Anasayfa
7 Mayıs 2021, 5:08
Terimler
Abone

Dargınlık Dargın olma, küsme, gücenme hâli; kırgınlık, konuşmama

Dargınlık Dargın olma, küsme, gücenme hâli; kırgınlık, konuşmama

ACİLSERVİS
DARGINLIK Nedir Hakkında Kısa Ansiklopedik Bilgi

Dargın olma, küsme, gücenme hâli; kırgınlık, konuşmama.
İslâm’da dargınlık hâli, müminler arasında herhangi bir konuda ihtilâf edilebileceği kabul edilerek geçerli sayılmış; ancak bu hâlin üç günü geçmemesi gerektiği emredilmiştir. (Buhârî, Edep, 57, 62; Müslim, Birr, 23, 25).

Bu, alelâde günlük vakalar içindir. Ayrıca, "yüz çevirme" denilen bir dargınlık türü de vardır ki, asîler ve fasıklara karşı yapılır. Dârü’l İslâm’ da yaşayanlardan müslümanlar arasında kesinlikle ayrılık söz konusu olamaz. Eğer küskünlük meydana gelmiş, nefslere uyulmuşsa, Allah’ın şu emri tatbik edilir: "Muhakkak müminler kardeştirler. Kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki, size rahmet edilsin." (el-Hucurat, 49/10).

Hz. Peygamber de şöyle buyurur:

"Bir kişinin kardeşini üç günden fazla küs bırakması helâl değildir. İki mümin karşılaştıkları zaman birisi yüzünü şu tarafa, öbürü öte tarafa çevirir. Halbuki bu iki mü’minin hayırlısı önce selâm vermeye başlayandır." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, XII 145)

Yüz çevirmeye gelince; bu, asî, fasık, zalim kimselere karşı yapılacak bir davranıştır. Tebük gazasına katılmayıp geride kalan Kâ’b ibn Mâlik, Mürâre İbn Rebî’ ve Hilâl İbn Ümeyye adlarındaki üç sahabî ile Hz. Peygamber’in emriyle elli gün hiçbir müslüman konuşmamış, onlara selâm bile verilmemiş ve selâmları alınmamış, onlara güleryüz gösterilmemiş, tamamen dışlanmışlardı. Kâfirlere karşı düzenlenen cihat harekâtından geri kalan bu üç kişiden Kâb, bizzat, yaşadığı o acıklı durumu şöyle anlatır:

Okudunuz mu?  Tefekkür nedir? İslamda tefekkür kavramı

"…Sonra Rasûlullah müminlerin bizimle konuşmasını yasakladı. Savaşa katılmamış olan üçümüzle de kimse konuşmuyordu. Herkesten ayrı kalmıştık. Yeryüzü bana çok dar ve manasız gelmişti o zaman…" Bunlar toplum içinde yapayalnız kalınca çok pişman olmuş ve yaptıklarına tevbe etmişlerdi. Nihayet Allah Teâlâ onları affedip haklarında şu âyeti indirdi:
"Ve Allah savaştan geri kalan o üç kişinin de tövbelerini kabul buyurdu. Bütün genişliğiyle beraber yeryüzü başlarına dar gelmiş canları kendilerini sıktıkça sıkmış ve Allah’tan, yine Allah’a sığınmaktan başka çare olmadığını anlamışlardı. Allah onların tövbesini kabul Buyurdu ki tövbe etsinler. Çünkü Allah tövbeyi çok kabul eden, çok esirgeyendir. " (et-Tevbe, 9/118).

Bu âyet indikten sonra, kendilerinden yüzçevirilen üç sahâbî büyük bir sevinçle ümmetle bütünleşmişlerdi. (Hadîsin ve olayın tam metni için bk. Buhârî, Meğâzî, Gazvetü Tebük
Bu olay göstermektedir ki, İslâm toplumunda müslümanlar bir vücût teşkil ederler. Onlar, birlik ve bütünlük içinde topluca Allah’ın şerîatına sarılırlar, Ümmete aykırı düşenler hemen toplum dışına itilirler. Ka’b ve arkadaşlarının başına gelen olay ayrıca İslâm toplumunun samimi bir iletişim düzeni kurmasının önemini; Allah rızası için dostluk kardeşlik bağı ile bağlı olan müminlerin cemâat anlayışında bulunması gereken aşıklık ve netliği: davanın mükellefiyetlerine göğüs germe, verilen emirlere değer verme ve müşrûiyyet dairesinde itirazsız itaat etmenin ehemmiyetini; müslümanlardan ayrı düşüldüğünde nasıl pişman olunduğunu da anlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Vehhabilik Vehhabilik

Rasûlullah (s.a.s.) Müslümanların birbirine buğz etmelerini, arka çevirmelerini, hased ve birbirleriyle alay etmelerini yasaklamıştır. (Buhârî, Edep 57; Müslim, Birr, 24, 28; Tirmizî, Kıyâme, 54) Rasûlullah, İslâm toplumunda da insanlar arasında türlü geçimsizliklerin çıkacağını bilerek müminlere kesinlikle üç günden fazla birbirlerini bırakmamalarını emretmiştir. Rasûlullah, müminlerin birbirlerine üç günden fazla küs durmalarının onları kin, nefret, buğz duygularıyla donatacağını ve doğal olarak zıtlaşmanın çatışmalara bile yol açacağını haber vermiştir.
Küskünlükler, bir münakaşada kızgınlık sebebiyle ve sarfedilen kelimelerle; eline, beline, diline sahip olmayan şuursuz müminler arasında görülebileceği gibi, bir başkası tarafından taşınan sözler sebebiyle, karşılıklı vuruşma, sövme gibi sebeplerle meydana gelmektedir. Günümüzde mezhep, meşrep vb. görüş farklılıklarının taassup ve fanatizm derecesine varmasından da ümmet fertleri arasında ayrılıklar görülmektedir. Netîce itibariyle her kim Rasûlullah’ın en güzel yoluna uymuşsa, cahilî, ilkel, kaba yobaz, ham softâ tavır ve tutumları bırakmak zorundadır. Buna riayet eden müslümanlar asla dargın kalmazlar. (Ayrıca bk. Takvâ, Sulh, Hased, Kibir, Âdâb, Ahlâk).
Sait KIZILIRMAK

Okudunuz mu?  Niyet (islamda niyetin yeri)

Cevap: Dargınlık

maria
< Hz. Peygamber de şöyle buyurur:
"Bir kişinin kardeşini üç günden fazla küs bırakması helâl değildir. İki mümin karşılaştıkları zaman birisi yüzünü şu tarafa, öbürü öte tarafa çevirir. Halbuki bu iki mü’minin hayırlısı önce selâm vermeye başlayandır." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, XII 145)
>

zor olsa da amel etmek zorundayız. Allah razı olsun


Yanıt: Dargınlık

Hoca
DARGINLIK

İslâm’da dargınlık hâli, müminler arasında herhangi bir konuda ihtilâf edilebileceği kabul edilerek geçerli sayılmış; ancak bu hâlin üç günü geçmemesi gerektiği emredilmiştir. (Buhârî, Edep, 57, 62; Müslim, Birr, 23, 25).

Bu, alelâde günlük vakalar içindir. Ayrıca, "yüz çevirme" denilen bir dargınlık türü de vardır ki, asîler ve fasıklara karşı yapılır. Dârü’l İslâm’ da yaşayanlardan müslümanlar arasında kesinlikle ayrılık söz konusu olamaz. Eğer küskünlük meydana gelmiş, nefslere uyulmuşsa, Allah’ın şu emri tatbik edilir:
"Muhakkak müminler kardeştirler. Kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki, size rahmet edilsin." (el-Hucurat, 49/10).

Okudunuz mu?  Ayin Nedir? İslamda Ayin Kavramı

Peygamber efendimiz s.a.v de şöyle buyurur:

"Bir kişinin kardeşini üç günden fazla küs bırakması helâl değildir. İki mümin karşılaştıkları zaman birisi yüzünü şu tarafa, öbürü öte tarafa çevirir. Halbuki bu iki mü’minin hayırlısı önce selâm vermeye başlayandır." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, XII 145)

Rasûlullah (s.a.s.) Müslümanların birbirine buğz etmelerini, arka çevirmelerini, hased ve birbirleriyle alay etmelerini yasaklamıştır. (Buhârî, Edep 57; Müslim, Birr, 24, 28; Tirmizî, Kıyâme, 54)

Rasûlullah, İslâm toplumunda da insanlar arasında türlü geçimsizliklerin çıkacağını bilerek müminlere kesinlikle üç günden fazla birbirlerini bırakmamalarını emretmiştir. Rasûlullah, müminlerin birbirlerine üç günden fazla küs durmalarının onları kin, nefret, buğz duygularıyla donatacağını ve doğal olarak zıtlaşmanın çatışmalara bile yol açacağını haber vermiştir

Müslüman ile Küsmek Olur Mu?
Uzat Ellerini Barışalım.
Allah Selamını Kesmek Olur Mu?
Uzat Ellerini Barışalım.

Eller Al Giyinmiş, Gider Bayrama,
Şu Gurbet Ellerde Girdim Yaslara ,
Selam Olsun Sıladaki Dostlara,
Uzat Ellerini Barışalım.

Yar Köyde , Ben Burda Peri Perişan,
Var Mı Bizim Gibi Bu Derde Düşen,
Nasib Eyle Mevlam Yare Kavuşam,
Uzat Ellerini Barışalım.
alıntı


Soru: Dargınlık

gözyaşı89
bana tam 7yaşımdan beri kötülük yaptılar yapmadıgım şeyler için dövdüler iftira attılar okul arkadaşlarım aşağıladılar peki ben küsmeyeyim de ne yapayım hocam 🙁 içim acıyor ama 🙁

Okudunuz mu?  Abdal Nedir? İslamda Abdal Kavramı

rönesans
< bana tam 7yaşımdan beri kötülük yaptılar yapmadıgım şeyler için dövdüler iftira attılar okul arkadaşlarım aşağıladılar peki ben küsmeyeyim de ne
yapayım hocam 🙁 içim acıyor ama 🙁 >

boş ver kardeşim Allah’a havale et onları:)


Hoca
< bana tam 7yaşımdan beri kötülük yaptılar yapmadıgım şeyler için dövdüler iftira attılar okul arkadaşlarım aşağıladılar peki ben küsmeyeyim de ne yapayım hocam içim acıyor ama >
yapman gereken ksümek değil, onlara o yanlışları anlatıp, yaptıkları pişman ettirmen.
2 türlü küsme vardır: biri Allah için, diğeri nefis için
küsmelerimiz Allah için olsun.


_aSya_
Küslük, bir müslümanın diğer müslümanla konuşmaması, ilişkilerini kesmesi ve dargınlıkta devam etmesidir. Bu küsme hastalığı, birbirlerine arka çevirme ve yüzüne bakmamakla ortaya çıkar. Halbuki müslümanlık denince akla ilk gelen şey kardeşliktir. Çünkü müslümanlığı bizlere öğreten büyüklerimizden ve okuduklarımızdan anladığımıza göre, mü’min olan mutlaka müslümandır. Hiç şüphe yok ki, müslüman olan da mü’mindir. Bunlar birbirinden ayrılmayan ikizler, yani ruh ile ceset gibidirler veya iç ile dış gibidirler.
Müslümanlar daima birbirleriyle kardeş gibi geçinen ve birbirlerine her zaman her işte maddi, manevî yardımda bulunan, elinden tutan ve onun daima iyiliğini ve kemâlini isteyen kimse demektir. Böyle olunca artık darılmak, küsmek, arka çevirmek, buğz etmek, hased etmek, çekememek, insanın aklı ve hayaline bile gelmez. Nerede kaldı, aleyhinde bulunmak ve onun zararına en ufak bir teşebbüste bulunmak ve diğer kötü işler yapsın. Fakat insan yaratılışında da, bazen kızmak ve gazap etmek gibi çirkin huyların bulunması sebebiyle, şayet böyle bir dalgınlık olursa, en çok üç günü geçmemesi gerekir. Eğer birbirlerine rast gelip karşılaştıkları zaman önce hangisi selam verirse, hayırlısı odur ve bu selamla dargınlık ve küslük kalkmış olur. Eğer üç günden sonra dargın olarak ölürse, Cehennemi hak etmiş olacakları açıklanmıştır.
Peygamber (s.a.v.) buyurdular: "Müslümanın müslüman kardeşiyle üç günden fazla küs kalması helal olmaz.” (Kütübü Sitte)
Bu nedenle hiç bir mü’mine layık ve helal olmaz ki, müslüman kardeşiyle üç günden fazla küs dursun. Maalesef bazı akrabalar arasında sıklıkla görülen bir gerçektir ki, hiç de önemi olmayan ufak tefek şeylerden dolayı ve özellikle mîrâs meselelerinden dolayı, artık birbirleriyle ölünceye kadar darılanlar, küsenler bulunmaktadır. Bu ise tamamen bilgisizliğin doğurduğu bir beladır. Mîrâs denilen şeyin, biraz da sende emanet olup, başkasından sana nasıl geçtiyse, senden yine başkalarının ellerine geçeceği unutulmamalıdır. Bu iş olsa olsa kısa bir müddet için emanetçiliktir. Bu emanetçilik için, kavgaya, gürültüye ve dargınlıklara ne gerek var?
Miras bölüşümünde "Sen çok aldın, bana az verdin, veya iyisini sen aldın, kötüsünü bana verdin” gibi bilgisizce sözler söyleyip, bir emanet için küsmek, darılmak hiç akıllıca bir davranış mıdır? Fakat insanlar çok çeşit huylu, ayrı tabiatlı olduklarından, kıymetsiz şeyler için gürültü çıkarmaktan adeta lezzet almaktadırlar. Öyle ahmaklar da vardır ki, bunlara va’z ve nasihat, hatta dayak ve hapis bile fayda etmez. Çünkü kalp kararınca ve katılaşınca, merhametten, şefkatten, yardım duygusundan mahrum, menfaatinden başka bir şey bilmeyen ve ancak kendi aklını beğenen bir zavallı halini alır. Bu gibilere ne derseniz boşuna nefes tüketmiş olursunuz. İlim ve İrfan nimetinden yoksun olan bu zavallılar, İslâm’ın kadir ve kıymetini bilmeden, dünyadan göçüp giderler ki, bu onlar için en büyük felakettir.
Birbiriyle küs olan iki müslüman, eğer ilk üç gün içinde veya daha sonra karşılaştıkları zaman, hangisi önce selam verirse, diğeri de "aleykümü’s- selâm” demezse, vebali ona olmakla beraber o selamı melekler cevaplar. Yani melekler "aleykümü’s-selâm” diyerek, selâmın karşılığını size verirler. Selâmı almayana da şeytan karşılık verir. Bu küslük üzere şayet barışmadan ölürlerse, cennete giremeyecekleri, bir rivayette de girseler bile, artık birbirlerini göremeyecekleri bildirilmiştir. Hatta, küslük ancak üç gün olur derler de barışırlarsa, ne güzel! Şayet barışmazlarsa, Cenâb-ı Hak onlar barışıncaya kadar onlardan yüz çevirir, yani rahmetini ihsan buyurmaz.
Yine buyuruluyor ki, eğer bir kimse bir müslümanla bir sene küs duracak olursa, onu öldürmüş gibidir. Yani, katile verilen ceza gibi cezayı hak etmiş olur. Her Pazartesi- Perşembe günü kulların hesapları, yer meleklerinden gökteki meleklere verilir. Diğer rivayette ise her Pazartesi-Perşembe günleri Cennet kapıları açılır da ortak koşanların dışında hepsi af olur. Yalnız küsler kalır. Bunların günahlarının bağışlanması barışmalarına kadar ertelenir. İslâm’da üç günden fazla küslük yoktur. Eğer küslüklerini devam ettirirlerse barışıncaya kadar İslâm’dan çıkarlar. Bunlar ne acı şeylerdir! Müslümanlar bu gibi felaketlerden kendilerini korumalıdırlar.
Şaban ayının on beşinci günü berât kandilidir. Cenâb-ı Hak o gece kullarına nazar edip, tevbe eden ve bağışlanmasını isteyen (müşriklerden başka) bütün kullarını bağışlar da, küs, dargın, buğz ve adaveti sürdüren, cemaati terk eden ve bid’atları işleyenler, yine af olunmadan kalırlar. O gece af olunmayan beş kişi daha vardır ama onlardan burada bahse lüzum yoktur.
Üç kimse vardır ki, bunların kıldığı namazlar Allah’a sunulmazlar. Yani kabule şayan değildirler. Bunlardan birisi; bir toplum onu istemediği halde onlara imam olan bir kimse. İkincisi; kocasını kızdırıp, yatağından kaçan kadın. Üçüncüsü de; birbirlerine dargın, küs, nefret eden, ve arkalarını dönenler. Görüldüğü gibi dargınlık ne kadar çirkin bir şeydir. Şu var ki, buğzu- fillâh denilen (yani yalnızca Allah rızası için kızmak ve küsmek)’dir ki, Allah (c.c.)’a ve Resülü (s.a.v.)’ne isyan eden edenlere veya kendilerinden müslümanlara, İslâm’lığa bir zarar gelme ihtimali olan kimselerle konuşulmamasına ruhsat vardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de temiz hanımları vâlidelerimize karşı bir ay dargın durdukları gibi, Hazreti Ömer (r.a.)’ın oğluyla dargınlığı da, bu gibi sebeplere dayanır. Bu cümledendir ki, Tebük gazâsında özürleri olmadığı bu gazâya katılmayan üç kişiyle de müslümanların konuşmamaları için özellikle uyarılmışlardı. Bunlardan biri de Ka’b İbni Malik (r.a.) Hazretleri idi ki, tam elli gün kimse bunlarla görüşmemişti. Bu olayın detayları Hadis kitaplarında uzun uzadıya yazılıdır. Hatta son on günde bu müslümanların hanımlardan bile ayrı kalmaları kendilerine bildirildi. Onlar da hanımlardan ayrılıp yapayalnız kalmıştı. İçlerinden biri fazla ihtiyar olduğundan, onun hanımının yanında kalmasına izin verilmişti. Bu hadise, özür yokken, sırf ağır davranmaları yüzünden, savaşa katılmamanın cezası idi.
özellikle akrabalar arasında ile dargınlıklarda, onları her ne kadar kusurları olsa dahî, onu sen Mevla’ya bırak. Herkesle ve akrabalarla iyi geçinmeye bak. Eğer biz bu günkü halimizle şunun kusuru var, bunun da kusuru var deyip, kırılacak ve ayrılacak olursak, kimsenin kimse ile görüşmemesi lazımdır. Büyük bir zararın meydana gelmesi söz konusu olmadığı takdirde, selamlaşmak ve biraz resmi olmak, kâfîdir. Kendilerinden zarar geleceği umulan kimselerle ise, "Görüşmekten görüşmemesi daha evladır” demişlerdir. (Tasavvufî Ahlâk, M. Z. Kotku.)

Okudunuz mu?  Ramazan ayı nedir? Ramazan ayı ne demek


Muhammed
Dargın ne demektir kısaca sözlük anlamı

  1. Darılmış olan, küskün
  2. Soğuk, ilgisiz


islamda kırgınlık, kırgınlık dargınlık, kirginlikmi kus durmann frki

Bu kategoride yer alan Atalar Dini ne demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dargınlık Dargın olma, küsme, gücenme hâli; kırgınlık, konuşmama Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.