Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:56
Tasavvuf
Yönetici

Dünyadaki Cennet Bahçeleri

Dünyadaki Cennet Bahçeleri

ömerhattab
DÜNYADAKİ CENNET BAHÇELERİ
عن أنس رضي الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: إذا مررتم برياض الجنة فارتعوا، قالوا وما رياض الجنة؟ قال حلق الذكر.. رواه الترمذي وحسنه, وأحمد والبيهقى في الشعب وابن شاهين في الذكر..

On yedinci hadis: Enes (ra)’den rivayete göre Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur:
Cennet bahçelerine uğradığınız vakit, orada oturun ve faydalanın. Ashab-ı Kiram:
Cennet bahçeleri nedir diye sordular. Resulullah (sav):
Zikir halkaları diye cevap verdi. ()
Hadisimizin Rivayet Boyutu
Hadisimizi bu lafızla Enes b. Malik rivayet etmiştir. Tirmizi onu (3432) numara ile, Ahmed b. Hanbel (12065) numara ile rivayet eder. Ayrıca hadisi Beyhaki ve ibn-i Şahin gibi hadisçiler de rivayet etmişlerdir. Bundan başka hadisin farklı raviler ve farklı lafızlarla da rivayet edilmiştir. Tirmizi hadisi hasen-garib olarak nitelemiştir. Hadisin ibn-i Abbas (ra)’ın rivayetinde ‘İlim meclisleri’ ibaresi vardır. Ebu Hüreyre’nin rivayetinde ise ‘Mescidler’ ibaresi bulunmaktadır. Dolaysıyla bunların hepsi bir bütün olarak ele alındığında, Cennet bahçelerinin Mescidler, ilim ve zikir meclisleri olduğu görülmektedir.
Hadisimizin İzahı
Hadisimiz, zikir meclislerine devamlı olmayı teşvik etmektedir. Mescidlerin zikir halkalarının teşkil edildiği yerler olması sebebi ile, Cennetin dünyadaki bahçelerine teşbih edilerek benzetildiği ve Cennet nimetlerinin dünyadaki uzantısının zikirler ve zikir meclisleri olduğu hadisimizde geçen konular arasındadır. Yine zikrullahın, ibadetler silsilesi içerisindeki ayrıcalığı da hadiste konu edilmektedir.
Hadiste geçen (فارتعوا) kelimesi esasen ‘otlayınız’ demektir. Bundan maksat, sevabı çok olan zikirlere ağırlık verilmesi hususunda teşviktir. Zira, zengin bir bahçeye giren kimse çeşit çeşit meyvelerden istifade edemeden yapamaz. Bunun gibi, Allah’ın isminin yüceltildiği meclislere de varınca, kafayı öne eğip, oradaki icraata yabancı kalmamak gerektiği vurgulanmıştır. Hulasa hadise: Zikir ve ilim meclislerine girdiğiniz zaman, oradaki manevi feyizden faydalanın, manası verilmiştir.
Ebu Hüreyre (ra) hadisinde ise faydalanılacak olan meyvelerin neler olduğu şöyle açıklanmıştır: (سبحان الله والحمد لله ولا إله إلا الله والله أكبر) Evet.. Her gün namazlarımızda okuduğumuz bu güzel tesbihat, bize Resulullah (sav) tarafından bir hediye olarak intikal etmiştir. Diğer bütün tesbihler, tekbirler, tahmidler, temcidler, zikirler, dualar, yakarışların hepsi hakeza böyle bir hediyedir. İşte Cennet nimetlerinin dünyadaki tezahürü budur! Cennet insanı da bunlara devamlı olandır.
Zikrullah, cennet bahçelerinde eğlenmeye vesiledir. Zira zikrullah esnasında insan, dünyanın her türlü çirkefliğinden uzak, tek derdi mevla teala olarak hasretle sadece O’nu anmaktadır. Kalbinde Rabbinden başka hiçbir şeye yer kalmamış, bütün vücudu Rahmanın zikri sebebi ile yumuşamış, tam bir itminan ile kendini dünyadan sıyırmış olur. Bu münasebetle de, içinde bulunduğu ortam, dünya kederlerinden uzak bir ortam olur. Bu hal hadis-i şerifte cennet bahçesine benzetilmiştir. Bahsedilen bu hal sadece zikrullah ibadetine has olması münasebeti ile, Cennet nimetlerinden olarak burada vasfedilmiştir.

Tac tercemesi c 5 s 163 h 295 müellif Şeyh Mansur Nasıf mütercim Bekir Sadak

Okudunuz mu?  Dua ederken büyük zatları vesile yapmak ve "onların hürmetine" diye dua etmek caiz midir?

Cevap: Dünyadaki Cennet Bahçeleri

Muhabbet
Hadis ve açıklaması için Allah razı olsun

Bu kategoride yer alan Evliya-Veli ne demektir? Haklarında kötü konuşmanın vebali var mıdır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dünyadaki Cennet Bahçeleri Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.