Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
Hadisler
Yönetici

Estağfirullâhellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayyel-Kayyûme ve etûbü ileyh:

Estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh:

Sedanur
1878. İbni Mes’ûd radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Her kim ‘estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh: Kendisinden başka ilâh bulunmayan, ebedî hayatla daima diri olan, her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kâinatı yöneten Allah’tan beni bağışlamasını diler ve günahlarıma tövbe ederim’ diye yalvarırsa, savaştan kaçmış bile olsa, günahları bağışlanır.

Ebû Dâvûd, Vitir 26; Tirmizî, Daavât 118; Hâkim, el-Müstedrek, I, 511. Ayrıca bk. İbni Mâce, Edeb 57

Açıklamalar

Tövbe ve istiğfâr değişik cümlelerle yapılabilir. 1876 numaralı hadiste Resûl-i Ekrem Efendimiz’in farklı bir istiğfâr cümlesini görmüştük. Cenâb-ı Hakk’ın güzel isimlerinden Hay ve Kayyûm u da ihtiva eden bu istiğfâr cümlesi ise daha yaygın olarak okunur. Hadisimizde böyle istiğfâr eden kimsenin günahlarının bağışlanacağı, hatta savaştan kaçmak gibi büyük günahlardan birini işlemiş olsa bile affedileceği müjdelenmektedir. Savaştan kaçmanın insanı helâke götüren yedi büyük günahtan biri olduğu 1797 numaralı hadiste geçmişti.

Okudunuz mu?  İyiliği Emir Kötülükten Nehiy

Burada, önemli bir hususa dikkat edilmesi gerekmektedir. Estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh diyen kimse, bağışlanma müjdesini almakla beraber, büyük bir sorumluluğun da altına girmektedir. Zira o, Hay ve Kayyûm olan Allah’a günahından tövbe ettiğine dair söz vermektedir. Kâinatın Rabbine böyle bir söz veren kimse bu sözünde mutlaka durmalıdır. Şayet tövbesine kendisi de inanmıyorsa, o takdirde Allah’a yalan söylüyor, daha açık bir ifadeyle, kendi münafıklığını onaylıyor demektir. Gönlünde bir günaha ilgi duyduğu halde onu yapmayacağına dair Allah’a söz veren kimse, hâşâ O’nunla alay etmiş olmaktadır. Böylesine korkunç bir durumun hiçbir izah şekli yoktur. Tövbesinde samimi olmak şartıyla insanın bağışlanmasına imkân hazırlayan bu istiğfârı dilden düşürmemelidir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. İstiğfâr, insanın Allah hakkıyla ilgili günahlarından kurtulmasını sağlar. Bu sebeple bir kul Allah’ın yasaklarından birini çiğnediği zaman, yaptığından ötürü pişmanlık duyarak Allah’tan af dilemeli, tövbe ve istiğfâr etmelidir.

Okudunuz mu?  Kıyametin alametleri nelerdir?

2. Tövbe ve istiğfârın kabul edilmesi için insanın o günahtan soğuması ve onu bir daha yapmayacağına dair Allah’a verdiği sözde samimi olması gerekir.

1879. Şeddâd İbni Evs radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûl-i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

İstiğfârın en üstünü kulun şöyle demesidir: Allâhümme ente rabbî, lâ ilâhe illâ ente, halaktenî ve ene ‘abdüke, ve ene ‘alâ ‘ahdike ve va’dike m’esteta’tü. Eûzü bike min şerri mâ sana’tü, ebûü leke bi-ni’metike ‘aleyye, ve ebûü bi-zenbî, fağfir lî fe-innehû lâ yağfirü’z-zünûbe illâ ente: Allahım! Sen benim Rabbimsin. İbadete lâyık senden başka tanrı yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum. Ezelde sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden sana sığınırım. Bana lutfettiğin nimetleri yüce huzurunda minnetle anar, günahımı itiraf ederim. Beni affet; şüphe yok ki günahları senden başka affedecek yoktur.

Okudunuz mu?  Müslüman, din kardeşinin dünür olduğuna o vazgeçmedikçe dünür olamaz

Resûl-i Ekrem sözüne şöyle devam etti: Her kim, bu seyyidü’l-istiğfârı sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur.

Buhârî, Daavât 2, 16. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 100-101; Tirmizî, Daavât 15; Nesâî, İstiâze 57

Açıklamalar

Bu dua ve istiğfâr tövbenin her türünü içine almaktadır. Son derece zengin nefis üslûbu, oldukça derin geniş mânası sebebiyle ona seyyidü’l-istiğfâr adı verilmiştir. Zira seyyidü’l-istiğfârı okuyan bir kul, biricik ilâhının Cenâb-ı Hak olduğunu bütün samimiyetiyle belirtmekte, ibadetini sadece O’na yaptığını ifade etmektedir. Tek ve eşsiz yaratanın Allah olduğunu söylemekte, Rabbinin ezelde kendisiyle yaptığı sözleşmeyi kabul etmekte ve orada Mevlâsına verdiği söze bağlı kaldığını samimiyetle arzetmektedir. Cenâb-ı Mevlâ’nın kendisine lutfettiği nimetleri şükranla yâdetmekte, işlediği günahları mahcûbiyetle itiraf etmekte, bu günahlardan dolayı kime sığınmak gerektiğinin şuuru içinde olduğunu bildirmekte, günahlarından kurtulma arzusunu açıklamakta ve onları Allah’tan başka kimsenin affedemeyeceği bilinciyle bağışlanma niyaz etmektedir.

Okudunuz mu?  Beden, Saç, Bıyık, Tıraş, Bakım İle İlgili Hadisler

Görüldüğü üzere seyyidü’l-istiğfârda, yegâne kudret sahibinin erişilmez yüceliği dile getirilmekte, buna karşılık O’nun affına ve bağışına muhtaç olan kulun aczi ve zayıflığı, pek sade ve samimi bir dille ortaya konulmaktadır.

Ezelde sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım cümlesinde kulun pek zarif bir surette aczini itirafı vardır. O bu sözüyle, yâ Rabbî! Bezm-i elestte bize Sizin Rabbiniz değil miyim diye sormuştun; biz de Rabbimizsin Allahım! demiştik. Kabul ve itiraf ettiğim bu kulluğun icabını şüphesiz en iyi biçimde yapmam gerekir. Çünkü sen buna lâyıksın; ama ben kusurlu bir varlığım; sana lâyık olduğun kulluğu gerektiği şekilde göstermekten âcizim, bununla beraber elimden geleni yapmaya çalışıyorum, demektedir. Bunun hemen ardından kul İşlediğim kusurların şerrinden sana sığınırım demekle, Ey Rabbim! Durum arzettiğim gibi olduğuna göre, sen benim yaptıklarımın yetersizliğine bakma! Bana, ortaya koyduğum davranışlara ve kulluğa göre muâmele etme diye yalvarmaktadır. Daha sonra kul Allah’ın nimetlerini minnetle anıp günahını itiraf etmekle, o günahlardan kurtulmayı çok istediğini, ama bunu yapmaya gücünün yetmediğini dile getirmekte ve Rabbim! Beni affet! diye yalvarmaktadır.

Okudunuz mu?  Rahman Suresi ile ilgili hadisler

Şüphesiz bu istiğfâr, kulun Mevlâsına yakarışını samimi bir şekilde yansıtması sebebiyle, gerçekten de seyyidü’l-istiğfâr diye anılmaya lâyık güzellikte ve mükemmelliktedir. Nebiyy-i Muhterem Efendimiz’in en güzel hediyelerinden biri olan seyyidü’l-istiğfârın çarpıcı sözlerinde İlâhî vahyin izleri sezilmektedir.

Hadisin sonundaki o gün veya o gece ölenin cennetlik olması müjdesi, günahlar altında ezilen zavallı gönüllere bir seher yeli serinliği ve canlılığı getirmektedir.

Okudunuz mu?  Pazartesi Ve Perşembe Günleri Oruç Tutmak

Tecrîd-i Sarîh mütercimlerinden merhum Kâmil Miras Bey’in Ne güzel âdet idi diye belirttiğine göre, vaktiyle Anadolu’daki büyük camilerde, perşembe günleri ikindi namazından sonra, seyyidü’l-istiğfâr duası imam ve cemaat tarafından beraberce okunurmuş (Tecrid Tercemesi, XII, 335).

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Seyyidü’l-istiğfâr, her bir müslüman için mutlaka faydalanılması gereken büyük bir imkândır. Onun İnsana kazandıracağı ilâhî bağışa ve fazilete gönülden inanmalı, üstün bir edeple ve samimiyetle okumalıdır.

2. Bu dua, Allah’ın yüce kudretini, kulun aczini ve zaafını, Rabbine ve O’nun affına olan ihtiyacını pek nefis bir üslupla dile getirmekte, kul ile Rabbi arasında mükemmel bir yakınlık sağlamaktadır.

3. Seyyidü’l-istiğfârı, sevabına ve faziletine inanarak okuyan kimseye cennet vaad edilmektedir.

Riyazüs Salihin


Cevap: estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh:

cananevirgen
Allahım beni de daima tevbe eden kullarından eyle. Amin. Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Bidat ve bidatçiler hakkında ehl-i sünnet alimlerin ikazları !

Yanıt: estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh:

Osmanlı Torunu
Allah razı Olsun Sedanur Abla Tesekurler


Cevap: estağfirullâh’ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayye’l-Kayyûme ve etûbü ileyh:

Mustafa ÖZBEK
Arapçası hiçbir sitede konulmamış olsa daha iyi olmaz mi?


@hmet
estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyul kayyum ve etubü ileyh

< Namaz borçlarımızda af olur mu ? >
Hayır. Borçlar ödenmeden affedilmez.

< Arapçası hiçbir sitede konulmamış >
SEYYİDÜL İSTİĞFAR DUASI (ARAPÇA TRKÇE)

(( اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنيِ وَ أَنَا عَبْدُكَ، وَ أَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَ وَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ،
أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلََىَّ، وَأَبُوءُ بِذَنْبيِ فَاغْفِرْ ليِ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ ))
Allahım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hakkıyla ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur.Beni sen yarattın ve ben senin kulunum.Gücüm yettiğince sana verdiğim söz üzereyim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım.Üzerimdeki nimetini ve günahlarımı kabul ediyorum.Beni bağışla.Şüphesiz günahları ancak sen bağışlarsın.

Okudunuz mu?  Cennetlikler ve Cehennemlikler bir kitapta yazılır

Kim bunu akşamladığı zaman içtenlikle inanarak söyler de o gece ölürse, cennete girer.Sabahladığı vakit yaparsa da böyledir.
(Hadis-i Şerif Buhâri, (7/150).


FulyaFulya
Allah razı Olsun ağlaya ağlaya okudum Allah hepimizi bağışlananlardan eylesin inşAllah


Kayıtsız Üye
Cenneti ne kadar ucuz sanıyorsunuz peygamber s a v efendimiz bile kızına söyle nasihat veriyor kızım babanın peygamberligine güvenme ibadeti ni tam yap diyor kimse cennete kimin gireceğini bilemez Allahtan başka


Kayıtsız Üye
Eğer kazalarını kilarsan ve kilmadigin kilamadigin için tövbe edersen af olunur.


Kayıtsız Üye
neden insanı tövbe etmekten soğutuyorsunuz insan tövbe edip yine günah işleyebilir neden Allahla alay etmiş olsun sadece nefsine yenik düşüyordur ama yine tövbe edip Allah’a dönüyorsa sen yorum yapamazsın o Allahla kul arasındadır

Okudunuz mu?  Hadis: Sevdiğin kişiyi ölçülü sev

Kayıtsız Üye
Selamunaleykum Kıymetli Kardeşlerin, Inaniyor iseniz siz üstünsünüz. Tövbe kulun görevi Affetmek Allahımızın Şanındandır….INŞAALLAH


Misaki
اَسْتَغِْفرُاللهَ اْلعَِظيمَ اَّلِذى لٰاِالٰهَ ِالاّٰهُـوَاْلحَىَّ اْلقَيُّومَ وَاَتُوبُ ِالَيْهِ


Kayıtsız Üye
Sana katılıyorum kardeş nedense bende onu içimden geçirdim tövebyi ALLAH kabul eder etmez ona kalmış tövbenin amacı günahların bagışlanması ise senin söylemene göre hiç günah işlemeyen birinin tövbe etmesine gerek yok gibi bir mana çıkıyor ne yani tövbe edecek sonra aynı günahı işleyince ben bu günahtan tövbe etmiştim zaten artık tövbem kabul olmazmı mantıgıyla haraket edecek ALLAMLERİN RABBİ OLAN ALLAH HERŞYİN EN İYİSİNİ BİLENDİR.


Kayıtsız Üye
İyi o zaman Allah nasıl olsa tövbeleri kabul ediyor diye hep günah işleyelim sonra tövbe edelim olurum öyle tövbemizin ardında duracağız tövbe ettiysek günahlardan uzak olmaya çalışacağız. Haram yiyelim tövbe edelim tekrar haram yiyelim. Zina aynı. İçki aynı. Kumar aynı. Olmaz böyle kardeşlerim tövbe et tekrar tövbeni bozacak işlerden uzak dur. Allah tövbemizi kabul etsin

Okudunuz mu?  Fidye ile ilgili Hadisi Şerifler

estagfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh, estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyul kayyum ve etubü ileyh, estagfirullah el azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyul kayyûm ve etûbü ileyh

Bu kategoride yer alan Sırtlan eti yenir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Estağfirullâhellezî lâ ilâhe illâ hû, el-Hayyel-Kayyûme ve etûbü ileyh: Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.