncina)’yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş. Gemide ki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa’dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.

Bu duanın bu gibi özelliklerinden dolayıdır ki bizim de hudutlarımızda düşman tehlikesi belirince eli silah tutan askerlerimiz hudut boylarına gidip maddi silahıyla karşı koyarken, içerde seccadesi başındaki müminler de hep bu kurtaran duayı okumuşlardır. Maddi silah yanında manevi silahla da düşmanı sınırlarımızdan kovmuşlardır.

Bu konuyu Ehli Sünnet mecmuasında yazan merhum Zapsu, bir teklifte bulunmuş ve demiştir ki: Harpte sınırlarımızda beliren düşman tehlikesini önlemek için camilerimizde diyanet tarafından okunması istenen (Salaten Tüncana)’yı artık bırakmalıyız. Zira tehlike geçmiştir. Yarın Allah korusun bir tehlike daha söz konusu olursa o zaman neyi okuyacağız.

Faslı Davut efendinin yazdığı (Delailül Hayrat)’ta da geçen bu salavat-ı şerife için Bediüzzaman Hz. (bir çok aktabların okumakta titizlik gösterdiği salavat) diye bahseder. Bu salavat-ı şerife ilham ile yazılmıştır. Ne okuyana nede okumayana bir ısrar olmamalıdır. Okunursa sevabı var, okunmazsa günahı yoktur. Ben şahsen okurum, okunmasını da isabetli bulurum. İsmi üstünde kurtaran salavat.

Ahmet Şahin, Güncel Sorulara Çözümler.

Selam ve dua ile…
Sorularla Risale-i Nur Editör


Cevap: Salat-en tuncina duası hakkında

jamut
Salat-en tuncina duası hakkında ile ilgili Konu İçin Allah razı olsun…

Okudunuz mu?  üstteki kardeşimize dua ...

Cevap: Salat-en tuncina duası hakkında

Kayıtsız Üye
Nerede bu anlattığınız olayın ravisi, senedi sayın kardeşim ? Ayıptır yazıktır etmeyin böyle şeyler yapmayın!
Bakınız ben sizinle bir hadis paylaşayım da yaptıklarınızın tehlike boyutunu idrak ediniz!
Peygamberimiz ” Her kim benim söylemediğim şeyi söylediğimi rivayet ederse yani yalan söylerse Cehenneme
girer! ” buyuruyorlar(Ali İbn Talip’in rivayeti: Buhari 106, Müslim 1, İmam Ahmed 630, Tirmizi 2660 ve İbn Mace 31)

Okudunuz mu?  Çocuk İsteyenlerin Okuyacağı Ayetler

salatı tüncina

Bu kategoride yer alan Rızkımızı her gün arttıralım inşALLAH... başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Salat-en tuncina duası hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.