Anasayfa
8 Mayıs 2021, 4:40
Hadisler
Yönetici

Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.

Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.

Hoca
sevgili Peygamberimiz Veda Hutbesi’nde; "Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. O emanetler, Allah’ın kitabı Kur’ân-ı Kerim ve Peygamberinin sünnetidir" buyurmaktadır.

فإني قد تركت فيكم ما إن أخذتم به لن تضلوا بعده، كتاب الله وسنتي؟ ألا هل بلغت؟

veda hutbesinden


Cevap: Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.

esin-ti
Allah Rasülü’nün bu iki yüce emanetine hayatımız boyunca inşaAllah sarılıp uyarız.Paylaşım için Rabbim razı olsun..


Yanıt: Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.

Murad AZERI
hocam salam eleyke…hocam bazi menbelerde Peygamberimizin (S.A.S) bunlari soylemish revayet olunub "size iki emanet birakiriyorum birincisi Kur"an-Kerim, ikinciside benim Ehli-Beytimdi" bu ne kadar dogru….?

Okudunuz mu?  Yatsıdan sonra oturmayıp uyumak

Soru: Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız.

Şema
ehli beytimi bırakıyorum diye de hadisler var

"Size iki emanet bırakıyorum!”
Son yıllarda, "Ehli Beyt” ve "Kerbela olayı” geçen hafta olduğu gibi her 10 Muharremde yazılı ve görsel basında geniş yer almaktadır. Haberler objektif olarak değil, tek taraflı verildiğinden şikayetle bu iki konuda, "Ehli sünnet”in "görüşünü” soran okuyucularıma muteber kaynaklarda geçen konu ile ilgili bilgileri sunmak istiyorum…
Ehli sünnet İslam büyükleri Ehl-i Beyti sevmenin her mümine farz olduğunu bildirmişlerdir. Bunlarda Resûlullah’ın zerreleri vardır. Onlara kıymet vermek, saygı göstermek her Müslümanın vazîfesidir. Ehl-i Beyt ile ilgili Peygamber efendimiz buyurdu ki:
"Benden sonra size iki emanet bırakıyorum. Bunlara yapışırsanız, yoldan çıkmazsınız. Birisi, ikincisinden daha büyüktür. Biri Allahü teâlânın kitâbı olan Kur’ân-ı kerîmdir ki, gökten yere kadar uzanmış, sağlam bir iptir. İkincisi, Ehl-i Beytimdir. Bunların ikisi birbirinden ayrılmaz. Bunlara uymayan Benim yolumdan ayrılır.”
"Ümetimden Ehl-i Beytimi sevenlere şefâat edeceğim.”
Büyük İslâm âlimi İmâm-ı Rabbânî hazretleri buyurdu ki: "Babam çok âlim idi. Her zaman Ehl-i Beyti sevmeyi tavsiye ve teşvik buyururdu. Bu sevgi insanın son nefeste imanla gitmesine çok yardım eder, derdi. Vefât edeceklerinde baş ucunda idim. Son anlarında şuurları azaldığında kendilerine bu nasîhatleri hatırlattım ve o sevginin nasıl tesir ettiğini sordum. O hâldeyken bile: "Ehl-i Beytin sevgisinin deryasında yüzüyorum” buyurdular…
Dinimiz "ölçülü” olmayı emredir. Bunun için sevgide ve düşmanlıkta haddi aşmamak, dinimizin dışına çıkmamak lazımdır. Çünkü, bir kimse ne kadar, zalim olursa olsun, ne kadar alçakça işler yaparsa yapsın, açıkça dini inkâr etmedikçe, inanılacak şeylere inandığı müddetçe, Müslümandır, buna kâfir denilemez. Denilirse bunu söyleyen dinden çıkar. Günah ne kadar büyük olursa olsun, küfre taşmadığı müddetçe imanı götürmez.
Yezid, zalimliğine, caniliğe sebep olmasına rağmen, İslâmiyete düşman değildi. Namaz kıldığı İslamiyeti yaymak için cihad ettiği tarihi bir gerçektir. Babası Hazret Muaviye, Eshab-ı kiramdandı, Resulullahın kayın biraderi ve vahiy katibi idi. Onun zamanında İslamiyet geniş bir coğrafyaya yayıldı. İstanbul’u fethetmeye gelen ordunun başında Yezid vardı ve emrinde Hz. Halid bin Zeyd ve Mesleme gibi büyükler bulunuyordu. Hal böyle olunca, Yezid’in ve babası Hz. Muaviye’nin Müslüman olmadığını hangi dil söyleyebilir? Burada Yezid’in yaptıklarını savunacak halimiz yok; zaten hiçbir Müslüman bunu yapmaz. Onu sevmez, fakat sevmemek ayrı, küfürle itham etmek ayrı. Maksadımız onu temize çıkartmak değil dinimizin ölçüsünü bildirmektir.
Hazret-i Muaviye ehli beyti çok severdi. Şu vasiyeti ehli beyt sevgisini açıkça göstermektedir. Hz. Muaviye vefâtına yakın, çok hastalandı. Öleceğini anlayınca oğlu Yezîd’i çağırtarak dedi ki:
"Ey oğlum! Hazret-i Hüseyin’e, çocuklarına, kardeşlerine, kardeşlerinin çocuklarına, bütün akrabasına iyi davran! Ey Yezîd! Hz. Hüseyin ile istişare etmeden, halk hakkında hiçbir iş yapma. Senin yanında onun emrinden daha yüksek emir, onun elinden daha yüksek el olmasın. Onsuz ve onun çoluk çocuğu olmadan bir şey yeme ve içme. Ondan ve onun çoluk çocuğundan önce kimseyi giydirme. Ey oğlum! Biz sadece onun babasının ve dedesinin köleleriyiz.
Ey oğlum! Bir harcama yaparsan yarısı Hz. Hüseyin için olsun. Onun üzülmesinden ve kızmasından çok sakın. Çünkü onun dedesi Resûlullah efendimiz önce gelenler ve sonra gelenler hakkında şefaat edecektir. Onun babası Hz. Ali bin Ebî Tâlib kıyamet gününde Kevser Havuzunun suyundan dağıtacaktır. Liva-i Hamd onun elindedir. Annesi Fâtımat-üz-Zehrâ kadınların efendisidir. Büyük annesi Hadîce-i Kübrâ’dır. Allahü teâlâ onlar sebebiyle bizi doğru yola iletti. Onlara ve çoluk çocuğuna herkesin iyilik etmelerini tavsiye et. Onları râzı et. Hazret-i Hüseyin, çoluk çocuğu, akrabâları ve Benî Hâşim hakkında ileri gitme!”

Okudunuz mu?  Sabır "Ey iman edenler! Sabredin, sabır yarışında (düşmanlarınızı) geçin!"

Mehmet Oruç


dr.mustafa
Aaaaahhh aaahhh keşke emanete hakkıyla riayet edebilsem aff Allah’ım aff…:(((


Kayıtsız Üye
ehl-i beytim ve kuran-ı kerim dir


imam
Sünnetin islamın ikinci kaynağı olduğuna dair hadis

Ali (ra) Ya Resulellah! Senden miras alacağım şey nedir? diye sorunca, Peygamberlerin bıraktıkları miras türü şey diye cevap verdi. Senden önceki peygamberler ne gibi şeyleri miras bırakmışlar? sorusuna da Onlar Allah’ın kitabını ve peygamberlerinin sünnetini… diye cevap verdi.(bk. Taberanî,-el-Kebîr/Şamile, 5/163).

Okudunuz mu?  Cennet kılıçların gölgesi altındadır (Hadisi ve açıklaması)

Kayıtsız Üye
hocam hz ali,peygamberimizin sünnetini en iyi taşıyan kişidir.Hz ali elbete peygamerimizden miras olarak sünnet alacaktır.Bu başka olaydı.Çarpıtmayın meseleyi.
peygamberimiz ben size 2 emanet bırakıyorum.1 kuran 2 ehlibeyt.(tırmizi müslim,nesai,ahmed ibni hanbel,ibni kesi ve daha bir çok kaynak var)kaynakların en çoğu bu yöndedir.
kuran ve sünnet diyenler uydurma hadislerden yola çıkıyr.bu sözleri söyleyen kişilerin sağlam kaynak olmadığı yazılmıştır.

Okudunuz mu?  İnsanlar lailahe illAllah deyinceye kadar savaşılır

Kayıtsız Üye
birincisi Kuran-ı Kerim ikincisi Ehli beytimdir demiştir.


Kayıtsız Üye
Kardeşlerim, bu konuyu bir kaç yıl önce ben de merak edip araştırmıştım. Bu konuda 3 rivayet var:
1) Bir emanet bırakıyorum, Allah’ın kitabı.
2) İki emanet bırakıyorum, Allah’ın kitabı ve sünnetim.
3) İki emanet bırakıyorum, Allah’ın kitabı ve ehli beytim.
Birinci rivayet, tevhid açısından önemli. Çünkü sünnet denilince hadisler anlaşılıyor ve uydurmalar da devreye giriyor.
Ehlibeyt rivayeti (eğer sahih ise) Sahabe, Tâbiîn, Tebe-i Tâbiîn ve günümüze kadar tâbiiyyet sistemiyle yaşamış olanlar mutlaka irşad ediciye tâbi’ olarak yaşamışlar ve bu veli mürşidler çoğunlukla peygamber efendimiz s.a.v.in soyundan gelenler olmuştur.

Okudunuz mu?  Eşlerin birbirlerine karşı görevleri ile ilgili hadisler

size iki emanet bırakıyorum, size iki şey bırakıyorum, size iki şey bırakıyorum hadisi

Bu kategoride yer alan Günah, Tevbe, Pişmanlık, Ümit, Af İle İlgili Hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Size iki emanet bırakıyorum, onlara sarılıp uydukça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.