Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:49
sizden07
Abone

Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

ctnsvr
sevgili kardeşlerim benim sorum şu….

namaz kılarken farkında olmadan kıbleden yanlış yöne doğru namaz kıldık…bir kaç vakit…misafirliğe gittiğimiz evde namaz kılınmıyo olabilir veya yakınlarda cami yoktur vs…kıldığımız namazlar kabul olurmu…niyetimiz belli olduktan sonra bunun bir önemi varmıdır..(sadece bu namazlar için)

selam ve dua ile…


Cevap: Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Katade
Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Okudunuz mu?  İstiharede kıbleye doğru yatmak şart mı

Bütün mezheplere göre, yabancı bir yerde namaz kılarken, kıblenin yönünü araştırmak vaciptir. Önce güvenilir bir kimseden sormak suretiyle bunu yapmalıdır. Kimseyi bulmadığı takdirde, doğu ve batıya esen rüzgâr, sabah-akşam şafakları, kutup yıldızı gibi bazı alametler doğrultusunda kıblesini tayin etmeye çalışmalıdır. Bu tür alametlerden istifade etmeyen ise, kendi içtihadıyla hareket edecek ve tatmin olduğu bir yöne doğru durup namazını kılacaktır.(krş. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/599).

Okudunuz mu?  Adak ve vesvese

-İslam alimlerine göre, "seferiye kıble şartı aranmaz" hükmü, yalnız iki yerde geçerlidir: Çok şiddetli korku anındayken ve seferî olanın binit üzerinde nafile namazı kılarken. Tabii ki acizlik ve kıbleye dönme imkanı olmayan hastalar zaten müstesnadır.(a.g.e, 1/597).

-Hanefî ve Hanbeli alimlerine göre, kendi içtihadıyla/gayretiyle kıbleyi araştıran kimse, namazdan sonra, bunun yanlış olduğunu görürse, daha önce kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez. Şafiilere göre ise kaza etmesi gerekir.(a.g.e, 1/600-601).

Okudunuz mu?  Peygamber efendimizin cin mektubu hadisi sahihmidir güvenip uygulayabilir miyim ?

Resûlullah (A.S.) Efendimiz ümmetine bu konuda şöyle buyurmuştur:

«Size bir şey ile emrettiğim zaman, onu gücünüzün yettiği nispette yerine getirin.» (Fıkhü’s-Sünne / Seyyid Sabık.)

Kıbleyi belirlemekte soracak kimse bulamadığında ictihad edip bulmaya çalışır. Namaz kıldıktan sonra başka cihete yöneldiğini anlarsa, artık namazı iade etmez. Ama namazda iken bunu fark eder, namazı bozmadan yön değiştirir.

Okudunuz mu?  Yatarken kuran dinlemek

Yanında bulunduğu bölge halkından ve aynı zamanda kıbleyi bilenlerden bir kimse bulunduğu halde, sormayıp kendi içtihadına göre namaz kılar, sonra kıbleye yönelmediğini anlar veya kendisine bu hususta bilgi verilirse, namazı iade etmesi gerekir. Bu bakımdan öyle hallerde kıbleyi sormadan namaza durmamalıdır. (Şerh-i Tahavi – Münyetü’l-Musallî.) (Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/220)


Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  Tabletten Kur'an okurken Abdest alınmalı mı?

Cevap: Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Kayıtsız Üye
Ben 12 yasindayim ve 1 haftadir gunde 1 y yada 2 kere kiliyorum ama yanlis kilmisim cunku kible’ye doğru kılmamisim veux daha yeni farkediyorum. Namazim kabul olurmu ?


Cevap: Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

arifselim
Eğer namazlarını kılmadan kıblenin yönünü araştırdıysan artık bu namazlarını kaza etmene gerek yoktur.

Okudunuz mu?  1 Sene kaza namazıma başlamak istiyorum.

Hanefî ve Hanbeli alimlerine göre, kendi içtihadıyla/gayretiyle kıbleyi araştıran kimse, namazdan sonra, bunun yanlış olduğunu görürse, daha önce kıldığı namazları kaza etmesi gerekmez. Şafiilere göre ise kaza etmesi gerekir. (krş. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/599).


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm. Hocam 25 yasindayim 3 sene önce namaza başladığımda çok heycanliydim. Namazları dolu dolu kiliyordum. Harama helale çok dikat ediyordum. Şuan hala 5 vakit namazımı kiliyorum ama ilk başladığım gibi heycan yok ve haramlara karsi direncim de kalmadi. Cok endişelendiriyor bu durum beni. Tekrar ibadetlerimin tadını nasıl alabilirim. Yardimci olursaniz sevinirim. Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Öğrenci olmadığım halde öğrenci akbili yenilemem caiz midir ?

Kayıtsız Üye
Yapmış olduğumuz ibadettir ve salih amellerden her zaman aynı şevk haz almak için nefsin terbiye etmeliyiz bunu da ancak bir MürşidiKamil’e intihar ederek yapabiliriz.Konya da SeydaMuhammedKonyeviHazretleri ne mutlaka görmelisiniz. O yaşayan bir Allah dostu Rabbani bir Alim


mincer
Selamun aleyküm. Biz bayram ziyaretine memleketimize geldik. Ben kıbleyi hatırlamıyordum. Annem de yanlış hatırlamış babaanneme sormuş o da seccadeyi sermiş ama kafası karıştı sanırım o sırada tek seccade vardı o da ikimiz de seccadeye secde edelim diye çevireyim demiş ama unutmuş çevirmeyi o yüzden 90 derece yanlış yöne dönmüş olduk. Sonra babaannem de bir şey söylemedi. 4 5 vakit o yöne kıldım. Sonradan anladık yanlış olduğunu. Bu namazları kaza etmem gerekiyor biliyorum fakat yanlış hatırladığımız için günah olur mu?

Okudunuz mu?  Oyunda Auto click yapmak günah mıdır?

mum
İçtihat etmeden yani araştırmadan rastgele bir yere yönelmek doğru değildir.
Ev sahibine sormalı veya pusulaya bakmalıydınız, namazın kazası gerekir.


kıble yanlış olursa namaz kabul olurmu, kıbleyi yanlış kılmak, yanlış kıblede namaz kılmak

Bu kategoride yer alan Bir Ezan Vakti İle Ondan Sonraki Ezan Vakti Arasında Birden Fazla Masturbasyon Yapmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.