Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:49
sizden6
Abone

İnternetten hatim dinlemek

İnternetten hatim dinlemek

sevgiii
s.a. internetten okunan kuranı kerimi dinleyerek hatim etmiş sayılırmıyız.ama abdesli olarak dinleyemeiyorum işyerinndeyim.açıp dinlemek istiyorum.hatim etmiş olurmuyuz.dinleyerek..


Cevap: internetten hatim dinlemek

mumsema
< s.a. internetten okunan kuranı kerimi dinleyerek hatim etmiş sayılırmıyız.ama abdesli olarak dinleyemeiyorum işyerinndeyim.açıp dinlemek istiyorum.hatim etmiş olurmuyuz.dinleyerek.. >
ve aleykumusselam ve rahmetullah

Kur’anı ellemediğin için abdestsiz olmanda bir sakınca yok ama okuyan ile birlikte okumazsan sadece Kur’an dinleme sevabı alırsın.

Hatimden kasıt bütün Kur’anı okumaktır.

"Kur’an okuyan için bir sevap, dinleyen için iki sevap vardır."

Allaha emanet ol


Kur’an-i Kerim’i Dinlemek Hatim Sayılır Mı ?

Kayıtsız Üye
Tüm herkese hayırlı Ramazanlar dilerim öncelikle.

Birinci sorum : İnternetten Kur’an-i Kerim’i dinleyerek hatim yapmış olur muyuz (ağzımızı kıpırdatmadan veya göz ile takip etmeden dahi) ?

İkinci sorum : Bazı kişiler Kur’an-i Kerim’i Arapça okumanın hiçbir sevabı olmadığını söylüyor ANLAMADIKTAN SONRA. Bir yerde ise esas dilinden farklı bir dilde okumak haram diye okudum yanlış hatırlamıyorsam. Şimdi doğrusu nedir, neye göre hareket etmeliyiz bana açıklar mısınız ? Benim için önemli bir konu. Hocalarım cevaplarını eksik etmezse sevinirim çünkü özellikle kendilerine soruyorum.

Okudunuz mu?  Aids ve Hıv'in Bulaşma yolları nelerdir?

Yorum: İnternetten hatim dinlemek

seyit gazi
ilk sorunuza benzer bir soruya yukarıda cevab verilmiş zaten

ikinci sorunuza gelince… zayıf bir hadisdir; üç şey vardır ki onlara bakması bile sevabdır. kabe, mushaf, anne babanın yüzü. bunu duyunca farkettim ki anne babamızın yüzüne hiç bakmıyormuşuz. üç saniye annenizin yüzüne şevkatle bakın anlarsınız sevabmıymış değilmiymiş.

kur anı kerimi arabca okumanın hiçbir sevabı olmadığını söylemenin yanlışlığını geçtim; bu söz ahlaksızca ve terbiyesizce bir sözdür.

kendi dilinizde elli sene önce yazılmış bir kitabı bile okuduğunuzda anlayamazsınız. kelimeler değişmiştir, halk arasında söylenişleri ve anlamları kaymıştır. nasıl ki bir metrenin veya bir gramın standardı dünyada bir müzede saklanıyor ve dünyadaki tüm ölçüler buna göre konuluyor, kur an kerim de arabcadır. alimlerimiz değil bir kelimesini, değil bir harfini, her kelimenin kur an ı kerim indirildiği zaman ki anlamlarını ve söylenişlerini dahi muhafaza etmişlerdir. her kelimenin kur an kerim indirildiği zamanki anlamı ve kullanılış şekillerinin ilmi mevcuttur. kuran ı kerimin herkese kendi dilinde indirilmiş olsaydı dahi bu durum bugün anlamının sapmasına ve orjinal haliyle muhafaza edilememesine neden olacaktı.

Okudunuz mu?  Anne için dualar

kur an ı kerimi değil okumak bir sayfasına bakmak dahi sevabdır ancak kur anı kerim onunla dünyamızı imar etmemiz için indirilmiştir. gün gelecek siz sadece kur anın tilavetini ibadetten sayacak ve onunla hükmetmeyeceksiniz denmiştir, gün gelecek bu kitabı yüz üstü bırakacaksınız denmiştir, gün gelecek la ilahe illAllah ın ne demek olduğunu bile bilmeyeceksiniz denmiştir. bize düşen Allah avc nin indirdiğiyle ve rasulünün getirdiğiyle hayatımızı imar etmektir. yaşadığımız hayatı en azından özel hayatımızı, inandığımız doğrular etrafında şekillendirmek durumundayız yoksa onlarca doğruya, onlarca güzele: bunlar doğru, ne kadar da doğru; bunlar güzel, ne kadar da güzel deyip sonra yine bildiğimizi okuyamayız.

Okudunuz mu?  Haram aylarda savaşmak neden haramdır?

bunca yanlışlara rağmen kur an ı kerim i arabca okumanın hiçbir sevabının olmadığını söylemek terbiyesizce iğrenç bir sözdür. ne kadar da kötü bir söz.


Omer Faruk
< İkinci sorum : Bazı kişiler Kur’an-i Kerim’i Arapça okumanın hiçbir sevabı olmadığını söylüyor ANLAMADIKTAN SONRA. >
Doğru bilgi kardeşim. Kur’an sihir kitabı değildir, anlaşılmak ve anlaşılarak yaşanmak için indirilmiştir. En mükemmel anlama yolu ARAPÇA dilini öğrenerek anlamaktır. Bunu yapamıyorsunuz hangi dili iyi biliyorsanız o dilden Kur’an’ı okumanız gerekir.

Ayrıca Rasulullah ve ashab döneminde böyle bir HATİM GELENEĞİ yoktur. Bu tamamen dini yahudiler gibi ritüellere dönüştürmektir. Düşünün çok sevdiğiniz biri size hayati bir mektup göndermiş ama bu mektup sizin dilinizde değil ve anlamadan habire okuyup mutlu oluyorsunuz. Belki de sevdiğiniz sizden çok acil yardım istiyor ama siz bilmiyorsunuz.

Okudunuz mu?  Hatırlayamadığımız günahlar için af dilemek

Bunu bazı aklıevveller, Peygamberin hadislerini delil getirerek sevaptır demeye getiriyorlar. O kardeşlerimize sormak lazım, Allah’ın Rasulü Türk toplumuna mı hitap ediyordu yoksa arap toplumuna mı üstelik Kur’an’ı anlamamakta inat eden müşriklere: "Allah sizin dilinizde Kur’an’ı indirmişken hala anlamamakta inat mı ediyorsunuz?"! anlamında:

Zuhruf/2,3 "Apaçık Kitab’a andolsun ki, iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık." ayetini indirmiştir.

İş bu kadar açık iken müslümanlara: "olsun, siz yine de anlamadan okuyun sevap kazanırsınız demek Allah’ın dinine hakarettir…"!

Selametle….


Kayıtsız Üye
Evet, yine farklı cevaplar geldi… Ve açıkcası bana da çok tuhaf geldi Kur’an-i Kerim’i Arapça okumanın sevap olmadığını söylemek. Zaten çoğu kişi Arapçasını anlamadan okuyor yani boşa mı gidiyor ? Buna inanmakta güçlük çekerim. Sorum hâlâ geçerli, cevabımı alamadım iki farklı cevaptan sonra 🙂

Okudunuz mu?  İntihar eden birinin afolma ihtimali var mı?

seyit gazi
< Bunu bazı aklıevveller, Peygamberin hadislerini delil getirerek sevaptır demeye getiriyorlar. >
peygamberin sözü delil olmayacaksa delil nedir ?

< İş bu kadar açık iken müslümanlara: "olsun, siz yine de anlamadan okuyun sevap kazanırsınız demek Allah’ın dinine hakarettir…"! >
hiç kimse anlamadan okuyun demiyor ki,

insanın hayatını, onu da yapamadıysa en azından özel hayatını; inandığı değerler etrafında şekillendirmesi gerekiyor. insanın onlarca doğruya bakıp: aa bak ne kadar doğru, güzele bakıp aa bak ne kadar güzel deyip; sonra yine bildiğini okuması bile ayıptır. doğruların insanın kendisini onaylamasına, anlamasına da ihtiyacı yoktur. bunlarla inşa ve ihya sürecine girilmesi gerekir. kur anı kerimi okumanın yine sevabı vardır. tercümesini anlamanın ne gibi bir sevabı olabilir anlatabilir misiniz ? kalbinizle ve azalarınızla onaylamayıp bu doğrultuda bir sürece girmediğiniz sürece.

Okudunuz mu?  Cünüp gezmek neden günah?

kur an ı kerimin açık bir kitab olduğu defalarca zikredilir. açık bir kitab olması basit bir kitab olduğu anlamına gelmez. yeri gelir bazı konularda bir tahkik ehli gelir açıklar ve aa bak ne kadar açıkmış halbuki dersiniz. yeri gelir 22 eşit 4 te aynı oranda açıktır, bir problemin bir tahtayı bulan çözümü de aynı oranda açıktır.

bir şeyin layıkıyla yapılmaması, o şeyin bir kısmını yapan için bu yaptığında hiçbir sevab yoktur denmesine neden olabilir mi ? sevab bir kere başlı başına Allah ın verdiği bir karşılıktır. bu söz bile başlı başına bir prim sözü, şov sözüdür. insanlar daha güzeline daha uygununa çağrılıyor zaten. gün gelecek siz sadece bu kitabın sadece tilavetini ibadetten sayacaksınız onunla hükmetmeyeceksiniz sözü, siz kur an ın tilavetini de bırakın anlamına mı geliyor ?

Okudunuz mu?  Sansürlenmiş müzikler dinlemek günah mıdır ?

her ne olursa olsun kur an ı kerim in okunmasında hiçbir sevab yoktur denmesi terbiyesizce bir sözdür.

güzel kardeşimle başlamayabilir, selametle neticelendirmeyebilirim ancak şu var ki sizi Allah için seviyorum. sevilesi birisisiniz, istifade de edilesi birisisiniz. bir de şu takıntılarınız olmasa, Allah ıslah etsin sizi


Omer Faruk
< her ne olursa olsun kur an ı kerim in okunmasında hiçbir sevab yoktur denmesi terbiyesizce bir sözdür. >
Bu sözü nefsime almıyorum çünkü bu söz Kur’an’a ve ruhuna hakarettir Rabbim düşüncenizi düzeltsin ve müslümanlara layık kılsın. Anlaşılmayan Kur’an’dan hiçbir sevap elde edilemez ve bu terbiyesizliği (!) Kur’an emrettiği için tercih ediyorum.

Okudunuz mu?  Kuran-i Kerim dinleyememek

Bu Kur’an, ayetlerini düşünsünler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. (Sad suresi, 29. ayet.) Bir başka ayette de Apaçık Kitab’a ant olsun ki, iyice anlayasınız diye biz, onu Arapça bir Kur’an yaptık. (Zuhruf suresi, 2-3. ayetler.) buyrularak Kur’an’ın anlaşılmak üzere gönderildiği bildirilmiştir.

Anlaşılmayan BİR KİTAPTAN NASIL ÖĞÜT ALINIR… NASIL TEFEKKÜR EDİLİR. Sevgili kardeşim bu ayet sana ne diyor?

Allah Kur’an’ı anlaşılmak için indirilmiştir. Asli sebebi budur. Kur’an’a en büyük hakaret anlaşılmadan okunmasının da sevap olduğunu söylemektir. Allah sizlere akıl,fikir ve düşünme yeteneği vermişken bu kadar basit bir meseleyi nasıl anlayamıyorsunuz, hayret birşey!!!

Hz. Peygamberin hadislerine gelince, tabii benim yorumlarımı kestiğin için ne dediğimi de anlaşılmaz kılıyorsun, üstelik beni hadis inkarcısı olarak ima edip iftira atıyorsun. Ben ne diyorum; < Bunu bazı aklıevveller, Peygamberin hadislerini delil getirerek sevaptır demeye getiriyorlar. O kardeşlerimize sormak lazım, Allah’ın Rasulü Türk toplumuna mı hitap ediyordu yoksa arap toplumuna mı >
Aziz kardeşim sen Türksün ve Türke diyorsun ki anlamasan da bak peygamber Kur’an okuyunca ne sevaplar vadetmiş. O zaman o hadisleri niye TÜRKÇEYE çeviriyorsun. Hz. Peygamberin hadisini de tıpkı anlamadan ARAPÇA KUR’AN’ın sevap olduğunu söylediğin gibi ARAPÇA YAZIP delil getirsene. Tabi o zaman seni dinleyen kişi NE DİYORSUN YAHU diye itiraz edecek. Bu yorumu kötü niyetle değil anlamadığın için yaptığını düşünüyor hüsnü zan besliyorum.

Okudunuz mu?  Bir kişiye münafık veya kafir demek

seyit gazi
< her ne olursa olsun kur an ı kerim in okunmasında hiçbir sevab yoktur denmesi terbiyesizce bir sözdür >
her ne olursa olsun derken sizin söylediklerinizle % 90 paralellik gösterebiliriz, ben zaten buna ihtiyaç duymasanızda sizin sevilesi saygı duyulası istifade edilesi birisi olduğunuzu söyledim ancak elhamdulillahi rabbil alemin demenin hiçbir sevabı yok mu şimdi ?

Okudunuz mu?  Nasıl doğru gusül alınır ? Şafii mezhebi için

Omer Faruk
Güzel kardeşim, Mübarek Ramazan’da birbirimizi kırmanın ne alemi var. Ayetler gayet açık sizi ikna etmedi mi? İkincisi, Elhamdülillah Rabbil Alemin, suyu seviyorum demektir, ama asıl mesele suyu içmektir, vesselam!


seyit gazi
estağfurullah ben sizi severim sayarım, selametle

Bu kategoride yer alan Yalan Söyledim Vicdan Azabı Çekmeli Miyim? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnternetten hatim dinlemek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.