Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:17
missa5
Abone

Hazreti nuh kaç yıl yaşamış

Hazreti nuh kaç yıl yaşamış

delibaş
hazreyi nuh kaç yıl yaşamış


Cevap: hazreti nuh kaç yıl yaşamış

Muhasibi
Rivayetlerde 950 yıl yaşadığı söyleniyor…


Cevap: hazreti nuh kaç yıl yaşamış

Muhammed
Peygamber Efendimizin (asv) altmış üç yaşında vefat etmesi, ümmet açısından bir önem arzetmektedir. Ümmetin ömrü galibi bu yaş civarında olacağına işarettir. Yüz yirmi dört bin peygamber gelmiş olmasından dolayı, bunların kaç yıl yaşadığı hakkında net bir bilgiye sahip değiliz. Ancak Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şerifelerin bize bildirdiği kadarıyla malumat sahibi olmaktayız.Tarih ilmi ise, milattan önce üç binden öncesini kesin olarak bilemediğinden, bu bilgilerle iktifa ediyoruz.

Okudunuz mu?  Selefi mezhebi nedir?

İlk insanların ömrü uzundur. Ayrıca peygamberlerin geneli uzun yaşamıştır.Hz. Nuh (as)’ın uzun yaşadığına dair deliller var:Kur’ân-ı Kerim’de Hz. Nuh (a.s.) yaşıyla ilgili olarak şöyle denilmektedir:Görüldüğü gibi âyette Hz. Nuh (a.s.) dokuz yüz elli yıl kavmiyle birlikte olduğu belirtilmiş; ancak bu sürenin onun bütün ömrünü veya peygamberlik süresinin tamamını ya da tufana kadar olan safhasını içine aldığına işaret edilmemiştir. Dolayısıyla tarihçiler bu süre hakkında farklı görüşler ortaya atmışlardır. Meselâ, İbn Abbas, kendisinden aktarılan bir rivayette, bu rakamı onun bütün ömrü olarak kabul etmiştir.Buna göre o, kırk yaşında peygamberlik görevine getirilmiş, sekiz yüz doksan yaşında iken tufan meydana gelmiş ve bundan sonra altmış yıl daha yaşamıştır. İbn Kesir gibi, bu süreyi sadece tufan öncesi peygamberlik müddeti olarak düşünenlere göre ise, Hz. Nuh (a.s.)’ın yaşı bu rakamdan çok fazladır. Çünkü O, peygamberlik öncesi yaşadığı kırk yıl yanında, tufandan sonra da uzun süre hayatta kalmış ve peygamberlik görevini devam ettirmiştir.Hz. Nuh (a.s.) ömrü gibi kavminin ömürlerinin de uzun olduğu kuvvetle muhtemeldir. O asırlarda insanların azlığına karşılık ömürlerinin uzun olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim Rasülullah (asv.), bir hadislerinde, insanların ömürlerinin zamanla kısaldığına işaret etmişlerdir.(2)"Dokuz yüz elli" rakamı Tevrat’ta da geçmekte ve orada, bu müddetin onun bütün ömrünü içine aldığı, Hz. Nuh’un tufan sırasında altı yüz yaşında olduğu (Tekvin, 7/6), tufandan sonra üç yüz elli yıl daha yaşadığı ve dokuz yüz elli yaşında öldüğü zikredilmektedir.(3)Dipnotlar:

Okudunuz mu?  M harfi ile başlayan Dini erkek isimleri

(1) (bk.Mektubat, Yirmi Üçüncü Mektup.

(2) bk., İbn Kesir, Kasasu’l-Enbiyâ, I/117; Mevdüdi, Tefhim, IV/235. (Bu hususta başka rivayetler de vardır Hatta onun toplam ömrünü 1700’lü rakamların üstüne çıkaranlar olmuştur. Bu konudaki rivayetler için bk. İbn Kuteybe, el-Maârif, 11; İbn Sa’d, I/40-41; Taberî, Tarih, I/90-91; İbnül-Esir, I/68; İbn Kesir, Kasasu’l-Enbiyâ, I/84; Ömer A. Ömer, Ülü’l-azm mine’r-rusul, I/57 vd.; Seyyid el-Vekü, I/ 95)

Okudunuz mu?  Peygamber Efendimizin Yasakladığı İsimler nedir?

(3) bk. Tekvin, 9/ 28-29.

Bu kategoride yer alan Kur'anda adı geçen yiyecekler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hazreti nuh kaç yıl yaşamış Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.