Anasayfa
16 Mart 2022, 12:10
Oruc
Yönetici

Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir

Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir

Kayıtsız Üye
Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir Yeminini bozan bir kişinin vermesi gereken kefareti açıklar mısınız ?


Cevap: Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir

imamhatipli42
Doğru anlamış isem sen bir şey için yemin ettin ama yeminini bozdun ve keffaret olan 3 gün orucu tutmaya karar verdin.

Okudunuz mu?  Şaban ayı gün, gün Namaz, Oruç ve Zikirleri

Keffâret-i Yemin (Yemin keffâreti): Ettiği yemini yerine getirmeyip bozmaktan dolayı lâzım gelen keffârettir. Yeminin keffâreti olarak 10 fakiri akşam ve sabah olarak günde iki öğün doyurmak veya giydirmek cihetine gidilir. Buna güç yetirilmezse, 3 gün ardarda oruç tutulur. Bu oruçların arasına hiç bir mâni girmemelidir. Girerse keffâret bozulur, yeni baştan tutulması gerekir. Şâfiîlere göre yemin keffâretini ardarda tutmak mecburiyeti yoktur.

Okudunuz mu?  Orucluyken cünüp olmak ihtilam olmak

Cevap: Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir

Hoca
YEMIN KEFFARETI

Mü`akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulması, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber olduğu konusunda ulema arasında hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulması durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacağı tartışmalıdır. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz değildir. Şafiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Okudunuz mu?  Kulağa damla damlatmak orucu bozar mı?

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulması durumunda bu keffaret mûteber değildir. Bu konuda hiçbir görüş ayrılığı yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; Ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; Şevkânî, Neylü`l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapınar, a.g.e., XII, 237, 138).

Okudunuz mu?  Ramazan ayının önemi ramazan ayını diğer aylardan ayıran özellikler

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak ya da on fakiri alışılmış biçimde giydirmektir. Kişi bu üçü arasında muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,peşi peşine üç gün oruç tutar. Orucun arası hayız dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden başlanmalıdır. Yemin kefaretinin gereği ve bu şekilde ödeneceği Kur`ân-ı Kerîm`le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüş farklılığı yoktur.
Yazar: İslam Fıkhı Ansiklopedisi

Okudunuz mu?  Ezan okunduktan sonra su içtim ,orucumu 10 dk geç açsam ?

Yorum: Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir

Saadet
Selamun aleykum. Ben bir yemin ettim. Ve yeminimi bozdum. Kefaret orucuna niyet ettim ve orucida bozdum. Şimdi bu bozdugum oruca ayrı bir kazami ya da kefaret gerekirmi? Allah rızası için cevaplayan. Şimdiden tesekkuler

Okudunuz mu?  Vücuttan kıl koparmak orucu bozar mı

arifselim
Aleykum selam. Yemin kefaret orucunun şartı arka arkaya tutulmasıdır. Bunu bozman bu kefareti bozar ve yeniden baştan tutmanı gerektirir. Bunun ayrı bir kazası yoktur.


yemin orucunu bozmak, yemin kefaret orucunu bozmak, yemin orucu

Bu kategoride yer alan Oruca Ne Zaman Niyet Etmelidir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin orucunu bozmanın kefareti nedir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.