Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:10
Terimler
Abone

Buğz Nedir? İslamda Buğz Kavramı

Buğz Nedir? İslamda Buğz Kavramı

ACİLSERVİS
BUĞZ Hakkında Ansiklopedik Bilgi

Birisi hakkında gizli ve kalbî düşmanlık beslemek, başkasına kin duymak, nefret etmek. Kur’an-ı Kerîm’ de yan anlamda "bağzâ" kelimesi kullanılır. (Ali İmrân, 3/118; Mâide, 5/14, 64, 91; Mümtehine, 60/4).
Buğz, İslâm’a göre kötü huylardandır. Buğz, müslümanlar arasındaki kardeşlik hislerini zayıflatır, gevşekliğe yol açar. İslâm toplumunun çözülmesine neden olur. Halbuki insanlar arasında sevgi ve bağlılığı devam ettirmek esastır. Onun için müslümanların birbirlerine kin beslemeleri, kin ve düşmanlığı, hiddet ve kırgınlığı meydana getirebilecek söz ve hareketlerden kaçınmaları gerekir. Müslümanlar kendi aralarında edeble ölçü ve hesapla hareket etmelidirler. Bunlar gözetildiği takdirde, karşılıklı sevgi doğar ve insanlar arasında kin vücuda gelmez.
Enes b. Malik (r.a.) Hz. Peygamber (s.a.s.)’den rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyrulur:
"Birbirinize karşı kin doğuracak hareketlerde bulunmayın, birbirinize haset etmeyin, birbirinize darılıp arka çevirmeyin. Ey Allah’ın kulları birbirinizle kardeş olunuz. (Kardeş sevgisi gösteriniz)". (Buharî, Edeb, 57-58; Müslim, Birr, 24-28, 30; Ebû Davûd, Edeb, 47).
Müslüman müslümana asla buğzetmez. Buğzetmek ancak Allah rızası için, Allah düşmanlarına yapılabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyururlar: "Allah için buğzetmek ve Allah için sevmek imanın alâmetlerindendir." (Buhârî, İman, 1; Ebû Davûd, Sünnet, 2; İbn Hanbel, V,146). Ayrıca müslümana karşı sevgi beslerken de ölçüyü kaçırmamak gerektiği gibi, buğzederken de bu ölçüyü korumak gerekir. Yine Rasûlullah (s.a.s.):
"Sevdiğini ölçülü sev, olur ki bir gün ona kızarsın, buğz ettiğine de ölçülü buğz et olur ki bir gün onu seversin. " buyurmaktadır. (Tirmizi, Birr, 60).
Sezaî ÖZEL

Okudunuz mu?  Mükellef Nedir? İslamda Mükellef Kavramı

Cevap: Buğz

berf
Buğz Allah için olmayınca hepsi nafile


Cevap: Buğz Nedir? İslamda Buğz Kavramı

Muhammed
Buğz ne demektir kısaca sözlük anlamı

Sevmemek, kin gütmek, hoşlanmamak demektir. Başkalarına buğz edip düşmanlık beslemek, İslâm ahlâkıyla bağdaşmayan bir davranıştır. Kur’ân’-da mü’minlerin birbirleriyle kardeş oldukları ilân edilmiş (Hucurât, 49/10), Hz. Peygamber de çeşitli vesilelerle kardeşlik duygularını yok edecek davranışlardan kaçınmaları hususunda mü’minleri uyarmıştır: "Birbirinize buğz etmeyiniz, birbirinize haset etmeyiniz, birbirinize sırt çevirmeyiniz.

Okudunuz mu?  Amin Nedir? İslamda Amin Kavramı

Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz…" (Buhârî, Edeb, 57; Müslim, Birr, 24-28). Bir âyette, "Şeytan, içki ve kumar ile sadece aranıza düşmanlık ve nefret (buğz) sokmaya çalışır…" (Mâide, 5/91) buyrulmak sûretiyle kin ve düşmanlığa vesile olacak her türlü davranıştan uzak durulması istenmiştir. Başka bir âyette ise, "Ey îmân edenler! Sizden olmayan kişileri sırdaş edinmeyin. Onlar sizi yoldan çıkarmak için ellerinden gelen hiçbir çabayı esirgemezler ve sizi sıkıntıda görmekten hoşlanırlar. Şiddetli öfke (buğz) ağızlarından taşmaktadır…" (Âl-i İmrân, 3/118) buyrularak mü’minler kendilerine kin ve düşmanlık besleyen topluluklardan gelebilecek kötülüklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılmaktadır.

Okudunuz mu?  Öşür nedir? İslamda öşür kavramı


Buğz, nefreti, nefret de düşmanlığı doğurur, sevgi ve dostluğu yok eder. Mü’min, başkasına kızarken de, başkalarını severken de ölçülü olmalıdır. Bir hadiste, "Sevdiğin kimseyi ölçülü sev, belki bir gün ona buğz edersin; buğz ettiğine de ölçülü buğz et, olur ki onu bir gün seversin" buyrulmuştur (Tirmizî, Birr, 60).


buğz nedir, buğz ne demektir, buğz ne demek

Bu kategoride yer alan Başa Kakmak Nedir? İslamda Başa Kakma Kavramı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Buğz Nedir? İslamda Buğz Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.