Anasayfa
8 Mayıs 2021, 5:32
Siirler
Yönetici

Hal ve Kal ehli olmak/ Hasbihal.

Hal ve Kal ehli olmak/ Hasbihal.

EBU ÖMER
” Hayırlı kardeşim; şimdi halleşme zamanı. Bunca çirkefliğe ve yozlaşmışlığa,oruca karşı hayasızca yenen toplumsal zehire,inadi küfre diretenlere uyanık olmanın ve tedavi olunmanın zamanı.Sana ihtiyacım var aziz kardeşim. Heleki senden olan nasihatlarına.”
Hal ve kal ehli olanlardan nasihat dinlemek, onların zikir meclislerinde bulunmak, ilim ve hikmet pınarından su içmek, nasihat sofralarında oturmak bir başka olsa gerek. Yıllarca gıbta eylemişimdir bu insanları.HAL(duruş) KAL(söz) hep ahenkli gider.Sözü amelinin aynası olur.Yüreklerdeki sadır olan ilmi amelleri ve faziletleriyle aydınlatır.Ona baktığınızda sizi Allah’ı hatırlatır.Sadece varolana sizi götürür.
Dervişin biri efendisine derki ”nasihati kimden alayım”.
Efendisi ”Yüzüne baktığında Allah’ı sana hatırlatıyorsa ondan al.”der.
İmam-ı Gazali ise”söz kalbden geldikçe kalbe hitap eder”der.O hal ehlinin duruşu birçok şeyi ifade eder kendi içerisinde.Söz hal ehline ne güzel yakışıyor….
Birçok defa okuduğumuz ve bildiğimiz ayetleri/hadisleri yaşayan birinden dinlediğimizde sanki ilk defa dinliyor gibi göz pınarlarımızdan yaşlar boşalıyor, yüreğimizi sellere veriyoruz.
Abdulkadir Geylani hz.için anlatılan bir hikaye vardır.
Abdulkadir geylanin oğlu bakarki babası ilim meclisinde konuşurken herkes göz pınarlarını tutamaz ve ağlar.Babasına rica eder ve ”sevgili babacığım müsadenle bende va’zu nasihatte bulunmak isterim” der.Babası erken oğlum desede oğul biraz ısrarcı davranır.Genç molla kendini hazırlar ve cemaatin karşısına çıkar başlar anlatmaya..Birde ne görsün herkes dersde uyuyor,kimsede kıbırdama bulamıyor.Oğul üzülüyor ve babasına ”babacığım bunun hikmeti nedir”der.Babası ”oğlum sen ilmi alıyorsun ama ilim daha senin üzerine sirayet etmedi.”der.Bu kıssaın doğruluğunu bilemem ama ibretlik yönü şahsımı mest eder.
Birilerine anlatırken önce kendimize sormalıyız biz ne durumdayız..Yoksa Ramazan Kayan hocamızın tabiriyle ”BİLGİ OBEZİTELİĞİ” haline gelmiş oluruz.Kopyala yapıştır olan bir hayat yaşıyoruz.ÇAKMA sözlerin moda olduğu.Alimden ziyade hikmetsiz bilgi donanımlı insanların yaşadığı çağdayız.İnsan ilmi ile amil zaatları görünce öylesine eziliyor ki; bazen iki kelimeyi yanyana getiremiyor.Hürmeten kendini yoksun hissediyor.
Yıllar önce aklımda kalan bir hatıra vardır.Minübüsle giderken durakta gördüğüm hoş bir insan vardı.Sakalını ve yüzünü eliyle aheste aheste sıvazlıyordu.Bu gencin o tebessüm ve edebli duruşu bende çok derin izler bıraktı.Adeta her yönüyle Takva sirayet etmişti üzerine.Sadece 1dak. o görme, yıllarıdr anılarımı meşgul eder..Başında dedim ya insanın böylesi zahid, abid ve mücahid insanlardan etkilenmemesi mümkün değil.
Can kardeşim bana nasihat eyle..İçinde riya bulaşmasın,kendinden olan ve kendi eyleminle bütünleşen deruni hazlar olsun.Kopyası,çakması olmayan sadece senin ruh halini yansıtan nasihatlar olsun.Çok ihiyacımız var aziz kardeşim çok.Bırak kendini ne yazının ahengi,nede dil bilgisi olsun ama sadece senden bir katmer olsun .Yüreğimi delen kor ateş olsun ama senden olsun yiğidim. Faran dağları,meta karşılığı söylenen ısmarlama sözler olmasın.
SADECE KUN! VEYEKUN OLSUN…
selam ve dua ile…ebu ömer

Okudunuz mu?  Ahir zamanın dehşetli Fitnesi...

kal ehli, hasbihal ile ilgili sözler, kal ehli ne demek

Bu kategoride yer alan Elif lam mim...Elif'le başlar Kelamullah başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hal ve Kal ehli olmak/ Hasbihal. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.