Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:46
missa7-2
Abone

Araçlara kasko yaptırmak caiz midir?

Araçlara kasko yaptırmak caiz midir?

Kayıtsız Üye
yeni aldığım aracımı kasko yaptırabilriyim. Caiz olurmu

Hidayete Ulaştıran Nur KURAN adlı kitaptan araştıdım bulamadım.


Cevap: Araçlara kasko yaptırmak caiz midir?

çömez
S.A. Tedbir niyetiyle yaptırabilirsin caizdir


Araçlara kasko yaptırmak caiz midir?

aziz83
Caiz değildir buyurun>>>

İslâm hukukunda bir kaide vardır. Ticarî akidlerde alınan ve verilen açık ve net olarak belli ve meşru olmalıdır. Satışı meşru olmayan bir şey (içki, insan veya insan organı gibi) net ve belli olsa da akde konu olamaz. Vasıfları, ölçüsü, miktarı meçhul olan mallar ve menfaatler de akde konu olamazlar. Misal: Satılan ev, ebadıyla, inşa kalitesiyle, odalarıyla, planıyla, şahriyle, semtiyle bilinmek zorundadır. Sana şu fiata bir ev satıyorum diyerek ev satılamaz. zaten diğer vasıfları öğrenilmeden de pratikte bir ev satın alınmaz. Kira ve iş gücü üzerine yapılan akidlerde de durum böyledir. Bilinebilen yönleriyle (süre, yapılacak için nevi gibi) karşılıklı bilgi paylaşılmak zorundadır.
Bu kısa bilgiye binaen; Kasko sigorta şirketi tarafından ticârî beklentisi olan bir akittir. Alınan ve verilen belli olmalıdır. Şirketin müşteriden aldığı bellidir. Ancak ona ne vereceği meçhuldür. Kaza olmazsa hiç vermez. Büyük kaza olursa aldığından daha çok verebilir. Küçük kaza olur az verir… Açıkça görüldüğü gibi akdin bir tarafı meçhuldür. Böyle bir akit fasid bir akid olur.
İhtiyacın varlığını biliyoruz. İslâmî hassasiyetlerin dikkate alınmadan yapılan akidlere meşru veya geçerli deme hakkına da sahip değiliz.
İslâm hukukunda bu nevî ihtiyaçlar, ticarî akitlere dayalı olarak değil, kar beklentisi olamayan bağış veya dayanışma sandıklarına dayalı olarak çözülmelidir. Bunun Malezya’da olduğu gibi İslâm âleminde örnekleri vardır ve oldukça başarılı ve verimli olanı da olmuştur. Ülkemizde henüz bu yönde yeterli olgunluğun geliştiği kanaatini taşıyamadığımız gibi kanunla önünün kesilmeye çalışıldığını da biliyoruz…
Ancak durum ne olursa olsun İslâm’ın koyduğu prensibler gereği meçhul üzerine yapılan akidler fasiddir… (Bu gün balığa gideceğim. Akşama kadar tuttuğum balıkların hepsini sana 20 liraya satarım akdinin fasid olduğu gibi…)
Selamlar…
Dr. M. Şerafeddin KALAY

Okudunuz mu?  İtikat nedir?

Soru: Araçlara kasko yaptırmak caiz midir?

sultanımsın
bu demek oluyorki şuanki haliyle kasko caiz değildir.


imamhatipli42
< bu demek oluyorki şuanki haliyle kasko caiz değildir. >
Yukarıda arkadaşımız ayrıntılı bir şekilde açıklamış sen de açıkla bizi ikna et tek cümle yazıp da kenara çekiilme.

Okudunuz mu?  Hz.Adem Hz.Havva neden cennetten kovuldu?

sultanımsın
emredersin kardeş.. biraz daha dikkatli konuşsak…


mvck
Bir zamanlar ülkemizde, cühela bir zümre peydahlanmıştı..

O insanların iddalarından biride şu idi;

”Efendim Traktörle ekilen tarlanın mahsulü yenmez”


sultanımsın
mvck kardeş akşam yorgunluğu ne demek istediğini biraz daha açıklarmısın.


Hoca
< ("Bu gün balığa gideceğim. Akşama kadar tuttuğum balıkların hepsini sana 20 liraya satarım” akdinin fasid olduğu gibi…)
>

Kasko – batıl alışveriş benzetmesi güzel olmuş.

Okudunuz mu?  Etrafındaki Insanları Rahatsız Etmek Kul Hakkına Giriyomu?? çok önemli

skod55
aziz83 kardeşim verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. kaza ve kadere inanırsak zaten kafamızdaki her soru cevap bulur. bizler ALLAH C.C. nin emir ve yasaklarına uyduğumuz sürece hayatımızda çok şeyin değiştiğini ğöreceğiz. selam ve dua ile


Kayıtsız Üye
Çok açıklayıcı bilgiler verdiniz teşekkür ederim

Okudunuz mu?  Sinek İlacı kullanmak caiz mi

kasko yaptırmak caiz mi, kasko caiz mi, arabaya kasko yaptırmak caiz mi

Bu kategoride yer alan Dil zinası nedir Nasıldır? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Araçlara kasko yaptırmak caiz midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.