Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:16
sizden3
Abone

Yatarken kuran dinlemek

Yatarken kuran dinlemek

nesligul
Yatarak kuran dinlenir mi
Bir sorum vardi..
Kardesim yatarken telefonundan kuran suresi ornek yasini-serif acip dinleyerek uyuyor..
Edepsizlik yapmis oluyormu?
Bu konu hakkinda bilgi verirseniz sevinirim..

Selam ve dua ile..


Yanıt: Yatarken kuran dinlemek

imamhatipli42
Kardeşim bir sakıncası yoktur. Müslüman er daim zikir halinde olmalıdır.

O akıl sahipleri ki, ayakta, otururken ve yatarken Allah’ı anarlar ; göklerin ve yerin yaratılışı hakkında (iyice) düşünüp, «Rabbimiz! Sen bunu boşuna yaratmadın ; seni (boş ve gereksiz şey yaratmaktan) tenzîh ederiz. Bizi (Cehennem) ateşinin azabından koru,» (derler).[ÂL-İ IMRÂN-191]


Yanıt: Yatarken kuran dinlemek

ehli-sunnet
Herhangi bir sakıncası yok kardeşim

hanefi Şafii mezhebinde yatakta saygılı bir şekilde Kur’an’da Okunabilir
(Feta-va el-Hindiyye5/316)

Okudunuz mu?  Namaz kılarken sonraki vaktin ezanının okunması hakkında

Yanıt: Yatarken kuran dinlemek

Desert Rose
1- Kuran-ı Kerimi bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.

Ancak televizyon, bilgisayar ve radyo gibi şeylerden okunan Kuranı dinlemek ise farz değildir. Çünkü doğrudan insan sesinden değildir. İnsanın sesinin alınıp kaydedildiği bir aletten yansımadır. Fakat dinlersek sevap alırız. (Elmalılı Hamdi Yazır, Tefsir, Araf Suresi 204. ayetin tefsiri.)

Buna göre doğrudan insan sesinden dinlemenin daha sevap olacağı anlaşılır.

Kur’an okunurken onu dinlemek farz-ı kifâyedir. Bu nedenle Cemaatten bir kısmı dinlerse yeterli olur. Eğer Kur’an’ı okuyan kimsenin yanında yalnız bir kişi bulunuyorsa, onu dinlemek zorundadır, aksi takdirde günahkâr olur. Ancak, o kişi Kur’an okunmaya başlamadan önce namaza başlamışsa bu takdirde namazına devam etmesi gerekir ve Kur’an’ı dinlememekten ötürü bir vebali olmaz.

Okudunuz mu?  Cemaatle Namaz Kılarken Tahiyyat Okumazsak Namaz Sahih midir?

Bununla beraber sevabın derecesi okuyanın veya dinleyenin niyetine, ihlasına, günahlardan sakınmasına, ibadetlere dikkat etmesine ve Kuran’ın emirlerine uymasına göre değişir. Bu açıdan şu daha sevaptır demek yerine bunlara dikkat edilmesinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Kuran okuyan bir kimseden doğrudan dinlemek her zaman mümkün olmayabilir. Bu açıdan fırsat bulunca bilgisayar, mp3 gibi aletlerden istifade etmek ve zamanı değerlendirmek gerekir.

2- Kur’ân-ı Kerîm’i okumak ya da dinlemek isteyen kimsenin abdest alıp kıbleye doğru oturması sünnettir. Ancak yürürken veya yatarken onu okumakta da bir sakınca yoktur.

Okudunuz mu?  Kendi adadığım adak etinden, ablama veya kardeşime verebilir miyim, caiz midir?

İshak bin İbrahim diyor ki: Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf süresini okuduğunu işittim.

Aişe (ra) de şöyle diyor: Ben sedirimin üzerine uzanmış iken Kur’ân-ı Kerîm’i okurdum. (Muğni, I. 803)

Yatarken Kuran okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kuran’ı mp3, bilgisayar ve televizyondan dinlemenin hiç bir sakıncası olmaz.

S-İ-E


nesligul
Aydinlattiginiz için ALLAHCC razı olsun..
RABBIM sizleri Peygamber efendimize komsu eylesin..


Kayıtsız Üye
Allah razı olsun. Hepimizin günahları affeylesin rabbim

Bende simdik tlfnumdan dinliycektimki bir arastrayim dedim Allah razı olsun..


Birdost
Allah razı olsun kardesim ve bayanlar reglken yattığı yerden mp3 ile kuran dinleyebilirmi ben imam hatip öğrencisiyim Amenerrasulu ödevim onu dinleyerek uyuyacağım bunda bir sakınca varmıdır ?

Okudunuz mu?  Kanayan diş ile nasıl abdest alınır ve nasıl namaz kılınır

Kayıtsız Üye
Bende yatarken dinliyodum ama şöyle düşündüm,yatarken kuran ı kerimi hatim etseniz bile uygun olur ama kuran ı kerimi okumak sünnet dinlemek farzdır, uzanırken dinlemek olmaz zaten ayet-i kerimede ”O akıl sahipleri ki, ayakta, otururken ve yatarken Allah’ı zikrederler” diyor
yanii uzanırken dinlemek olmuyomuş


Kayıtsız Üye
Kardeşlerim yatarken otururken ya da yürürken kur’an okunabilir bunu biliyoruz ayeti kerimeden dolayı. Fakat bu insan sesi için geçerlidir. Kardeşlerim insan sesi dışındaki şeyler yani çalgı aletleri hoparlor radyo ve teyp gibi şeylere mizmar denir ve mizmar resülüllah tarafından yasaklandığı belirtiliyor bazı sitelerde. Hatta bir hadisi şerifte "mizmarları yok etmek için gönderildim" gibi hadis ile sabitlenmiş. Bu durumda biz teyp radyo vs vs gibi araçlarla kuran dinleyemeyiz hatta başka bir hadiste bunun haram olduğu belirtilmiş. Hadis şöyle " Bir zaman gelecek, ümmetimden bazısı, zinayı, ipek giymeyi, mizmarı helal sayacaktır." (Buhari) ilk yazdığım hadisin kimden olduğu yazıyor fakat ben tanımıyorum onu ama ikincisinde buhari görünce şaşırdım. Bunun aslı astarı nedir şimdi biz MP3 cd gibi şeylerden dinleyebilir miyiz dinleyemez miyiz? Ya da bu hadis sahih mi? Sahihse cd ve mp3 ten kurandan sevap alamayız aksine bid’at işlemiş oluruz ki bu bizi günaha sokar. Sahih değilse Buhârî’nin hadislerinin tümü nerde bulunabilir nasıl araştırabiliriz? Ve sonuç olarak dinleyebilir miyiz dinleyemez miyiz? Ya da ezberlemek için dinleyebilir miyiz? Cevap için şimdiden teşekkürler…

Okudunuz mu?  İşlediğim büyük günahlardan sonra yaşamak...

Şema
< Ve sonuç olarak dinleyebilir miyiz dinleyemez miyiz? Ya da ezberlemek için dinleyebilir miyiz? >
< Bu durumda biz teyp radyo vs vs gibi araçlarla kuran dinleyemeyiz hatta başka bir hadiste bunun haram olduğu belirtilmiş >
Bu söylediğinin dini hiç bir dayanağı yok.
Bu olsa olsa tam ilmihal gibi içerisin de yanlış fetvalar barındıran kitaplarda bulunur.
Hoparlör ile ezan okunmaz gibi saçma fetvalar….

Okudunuz mu?  Hayırsız işlerde besmele çekmek

Kayıtsız Üye
Hayırlı günler benim uyku problemin var uyuyamıyorum ancak kuran dinlerken uyumam daha kolay oluyor ancak günah olduğunu kuran okumanın sünnet dinlemenin farz olduğunu söyleyenler oldu ne derece doğru bilmiyorum uyurken kuranı kerim dinlemem günah mıdır?


arifselim
Hayırlı günler kardeşim. Uyurken kuranı kerim dinleyerek uyuyabilirsin. Uykuya daldıktan sonra artık insana zaten sorumluluk yoktur kardeşim için rahat olsun ve dinleyebilirsin.

Okudunuz mu?  Alay kul hakkına girermi

Kayıtsız Üye
Selam .ben en çok uzanmis halde kuran dinliyorum telefondan.gunahmi deyilmi?


Kayıtsız Üye
ALALH razı olsun bilgilendirdiniz. bizi ben çok dinlerim dinlerkende gunah isliyormugum diyede korkuyordum. kuran dinlerken uyuması çok güzel olur. saygılar


arifselim
Selamun aleykum kardeşim. Uzanmış halde de kuranı kerim dinlenebilir bu caizdir. Genel olarak mümkün mertebe saygıdan dolayı müslümanlar kuran okunurken uzanmayı hoş görmemişlerdir.


Kayıtsız Üye
Selâmünaleykum hayırlı akşamlar ben gündüz olsun gece olsun kulaklik siz uyuyamiyorum genel olarak hemen hemen 5 yıldır dini hikayeler veya süreler kuran ve ölüm ve sonrasını anlatan hikayeleri dinleyerek uyuyorum bu günah mıdır bu soruma en yakın zamanda cevap alırsam sevinirim Allah razı olsun.

Okudunuz mu?  Tesbihat ile ilgili sorular

Tevbe
Bir sakıncası yoktur kardeşim dinleyebilirsin.


Kayıtsız Üye
Kardeşim MP3 den dinlemenin bir sakıncası olamaz belki o kişi kuran okumasını bilmiyor ama kuran dinlemek istiyor bu yüzden de bunlara baş vuruyor hiç bir zaman fayda alabileceğiniz TV ler olsun internet olsun MP3 olsun bence dinlene bilir yeterki faydalan


İsimsiz.
Merhabalar ben biraz farklı bir soru soracağım benim çocuğum 4 yaşında çok hareketli yanlız yatmaktan ve karanlıktan korkuyor. uyutmaya gidince ağlıyor babası elini alnına koyup sureklı dualar okuyor ihlas ve Fatiha. O huysuz çocuk birden uyuşuyor sanki dakikalar içinde uyuya kalıyor bir yerde gördüm 333 tane ayetel kürsü okunması ile ilgili odasında uyumadan önce internetten ben ayetel kürsü duasını açsam çünkü 2 saat sürüyor boş odasında bitene kadar okunsa bir yararı olur mu yoksa günah mı olur. ?cunku internetten boş odada okunacak. ?

Okudunuz mu?  Cevşen uydurma mı???

mum
Dualar yarar sağlar ayetler de böyle lakin neden korkuyor bu çocuk onu tespit edin.
Günümüzde en yaygın çocuk korkusu oluşturan şey akıllı telefon bilgissayar ve tabletten izledikleri yaşlarına uygun olmayan çocuk kahraman karakterlerdir.
Peygamberimizin hz hasan ve hz hüseyine okuduğu korunma dualarını okuyun.
33 rakamı birilerinin tavsiyesidir, bir tane okuyun yeter


Kayıtsız Üye
Çok teşekkürler İnternet’e çizgi film zombileri görmüş gerçek zannediyor ona gerçek olmadığını anlattım ama hala korkuyor çok teşekkürler

Okudunuz mu?  Kıbleyi yanlış tahmin eden kişinin namazı kabul olur mu?

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm güzel insanlar hertürlü dinlenir bırakın milleti nasıl dinlemek istiyorsa o şekilde dinlesin ,ahir dönemdeyiz kimin ne olacağı belli değil belki dinlerken Allah C.C bir yerden fazilet verecek kişiye kim bilir


yatarken kuran dinlenir mi, yatarak kuran dinlenir mi, uyurken kuran dinlenirmi

Bu kategoride yer alan Dini sorgulamak onun hakkında soru sormak dinden çıkarır mı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yatarken kuran dinlemek Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.