AZRA
Dinimizde temizliğin çok önemli bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Temizlik imanın yarısıdır. sözüyle bu hususa dikkat çekmiştir. (Müslim, Taharet 1) Taharet kelimesinin Yüce Kitabımızda değişik şekilleriyle 31 yerde geçmesi de İslam’ın temizliğe verdiği önem ve ehemmiyeti göstermesi adına oldukça önemlidir.
Diğer yandan temizlik, dinimizde imandan sonra en büyük hakikat olan namaz ibadetinin sıhhatiyle doğrudan alakalıdır. Çünkü namazın altı şartından ikisi (hadesten taharet ve necasetten taharet) temizliğin temin edilmesine yöneliktir. Buna göre bir Müslüman günde en az beş defa ibadet edebilmek için abdest uzuvlarını yıkamak zorunda olduğu gibi, elbiselerini, bedenini ve namaz kılacağı yeri de pisliklerden temiz tutmak mecburiyetindedir.
Bunun dışında, âyeti kerimelerde; cünüp olan kimselerin namaz kılabilmesi için yıkanmaları gerektiğinin bildirilmesi (Nisa, 4/43), aynı şekilde kadınların adet hallerinin bitiminde gusül abdesti almakla mükellef tutulmaları (Bakara, 2/222), elbiselerin temiz tutulmasının emredilmesi (Müddessir, 74/4), mescide giderken güzel elbiselerin giyilmesinin istenmesi (Araf, 7/31) gibi emirler yer alırken; hadisi şeriflerde de kişinin en geç haftada bir başını ve vücudunu yıkaması gerektiği ifadesi (Buhari, Cuma 12), misvak kullanmanın tavsiye edilmesi (İbn Mace, Taharet 7), kasıklardaki ve koltuk altlarındaki kıllarla tırnakları kesmenin, bıyıkları kısaltmanın ve sünnet olmanın fıtrattan olduğunun ifade edilmesi (Buhari, Libas 63), suların temiz tutulmasına yönelik tedbirlerin alınması (Buhari, Vudu 28), yemekten önce ve sonra elleri yıkamak gerektiğinin vurgulanması (Ebu Davud, Et’ime 12) hatta bunların yanında Peygamber Efendimizin evlerin etrafının temiz tutulmasını tavsiye etmesi (Tirmizi, Edep 41) gibi emir ve tavsiyeler İslam’ın temizliğe verdiği önemi ve bunu gerçekleştirmek için aldığı tedbirleri gösteren misallerdir.
İşte temizlik adına bir Müslüman’ın dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi de tuvalet adabıdır. Evet, hayatın her kademesinde Müslümanların dünya ve ukba saadetini temine yönelik olarak İslam’ın getirdiği düzenlemelerden tuvalet temizliği de nasibini almıştır. Hayatı ta’lim için gönderilen Allah Resûlü, tuvalet ihtiyacıyla ilgili onlarca hadisi şerifinde ve uygulamalarında bu işin adab-ı erkanını göstermiştir ki, bunlara riayet etmek, temizliğin sağlanması ve neticesinde de Allah ve Resûlü’nün rızasını kazanma adına oldukça önemlidir.
Günümüzde def-i hacet için tuvaletler yapıldığını göz önünde bulunduran bazı kişiler aşağıya alacağımız tuvalet adabıyla ilgili bazı maddelere gerek olmadığını düşünebilirler. Ancak unutmamalıdır ki, İslam âlemşümuldur. Onun hükümleri bütün zamanlara ve bütün insanlığa hitap eder. Günümüzde hâlâ köylerde, kırlarda yaşayan birçok insan vardır. Diğer yandan herkes her zaman aynı imkânlara sahip olmayabilir. Bundan dolayı aşağıdaki bazı maddeler bu zaviyeden değerlendirilmelidir.
Abdest Bozulması Mekruh Olan Yerler
Def-i hacet için yer seçimi önemlidir. Hadis-i şeriflerde abdest bozulması yasaklanan yerler vardır. Mesela bir hadis-i şeriflerinde Allah Resûlü (s.a.s) Sizden biriniz banyo yaptığı yere küçük abdestini bozmasın. Sonra orada abdest alır. Şüphesiz vesveselerin çoğu bundan kaynaklanır. buyurarak banyo yapılan yere abdest bozulmasını yasaklamıştır. (Ebû Dâvud, Tahâre 15; Tirmizi, Tahâre 17)
Yine Ebu Hureyre’nin rivayet ettiği bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) İki lânetten korkun! buyurmuş, ashab-ı kiram: İki lânet de nedir? diye sorunca da İnsanların yollarına abdest bozanla, gölgelerine abdest bozanlardır! şeklinde cevap vermiştir. (Müslim, Tahâret 68; Ebû Dâvud, Tahâret 14)
Allah Resûlü (s.a.s) bir başka hadis-i şeriflerinde de abdest bozulması mekruh olan yerlere su yollarını ilave ederek şöyle buyurmuştur: Lanete sebep olan üç yere abdest bozmaktan kaçının: Su yollarına, işlek yollara ve gölgeliklere. (Ebû Dâvud, Tahâret 14)
Abdullah b. Sercis (r.a) da Allah Resûlü’nün (yer üzerindeki haşerat) deliklerine bevletmeyi yasakladığını ifade etmiştir. (Ebû Dâvud, Tahâret 16; Nesâî, Tahâret 30) Bu hadisi şerif aynı zamanda âlemlere rahmet olarak gönderilen Allah Resûlü’nün bu özelliğinden hayvanatın da istifade ettiğine bir misaldir. Burada, rahatsız edilen hayvanların zararlarının gelme ihtimaline karşı alınmış bir tedbir de vardır.
İnsan taharet esnasında edep ve huzur üzere olacak ve şöyle mülahaza edecek;
"allah-u Zülcelal beni görüyor, abdest alıp namaz kılıp ibadet yapmak için taharetleniyorum."
Temizlik imandandır. Allah’a ibadet ancak zahiri ve manevi temizlikle yapılır. Bu mülahaza sebebiyle kalbin huzurlu olması, abdestte de kalbin huzurlu olmasına sebep olacaktır. Abdest alırken ise; her âzâsını yıkarken Allah’ın günahları affettiğini düşünerek adaba ve sünnetine uygun bir şekilde abdest alacaktır.
Nitekim Peygamber Efendimiz (SallAllahu Aleyhi Ve Sellem) her aza yıkanırken o âzâlarla işlenen günahların ve hataların affedildiğini buyurmuştur.
İnsanların en çok gaflet ettiği şey taharet meselesidir. Küçük âbdestini bozan kimse, sol elinin iç ortasıyla, aletinin ucundaki idrarı kuruladıktan sonra yıkamak suretiyle temizleyecektir. Büyük abdestini bozduktan sonra da ıslak olarak sol elinin orta parmağının iç ortasıyla pisliği silecek, güzelce yıkayacaktır.
Orta parmak yetersiz olursa küçük parmağın yanındakini ilave edecek; o da yetmezse küçük parmağını ilave edecektir. Öyle yapacak ki, tıpkı bardak yıkayan kimse bardağı yıkarken nasıl gıcırtı çıkartıyorsa o şekilde tertemiz yıkayacaktır.
EHLİMAN
Dinimiz temizliğe çok önem vermektedir.Taharet adabı da yine küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza öğretmemiz gereken konuların başında gelmektedir.Temizlik hem sağlık açısından hem de dini açıdan son derece önem taşımaktadır.
Selo
Selamun aleyküm
Ben senlerdir büyük tuvaletden sonra makatdan 2-3 santim nemli bezle içine girip temizlemem lazim yoksa temiz olmuyor. Sade suyla taharetlensem dış kismina normal insan gibi, temiz olmuyor ve ic camaşırım batık oluyor baktim zaman.
Makatdan nemli bezi sokmam orucuma bozar diye biliyorum ne yapmam lazim? Özür sahibimiyim yoksa?
Şimdikten cevap için teşekürler
ACİLSERVİS
Böyle bir temizlik yaparsan kısa sürede hastalık kapını çalar. Büyük tuvaletini yapıp yıkadıktan ve çıktıktan 5 – 10 dakika sonra tekrar girip yıka. Hareket edeceğin için bir şey kalmışsa o zaman gelmiş olur daha sonra artık bir şey çıkmaz.
taharetin önemi, taharet adabı, dinimizde taharetin önemi