Anasayfa
9 Ağustos 2021, 3:03

Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi?

Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi?

ßaran
Mezahib-i Erbaa gibi değerli fıkıh kitaplarında mes’ele gayet açık ve net olarak izah edilmiştir. Bu hususta şüphe ve tereddüde düşmeye hiç de hacet yoktur. Özet olarak diyebiliriz ki:

Gayr-i müslim ülkelerde bulunan Müslümanlar, yiyecekleri eti ya bizzat kendi kestikleri hayvandan temin ederler. Yahutta Hristiyan ve Yahudilerin kestiği hayvandan temin ederler.

Kendileri gibi Müslümanın kestiğinden temin ederlerse mes’ele yoktur. Kimsenin tereddüt etmemesi gerekir. Ama Hristiyan ve Yahudinin kestiğinden temin edecek olurlarsa şu hususları bilmeleri kifayet eder:

Okudunuz mu?  Saf insan nasıl olur?

A — Bu hayvanı kesen Hristiyan, yahut Yahudi kesim ânında İncil’e, yahut Tevrat’a inanan biri mi, değil mi?

Bu iki kitaptan birine inanmışsa demek ki Ehl-i Kitap’tır. Ehl-i Kitab’ın ise kestiği yenir. Yeter ki kesim ânında Ehl-i Kitap’lığını muhafaza etmiş olsun. Dinsiz olduğu anlaşılmasın.

B — Kesim ânında ya besmele çekmiş olmalı, yahutta kendi dillerinde Allah’ın adını söylemiş olmalı, ya da bunları unutarak, yahutta ihmal ederek terketmiş olmalı, Allah’ı inkar mânâsına gelen bir put ismi söylememelidir.

Okudunuz mu?  Evde kedi beslemek mekruh mudur

Allah ismini söylememiş, ama zıddını da ifade etmemişse kestiği yenir. Mutlaka besmele çekmiş olması, yahutta kendi dillerinde Allah’ın ismini söylemiş olması şart değildir.

Bu şartlara uygun kesim yapılıyorsa Yahudi ve Hristiyanların kestiklerini yemenin bir sakıncası yoktur. Ancak aksi bir durum söz konusu ise bunların kestiğini yemek caiz değildir.

Okudunuz mu?  Bekâr bir bayan yanında kimse olmadan umreye gidebilir mi?

Ahmed Şahin


Cevap: Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi?

emak_2284
Allah razı olsun verdiğiniz bilgiler için. ama bır sorum olacaktı ben şimdi yurtdışındayım ve gayri muslumların kestiği eti yiyebiliyoruz o zaman. Buyuk ihtimalle besleme çekilmemiş veya onların dininde Allahın ismi anılmamış farz edersek gine de yiyebilirmiyiz? lakin besmele şart değil yani yenilebilir demişsiniz sonda asıl soruma gelecek olursam

örneğin almanyadaki et urunlerinin üzerinde niye helal yazılıyor kı zaten gayrı muslimlerin kestiği eti yemekte sakınca yoksa ?? ve bazı lokantalarda helallik belgesi niye var ?
yurtdışında helal olmayan et yemek istemediğim için geldiğimden beri et yemiyorum bu konuda sorularıma cevap verirseniz sevinirim .

Okudunuz mu?  Mealcilere sorular ve cevaplar

———————————————

Allah razı olsun verdiğiniz bilgiler için. ama bır sorum olacaktı ben şimdi yurtdışındayım ve gayri muslumların kestiği eti yiyebiliyoruz o zaman.Buyuk ihtimalle besleme çekilmemiş veya onların dininde Allahın ismi anılmamış farz edersek gine de yiyebilirmiyiz? lakin besmele şart değil yani yenilebilir demişsiniz sonda asıl soruma gelecek olursam

örneğin almanyadaki et urunlerinin üzerinde niye helal yazılıyor kı zaten gayrı muslimlerin kestiği eti yemekte sakınca yoksa ?? ve bazı lokantalarda helallik belgesi niye var ?
yurtdışında helal olmayan et yemek istemediğim için geldiğimden beri et yemiyorum bu konuda sorularıma cevap verirseniz sevinirim.


Cevap: Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi?

Desert Rose
< örneğin almanyadaki et urunlerinin üzerinde niye helal yazılıyor kı zaten gayrı muslimlerin kestiği eti yemekte sakınca yoksa ?? ve bazı lokantalarda helallik belgesi niye var ?
yurtdışında helal olmayan et yemek istemediğim için geldiğimden beri et yemiyorum bu konuda sorularıma cevap verirseniz sevinirim >

gayri müslimlerin kestiği helaldir ama kesiliş uygulaması farklı olabilir
yani hayvanı boğazlayıp kanı akıtılmış yada avlanılmış olması gerek

< Bu iki kitaptan birine inanmışsa demek ki Ehl-i Kitap’tır. Ehl-i Kitab’ın ise kestiği yenir. Yeter ki kesim ânında Ehl-i Kitap’lığını muhafaza etmiş olsun. Dinsiz olduğu anlaşılmasın.

B — Kesim ânında ya besmele çekmiş olmalı, yahutta kendi dillerinde Allah’ın adını söylemiş olmalı, ya da bunları unutarak, yahutta ihmal ederek terketmiş olmalı, Allah’ı inkar mânâsına gelen bir put ismi söylememelidir. >
ve Ahmet Şahin hocanın belirttiği şartları taşıması gerek
bunları yemekte bir sakınca yoktur.


Cevap: Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi?

emak_2284
< gayri müslimlerin kestiği helaldir ama kesiliş uygulaması farklı olabilir
yani hayvanı boğazlayıp kanı akıtılmış yada avlanılmış olması gerek

ve Ahmet Şahin hocanın belirttiği şartları taşıması gerek
bunları yemekte bir sakınca yoktur.
>
soruma cevap verdiğiniz için öncelikle Allah razı olsun . ehli kitaptan olan kişilerden alınan et yenebilir onda anlaştık şimdi kasaptan aldığımız yada süpermarketten aldığımız et kesiliş biçiminden haberimiz nasıl olacak bilemeyiz ki kanı akıtılmış mı değil mi, bu konuda ne yapmalıyız bilgilendirirseniz sevinirim .

Okudunuz mu?  Cahiliye dönemi özellikleri maddeler halinde

Desert Rose
< şimdi kasaptan aldığımız yada süpermarketten aldığımız et kesiliş biçiminden haberimiz nasıl olacak bilemeyiz ki kanı akıtılmış mı değil mi, >
İslami usül ile kesilmiştir ibaresi yazar oradan bu yazıdan hayvanın boğazlanarak kesildiği anlaşılır
yurt dışında Müslüman kesime hizmet eden müesseseler genelde
bu ibareyi yazıyorlar tamamen yabancı yazı bulunan paketleri tercih etmemeliyiz


yahudinin kestiği hayvan yenir mi, yahudilerin kestiği et yenir mi

Bu kategoride yer alan Yemin keffareti olarak bir fakire 10 günlük yemek parası verilebilir mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gayr-i müslimlerin kestiği yenir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.