Anasayfa
4 Şubat 2024, 17:27
Terimler
Abone

Amin Nedir? İslamda Amin Kavramı

Amin Nedir? İslamda Amin Kavramı

ACİLSERVİS
ÂMİN HAKKINDA ANSİKLOPEDİK BİLGİ

Öyle olsun, duamızı kabul et, çok doğru anlamında dualardan sonra söylenen söz. Özellikle namazda fâtihanın bitiminden sonra söylenmektedir. Arapça’da isim-fiil olarak kabul edilen kelimelerdendir. Kelimenin İbranice olduğu kânaatleri vardır. Zira aynı kelimeyi “amen” şeklinde kullanan Yahudi ve Hristiyanlar bunun Süryânîce “âmin” kelimesinden geldiğini ifade etmektedirler.

Bu kelime namazda zikredilmekte ise de, Kur’an’dan olmadığı bilinmektedir. Hz. Peygamber (s.a.s.) ise, namaz’da Fatiha Suresi’nin okunması bittikten sonra “âmin” denmesini özellikle emretmiştir. Şöyle ki: “İmam, Fatiha’yı tamamlayıp âmin dedikten sonra siz de .”âmin” deyiniz. Kimin bu sırada “âmin” demesi meleklerin o anda “âmin” deyişi ile aynı ana rastlarsa geçmiş günahları affolunur. ” (Müslim, K. Salat, 72; Ebû Dâvud, Salat, 167-168; Tirmizî, Mevâkîttü’s-Salat, 116).

Okudunuz mu?  Musahare nedir? Müsahere ne demek

Bu hadislere göre namaz’da Fatiha’dan sonra “âmin” demek sünnettir. İmam-ı A’zam’a göre “âmin” gerek imam ve gerekse cemaat tarafından hafiyyen (sessizce); imam-ı Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre açık ve imamla birlikte söylenmesi sünnettir. (Sünen-i Ebû Dâvud Tercüme ve Şerhi, İstanbul 1988, III, 470-474).

Okudunuz mu?  Vefa nedir? İslamda vefa kavramı

Ahmed AĞIRAKÇA


Cevap: Amin Nedir?

Hoca
Öyle olsun, duamızı kabul et, çok doğru anlamında dualardan sonra söylenen söz… eyvAllah


Yanıt: Âmin

Hoca
ÂMÎN
Yüce Allah’ın kabul etmesini temenni amacıyla dua sonunda “kabul buyur” anlamında söylenen bir sözdür. Bu kelime Kur’ân’da geçmemektedir. Peygamberimiz (a.s.), duanın sonunda âmîn denilmesini tavsiye etmiştir
(Müslim, Salât, 62, 87; Buhârî, Ezân, 111).
Namazda Fâtiha sûresi okunduktan sonra âmîn demek sünnettir
(İbn Mâce, İkâme, 14). (İ.K.)


Cevap: Âmin – İslam dininde amin demenin hükmü ve anlamı

Fetva Meclisi
Âmîn, Yüce Allah’ın kabul etmesini temenni amacıyla duanın sonunda söylenen sözdür. Peygamberimiz (s.a.s.) duanın sonunda Âmîn denilmesini tavsiye etmiştir
(Müslim, Salât, 62, 87; Buhârî, Ezan, 111; İbn Mâce, İkâme, 14).

Hanefi mezhebine göre Fatiha’nın sonunda Âmîn in gizli söylenilmesi sünnettir. Bu konuda imam, cemaat ve yalnız başına kılanlar arasında fark yoktur. Ancak, yanındakileri rahatsız edecek şekilde bağırarak âmîn demek doğru değildir
(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, I, 475-476).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise âmîn; açık kıraatli namazlarda açıktan, gizli kıraatli namazlarda gizlice söylenir
(Şîrâzî, el-Mühezzeb, I, 245; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 162).


Kayıtsız Üye
Amin, Allah’a her duadan sonra kabul etmesi için söylenen bir kelimedir.
Hükmü sünnettir

Okudunuz mu?  Adem Nedir? İslamda Adem Kavramı

Muhammed
amin ne demektir kısaca sözlük anlamı

 

  1. “Öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamlarında, duaların arasında ve sonunda kullanılan bir söz.
  2. Amonyaktaki hidrojen yerine, tek değerli hidrokarbonlu köklerin geçmesiyle oluşan ürünlerin genel adı.
  3. Fonksiyonel NH2 grubu taşıyan herhangi bir bileşik. RCONH2.
  4. Gıda maddelerinin fermantasyonu veya kokuşması sırasında, amino asitlerin dekarboksilasyonu sonucu açığa çıkan maddeler.
  5. İşlevsel amino grubu taşıyan herhangi bir bileşik, R-NH
  6. Ya Rabbi! Öyle olsun, kabul eyle! (mealinde olup, duanın sonunda söylenir). İncil’de iki yerde geçer. Tevrat’ta da geçer. İbranice ve Süryanicede de vardır. Hakikat, çok doğru, tamam manasındadır.
  7. Gönlü müsterih, kalbinde korku bulunmayan. (Osmanlıca’da yazılışı: âmin)
  8. İşlevsel NH2 grubu taşıyan herhangi bir bileşik.

 

Okudunuz mu?  Materyalizm nedir? kısaca

Kayıtsız Üye
Allahümme salli ala seyyidina Muhammed ECMAİN ALLAH birdir ortağı yoktur ?☝


Kayıtsız Üye
namazlardan sonra hemen elimi yüzüme sürerek amin diyodum camide yanımda ki kişilerin yaptığını gördüğüm için bunda sakınca var mıdır


arifselim
Bir dua edildikten sonra eller yüze sürülmesi sünnettir. Namazdan hemen sonra elleri yüze sürmek yoktur. Ancak bir dua edersen ondan sonra ellerini sürebilirsin.

Okudunuz mu?  Belagat Ne Demektir? İslamda Belagat Kavramı

amin ne demek, amin anlamı, amin kelimesinin anlamı

Bu kategoride yer alan Ashab-ı Kehf kıssası hakkında kısaca ansiklopedik bilgi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Amin Nedir? İslamda Amin Kavramı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.