Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:12

Yemin-i Lâğv Nedir?

Yemin-i Lâğv Nedir?

ßaran
Yemin-i Lâğv Nedir?

Yanlışlıkla veya doğru zannıyla yalan yere yapılan yemindir. Bir kimsenin borcunu ödemediği halde ödediğini zannederek "vAllahi ödedim" diye yemin etmesi gibi. Bu nevi yeminden dolayı yemin sebebine keffâret gerekmez. Allah’ın afvı ve bağışlaması umulur.
Ağızdan yemin kastedilmeksizin yanlışlıkla irade dışı çıkan vAllahi sözü de bu yemin kısmına girer.

Mehmet Dikmen


Cevap: Yemin-i Lâğv Nedir?

Hoca
Yemîn-i lağv;
bir şeyin öyle olduğu zannedilerek veya ağız alışkanlığıyla yapılan yemîndir. Kişinin birini görmediği halde gördüğünü zannederek "vAllahi gördüm" demesi böyledir. Ayrıca sözünü kuvvetlendirme niyeti bulunmaksızın, yemîn kastı olmaksızın yemîn sözlerini söylemek de yemîn-i lağv olarak kabul edilmiştir. Bu şekilde yapılan yeminden dolayı keffaret gerekmez. Kur’ân-ı Kerîm’de, kasıtsız olarak ağızdan çıkıveren yeminlerden dolayı sorumlu tutulmayacağı bildirilmiştir (Bakara, 2/225; Mâide, 5/89). Bununla birlikte, ağız alışkanlığıyla konuşurken ikide bir yemîn edenlerin bu alışkanlıklarından vaz geçmek için çalışmaları gerekir.

Okudunuz mu?  Duâda ellerin durumu nasıl olmalıdır?

Yorum: Yemin-i Lâğv Nedir?

Kayıtsız Üye
Bir anlık sinirle ağzımdan yemin ederim ki diye söz çıktı bu yemin geçerlimidir


Yorum: Yemin-i Lâğv Nedir?

arifselim
Bir anlık sinirle ağızdan çıkan sözler yemin olarak geçerlidir. Kolay kolay yemin etmemeye dikkat edilmelidir. Hemen bir üstteki yazıda geçen açıklama kızgınlıkla edilen yeminle ilgili değildir.

Okudunuz mu?  Cuma hutbesinde cemaatin el açarak dua etmesi, yapılan duaya "âmin" demesi caiz midir

yemini lağv, lağv yemini nedir, yemin-i lağv ne demek

Bu kategoride yer alan Mazeretsiz olarak cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikahı düşer mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin-i Lâğv Nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.