Anasayfa
27 Ağustos 2023, 3:01
Namaz
Abone

Kıble yanlış ise namaz kabul olur mu?

Kıble yanlış ise namaz kabul olur mu?

Kayıtsız Üye
Kıble yanlış olursa namaz kabul olurmu kısaca bilgi verir misiniz Kıble doğru olmazsa namaz kabul olur mu ?


Cevap: kıble yanlış ise namaz kabul olur mu

Muhasibi
< kıble yanlış ise namaz kabul olur mu >

Kıbleyi yani kabeyi bulmak öğrenmek için çaba göstermediysen Namazını iade etmen lazım kardeşim.


Cevap: kıble yanlış ise namaz kabul olur mu

islamyolu
Soru tam belli değil. kardeşim kimsenin olmadıgı yerdesen. vede kıbleyi bulmak için çaba yaptıysan , uğraştıysan. en sonunda bir yere karar verdiysen. ve namazını kıldıktan sonrada tutturamadıgını anladınsa kazası gerekmez. Ama rast gele kimseye sormadan. birden seccadeyi bir tarafa serdin vede tutturamadınsa. üstüne birde günaha girersin. namazınıda iade edersin.. çünkü araştırman lazım ilk önce. Direk kafana göre şu taraf kıble diyemezsin. birisi varsa ona soracan. kimseler yoksa. bulmak için güneşe veya başka metodlarla tespit etmeye çalışacaksın.


Cevap: Kıble yanlış ise namaz kabul olur mu?

Ercan
Teşekkürler Desert Rose Hocam. Merak ettiğim bir konuydu. Demek ki santimi santimine ayarlamak gerekmiyormuş. Rahatladım

Okudunuz mu?  Kimler oturarak namaz kılabilir?

islamyolu
Kıblenin hangi cihet olduğunda şüphe eden kimse araştırma yapmadan namaza başlarsa, bu namazı iade etmesi vaciptir. Ancak namazı bitirdikten sonra kıble cihetine isabet ettiği bilinirse, Namazı iade etmesi gerekmez.

Eğer namaz esnasında kıble cihetine isabet ettiğini bilirse , Namazı yeni baştan kılar. Çünkü Kuvvetliyi zayıf üzerine bina etmek caiz değildir. İmam-ı Ebu Yusuf (Rahimetullah) a göre namaza devam eder ve tamamlar . zira namaza yeniden başlayacak olsa da aynı tarafa dönerek kılacaktır.

İmam-ı Azam (RadıyAllahu anh) dan bir rivayete göre cihetini bilmeyen, hiç bir araştırma yapmadan herhangi bir tarafa yönelerek namaz kılacak olsa bu kimsenin küfründen (Kafir olmasından) korkulur.

Bir kimsenin yanında o yer halkından kıbleyi bilen soracağı biri olur da, ona sormaksızın kendi araştırmasına göre namaz kılarsa, bakılır.
Eğer kıbleye isabet etmişse namazı olur , etmemişse olmaz.

Bir kimse kıble cihetini araştırır, araştırma neticesinde belirlediği tarafa doğru namaz kılması gerekirken başka tarafa doğru namazı kılarsa , kıbleye isabet etsede namazı iade eder.

Okudunuz mu?  Tadili erkan nedir? Kısaca

Kıble cihetinde şüphe eden bir kimse araştırma neticesinde bir tarafa yönelerek bir rekat kılsa , sonra kanaatini değişse ikinci rekatı başka bir tarafa yönelerek kılsa, üçüncü ve dördüncü rekatlarda da aynı durum olsa ; yani netice olarak dört rekatın her bir rekatınıo ayrı ayrı taraflara dönerek kılmış olsa İmam-ı Muhammed (Rahimehullah) dan yapılan rivayete göre caiz olur..

Kıblenin hangi cihet olduğu hususunda ihtilaf eden kimseler , namazlarını tek başlarına kılarlar. cemaat yapacak olsalar, İmamla Aynı Kanaatta olanların namazları olur. Diğerlerinin namazı olmaz.

Kaynak : Cübbeli Ahmet hoca – Namaz İlmihali sayfa 37-38


canerr
ben yaklaşık 7-8 aydır yeni taşındığımız evde namaz kılıyorum ilk önce en yakın camiye gittim ona göre kıblemi tayin ettim fakat bu gün bir uygulama sayesinde kıblemin yaklaşık doğru kıbleye oranla 45-30 derece fark olduğunu farkettim ve artık düzelttim ama önceden kıldığım bütün namazlarım boşamı gitti acaba boşamı secde ettim o kadar zaman

Okudunuz mu?  Yatsı namazının sadece farzı kılınır mı

mum
yanlış kıbleye kılınan namaz
< önceden kıldığım bütün namazlarım boşamı gitti >
Kıbleyi bilmek için hiç bir çaba göstermeseydin yani en yakın camiye gidip bakmasaydın bütün namazlarını kaza etmen gerekirdi.
İçtihad edip çaba göstediğin için GEÇMİŞTEKİ NAMAZLARIN MAKBULDÜR KAZA ETMENE GEREK YOKTUR.


Bir Garip gul
Ben okulda namaz kıldım sordum.bi kaç kisiye onlar bir derece dediler bn de Yanis anadim ve 30 derece deye dundum we kıldım simdi ne yapmam gerekiyor


Esma
Selam aleyküm! Evde pusulam yok. Azerbaycan’da programdan Kibele’nin tarafını koyup kılıyordum o evde 3-5 kişi de kılıyorlardı ve bende onların koyduğu gibi koyuyordum . Rusya’ya gelince o program her zaman başka tarafları gösteriyor. Başka Bi program da yükledim fakat o programdada aynı şey oldu . Annem gelip görünce seccadeyi götürdü ve hangi tarafa koyacağımı gosterdi . Annem benden önce kılıyordu namazı fakat annemde o programnan almış .. o programın içinde her şey var yani namaz vakitleri ve onlar uygun geliyor ( yatsı namazını bilemiyorum sadece ) yalnız seccadeyı hangi tarafa koyacağımı bilmiyorum ve son zamanlar namaza dururken sanki namazlarım Sahih degilmiş gibi geliyor bana ..

Okudunuz mu?  Cuma namazı misafire farz mıdır? Misafir kişi cuma namazı kıldırabilir mi?

Ubeydullah
Mescidde biz kıbleye doğru namaz kılarken imam bizim gibi düz durması lazımken biraz yamuk olarak namaz kıldırdı namaza zararı var mıdır?
Yani biz imamın arkasında düz yani önümüze doğru kılarken imam hafif sağ tarafa doğru kıldırdı bu durumda namaza zararı var mı? Şafii ve Hanefi fark eder mi?


Hoca
Yamukluktan kastınız nedir, İmamın göğüsü kıbleye doğru değilse namaz olmaz dalayısıyla siz imama uyamazsınız.


Ubeydullah
Yamuktan kasıt ise biz düz dururken imam biraz sağa doğru kıldırdı yani cemaat önüne doğru kılarken imam da cemaatin düz durduğu şekilden biraz sağa doğru kıldırdı

45 dereceye kadar sıkıntı olmaz diye biliyorum bu durumda da geçerli değil midir?


Mustafaaa
Hocam ben maca gitmistim ikindiyi kılacaktim ve kiblenin tam tersine namaz kildigimi farkettim 7-8 ay oldu namaz kabul olurmu ? Bu arada 5 vakit kiliyorum namazımı

Okudunuz mu?  Yatsı namazı gece 12 den sonra kılınabbilirmi?

Hoca
Kıbleyi bulmak için çaba sarf etmiş ve buna rağmen bulamamışsanız namaz geçerlidir.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum ben pusulali secade kulaniyorum pusulam ne tarafa ki le gösteriyorsa o tarafa dönuyorum yaklasik 3 aydir boyle devam ediyorum namaza daha yaklasik 3 ay oldu başladim sureleri tam olarak bilmiyorum ogrendigim 3 sure var namazda onlari okuyorum acaba namazim kabul olurmu


mum
< pusulam ne tarafa ki le gösteriyorsa o tarafa dönuyorum >
Bir kaç pusula kullanın ve bilene sorun hata etmeyin ama geçmişte kıldığınız namazlar, tedbir aldığınız için hata olmuş olsa da namazlar geçerlidir.

< 3 sure var namazda onlari okuyorum >
Fatiha suresi, tahiyyat, kevser ihlas sureleri bir namaz için yeterlidir ama siz yine de sayısını artırın


vel Fecr
sadece pusulaya güvenmeyin. telefonlarda uygulama var yada googleden kıble tayini yapabilirsiniz. namaz gibi ciddi bir ibadete dikkat etmek gerekir. 3 sure ile namazını kılabilirsin ancak surelerini arttırman daha hoş olur.

iki günü birbirine benzeyen bizden değildir diyor Rasulullah as. ilmi ve amel bakımından kendimizi sürekli ilerletmemiz gerekiyor.

Okudunuz mu?  Hanbeli mezhebinde abdest nasılır alır, namaz nasıl kılınır, namazın rükünleri, namazda kıraat, secd

Esselamu Aleykum.


Kayıtsız Üye
Selamun aleykum…..
Hayırlı ramazanlar
Benim kıble üzerinde bir sorum var!
Ben almanyada yaşıyorum, bizim mahaledeki caminin ( mescid ) kible yaklaşık 35-40 derece yanlış ama söylediğim halde ve bunu bildikleri halde gene böyle namazı kılıyorlar ve kıldırıyorlar.
Simdik benim bilmek istediğim namazlarımız kabulmu?
Lütfen acil cevap bekliyorum cünki bile bile kıbleye yanlış durmam beni çok rahatsız ediyor.

Selamun aleykum
Hayırlı Ramazanlar
Ben almanyada yaşıyorum.
Bizim mahalledeki cami ( mescid ) kıblesi
40-45 derece yanlış.
İmamlara söylediğim fakat gene böyle namazı kılıyorlar ve kıldırıyorlar.
Benim sorum namazlarımız kabul oluyormu?
Lütfen acil cevap bekliyorum.
Çünkü namazı kılarken çok rahatsız oluyorum.

Allah’a emanet olun inşaAllah.


vel Fecr
sen kesin eminsen, namaz içindede olsa kıbleye doğru dönmen gerekiyor.
bu şekilde kabul olup olmayacağını Allah bilir ama bile bilede yanlış yöne doğru kılmak hoş değil.


mum
< Bizim mahalledeki cami ( mescid ) kıblesi
40-45 derece yanlış. >

Diyanet görevlilerinden yardım almanızı öneririz. Kıble tayini konusunda yardım etmeleri görevdir.

Okudunuz mu?  Vitir namazı ilk ne zaman kılındı?

Kayıtsız Üye
Ben evde namaz kılarken küçükken annemler kıbleyi yanlış gösterdiler bana ( onlar öyle biliyormul ve yıllarca öyle kıldılar) ben de küçüklükten beri onlara duyduğum güvenle hiç araştırma gereği duymadan yıllarca yanlış kıbleye namaz kıldım. 30-45 derece kayma var doğrusundan. Sonra bir gün camiye gittiğimde caminin duruşu dikkatimi celbetti ve dedim ki biz yanlış yöne namaz kılıyomuşuz ve artık kıblemi düzelttim pusulayla da doğrulayarak. Şimdi önceki namazlarımın kazasını kılmalı mıyım?


mum
Kıble bulmada hata yapanlar, yanlış yöne kıldıklarını kaza etmezler.


Kayıtsız Üye
Selamu aleyküm ben fransada oturuyorum pusulaya bakarak kıblemı buluyordun o pusulam bozuldugundan kanal 7 satılan pusulalı seccadelerden aldın oyle namazlarımı kılıyordum 4 yıldır kılıyorum ezan programı yukledım telefona onun pusulasından baktım ıkı pusulanın kıblelerı aynı deyıl.


vel Fecr
< Selamu aleyküm ben fransada oturuyorum pusulaya bakarak kıblemı buluyordun o pusulam bozuldugundan kanal 7 satılan pusulalı seccadelerden aldın oyle namazlarımı kılıyordum 4 yıldır kılıyorum ezan programı yukledım telefona onun pusulasından baktım ıkı pusulanın kıblelerı aynı deyıl. >
ve aleykum selam. en güzeli. aç googlu ve kıble tayini yaz. bulunduğun konumdan kabeye çizgi çekiyor. net şekilde öğrenmiş olursun.

Okudunuz mu?  Cuma namazı niyetleri

Kayıtsız Üye
namazın hakkında hüküm veremem ama kıble bulma konusunda öğrendiğim bir şey var paylaşayım. Diyanet işleri başkanlığının android uygulamasında günlük olarak kıbleyi tayin etmen için pusula uygulamasının yanı sıra kadranlı saat kullanarak kıbleyi belirleyebilmek için saat ve dakika olarak ayarlayıp durman gereken açıyı sana gösteriyor o uygulamayı kurup incelemeni tavsiye ederim. Rabbim ibadetlerinizi katında kabul edilmiş ibadetlerden eylesin. Amin.


furkan
#25’teki kardeşimizin dediği gibi kıble sorunu geçmiş yüzyıllarda kalmış bir sorun niteliğindedir. Diyanet İşleri Başkanlığının yapmış olduğu mobil uygulamalarda ve daha bir çok mobil uygulama ile kıblenin yerini tak diye öğrenebiliyoruz. Çok kuytu bir yerde kıblenin yerini yine bilmiyorsak etrafımızdakilerle ortak bir görüş ile kıble yeri tayin edilip öyle namaz kılınmalıdır. Elinizden geldiğince kıbleyi bulmaya çalıştığınız halde yanlış kıbleye kılmışsanız sorun yok ancak hiç çaba sarf etmeden "şuraya kılayım" gibi bir şey derseniz tekrar kılmanız gerekebilir.

Okudunuz mu?  Kaza namazı cemaatle kılınır mı

Kayıtsız Üye
Hafta sonu kalmaya yazlığımıza geldik, önceden pusulayla bulmuş olduğum kıbleyi, aradan zaman geçtiği için herhalde 40 derece kadar yanlış kılmışım. Annem tesadüfen gördü ve uyardı. Bu yanlışlıkla kıldığım 3 vakit namaz kabul olur mu?? Lütfen çok acil cevap rica ediyorum. Kısacası önceden araştırdım buldum, ama sonrasında dalgınlıkla yanlış kıldım sorun net olarak bu…


arifselim
Eğer kıbleyi tespit etmek için çaba harcamış ve sonradan yanlış olduğunu farketmişsen bu namazları kaza etmene gerek yoktur. Ama hiç uğraşmadan yanlış yöne kıldıklarını kaza etmen gerekir.


Kayıtsız Üye
Hocam ben yıllar önce bir internet sitesinden 2 pusulalı seccade 2 tesbih aldım pek namaz kılan biri değildim bir ara pusulaya göre kılmaya başladım ama içime şüpe düştü pusula doğru gösteriyormu diye bir cevap bulamadım pusulaya göre kılsam doğru olurmu


ACİLSERVİS
Artık cep telefonlarda kıble gösteriliyor. Diyanetin namaz vakti uygulamasında var.

Okudunuz mu?  Namazın önemi ve faydaları

Kayıtsız Üye
Yeni taşındığım evde kıbleyi bulup kılıyordum. Ama arka odaya gidince kafam karışmış sabah namazını yanlış yere yönelip kılmışım. Vakit çıktıktan sonra farkettim. Kaza namazı mı kılmalıyım?


Ensar
Kıblenin araştırıp yalnış olduğu yönde kıldığınız kanaatine varmışsanız, kılmış olduğunuz namaz geçerlidir, tekrardan iade etmenize gerek yoktur.


kıbleyi yanlış bilmek, yanlış kıbleye kılınan namaz, kıble yanlış olursa namaz kabul olurmu

Bu kategoride yer alan Namaz kılan biriyim eşim namaz kılmadığı halde alkol alan biri ben eşimi alkol alıyor diye boşayabilirmiyim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kıble yanlış ise namaz kabul olur mu? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.