Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:59
sizden5
Abone

Yatsı Namazı Vakti gece saat 24:00 dan itibaren geçmiş mi sayılıyor?

Yatsı Namazı Vakti gece saat 24:00 dan itibaren geçmiş mi sayılıyor?

Hoca
Gönderilen soru
Yatsı namazı vakti gece saat 12 den itibaren geçmiş mi sayılıyor?
kimi o saatten itibaren ertesi gune devreder diye gecmis yatsi namazına diye niyet etmen gerekiyor diyor.kimiside bunun tam tersini soyluyor hangisi doğru hocam bu durumda

Cevap:

Yatsı namazının vakti imsak vaktine kadar yani sabah ezanı zamanında okunuyorsa sabah ezanına kadardır.

İmsak vaktine kadar yatsı namazını kılabilirsiniz


Cevap: yatsi namazı vakti gece saat 12 den itibaren gecmis mi sayiliyor?

Ateş-i Bahar
Yatsı namazı imsak vaktine dek kılınabilir.

Yatsı namazının vakti:

Yatsı vakti, Hanefîlerde fetvaya esas olan görüşe ve diğer mezheplere göre, batı ufkunda kırmızı şafağın kaybolduğu andan itibaren başlar ve fecr-i sadığın doğmasından biraz önceki zamana kadar devam eder. Delil Abdullah b. Ömer’den nakledilen şu hadistir: "Şafak kırmızılıktır. Şafak kaybolunca yatsı namazını kılmak farzolur" (es-San’ânî, a.g.e., I,114).

Diğer yandan yatsı namazı için Tercih edilen vakit, gecenin üçte biri veya yarısı geçinceye kadar devam eder. Çünkü Allah elçisi şöyle buyurmuştur: "Ümmetime zorluk vermesem, yatsı namazını gecenin üçte birine veya yarısına kadar geciktirmelerini onlara emrederdim"(eş-Şevkânî, a.g.e., II,11). Enes (r.a), Hz. Peygamber’in yatsı namazını gecenin yarısına kadar geciktirip, sonra kıldığını bildirmiştir (eş-Şevkânî, a.g.e., II,12). Hz. Aişe (r.anhâ)’den de şöyle dediği nakledilmiştir. " Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: Eğer ümmetime zorluk vermesem bu vakit yatsı namazının vaktidir" (Buhârî, Mevâkît, 24; eş-Şevkânî, a.g.e., I, 12).

Vitir namazının başlangıcı yatsı namazından sonradır, vaktinin sonu ise, sabah vakti girmeden hemen öncesine kadar olan zamandır (bk. Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslâm İlmihali, İstanbul 1991, 313 vd.).


Cevap: Yatsi Namazı Vakti gece saat 24:00 dan itibaren gecmis mi sayiliyor?

halim_38
Akşam vaktinde, hem gecenin karanlığı, hem de gündüzden kalan aydınlık bulunur. Akşam ikiye ayrılır; biri güneşin batmasından batı ufkunda kızıllığın kaybolmasına kadar olan vakittir. Akşam namazı bu vakitte kılınır. Teknik tabirle söylemek gerekirse güneş battıktan sonra ufkun altında -6 dereceye düşene kadar akşam namazı kılınır.
Yatsı vakti ise batı ufkunda kızıllığın kaybolmasından ufkun tamamen kararmasına kadar olan vakittir. "Namazı, Güneşin batıya kaymasından gecenin kararmasına kadar… kıl.” (İsrâ 17/78) ayetinde, gecenin kararması diye tercüme edilen (غسق الليل = ğasak’ul-leyl) yatsının bittiği vakti gösterir. Bu da -6 dereceden -18 dereceye kadar olan vakittir. Yani bugünlerde Diyanet takviminde yatsının vakti olarak ilan edilen vakitten en geç 5 dakika sonra yatsı namazının kılınmış olması gerekir.

Okudunuz mu?  Gusül abdesimi aldıktan sonra tırnağımdaki ojeleri farkettim, orucum bozlur mu ?

Cevap: Yatsi Namazı Vakti gece saat 24:00 dan itibaren gecmis mi sayiliyor?

islamyolu
< kimi o saatten itibaren ertesi gune devreder diye geçmiş yatsı namazına diye niyet etmen gerekiyor diyor.kimiside bunun tam tersini soyluyor hangisi doğru hocam bu durumda >
İslamda Zaten Akşam namazından sonra Ertesi gün giriyor. gece 12 den sonra İslama göre diğer gün girmez.

Okudunuz mu?  Kurumuş necis maddenin yayılması hakkında

Saygılar


NuN
İslamda gün, imsak vakti ile başlar.
Gece, imsak vakti ile biter.


halilcan
nun yanlış bilgi vermişsiniz.

doğrusu

Değerli kardeşimiz;

Bir tam gün, gece ve gündüzüyle beraber gündür. Her gece o geceyi takip eden gündüze aittir. Bu nedenle tam gün, akşamdan başlayıp takip eden gündüzün akşamına kadar devam eder.

Okudunuz mu?  Evlilik hakkında bir soru

Örneğin "cuma gecesi" perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. Aynı şekilde Arefe gecesi de sabahı Arefe olan gecedir. Sabahı Bayram olan gece de Bayram gecesidir. Bu ölçüye göre diğer mübarek geceler belirlenir.
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet


emre
< Yatsı namazının kilinabileceği en son vakit nedir? >
İmsak saatine kadar yatsı namazını kılabilirsin.

Okudunuz mu?  Namazda ve abdest alırken yellenmek

Ferid
Selamun aleykum ,sorum su, yatsı saat 21:30 girdi ise ve su an saat 04 ise yatsı yi hala kilabilirmiyim yoksam vesvese mi bunlar çünki gece işten geldim ve vesvese oluyor vakit geçti gibi veya buna benzer düşünceler gibi onun için lütfen saat ile rakam ile cevap bekliyorum. ALLAH c.c razı olsun

Okudunuz mu?  Zikir ile ilgi vaaz - sohbet konusu

emre
Rakam diyanet takviminde yazılıdır. İmsaka kadar kılabilirsin. Evde takvim yoksa diyanetin web sayfası var veya diyanet namaz vakti isimli telefon uygulaması var.


Kayıtsız Üye
Evet bende şuan iki gündür namaza başladım bebeğimi yeni uyuttum saat 12 oldu namaz kılmak da tereddüt te kaldım olmaz diye biliyordum

Okudunuz mu?  Allaha inanmak ve inanmamak

Yatsi namazımı saat 23 50kildigim için sadece farzini ve vitirini kildim bilerek geciktirdim gunahmi acaba


emre
İmsak vaktine kadar yatsı namazı kılınabilir sakıncası yok.


Kayıtsız Üye
Hayır kardeşim Yatsı namazı imsak vaktine kadar geçerlidir onlar hep vesvesedir.
Selama ve Dua ile ❤

Okudunuz mu?  Peltek Harf

Vuqar777
Selam.yatsi namazını imsakdan 44 dakika önce kildim.namazi bitirdim imsaka 20 dakika kaldi.kazasini kiliyimmi?icimden bir ses kazasini kil namazın kabul olmadi diyor vesvesemi ?


ACİLSERVİS
Vesvese kelimesini kendine yakıştırma ki senden uzak dursun. Soruyu olduğu gibi sorabilirdin. Vakti içerisinde namazı kılmışsın zaten. Yatı namazı imsak vaktine kadardır.

Okudunuz mu?  Vesevese insana birşeyi defalarca aklına getirebilirmi

Kayıtsız Üye
00:00 dan sonra yatsı namazı kılınır mı


ACİLSERVİS
Yatsı namazı İmsak vaktine kadar yani sabah namazına kadar kılınabilir.


yatsı namazının vakti, yatsı namazı vakti , yatsı namazı vakti ne zaman biter

Bu kategoride yer alan 15 yaşındayım. Geçen sene orucumu bozdum. kefaret vermek zorunda mıyım ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatsı Namazı Vakti gece saat 24:00 dan itibaren geçmiş mi sayılıyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.