Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:05
missa7
Abone

İnsanlara yararlı olmak hakkında

İnsanlara yararlı olmak hakkında

Kayıtsız Üye
İnsanlara yararlı olmak hakkında


Cevap: İnsanlara yararlı olmak hakkında

Muhasibi
İNSANLARA FAYDALI OLMAK
Muhterem Müslümanlar!
Dinimiz İslam; daima insanlara iyilik yapmayı, onlara faydalı olmayı emreder. Bir ayet-i kerimede yüce Rabbimiz: Şüphesiz ki Allah, kendisine karşı gelmekten sakınan ve iyilik yapanlarla beraberdir [1] buyurmuştur. Ayrıca dinimiz; toplumsal hayatta, insanlara sıkıntı vermeyi, onları rahatsız etmeyi, eliyle ve diliyle insanlara eziyet etmeyi de yasaklamıştır. Böyle davranışları olgun Müslümanlıkla bağdaştırmamıştır. Fazilet sahibi olmanın yolu, insanlara faydalı olmaktan geçer. Peygamber Efendimiz (s.a.v), bir hadis-i şeriflerinde: İnsanların en hayırlısı, insanlara faydası dokunandır [2] buyuruyor.

Okudunuz mu?  Sesli mahreç dersleri

Değerli Mü’minler!

İnsanlara iyilik ve faydalı olmak denilince, aklımıza sadece maddi iyilik veya parasal yardım gelmemelidir. Her iyilik bir sadakadır [3] buyuran sevgili Peygamberimiz, bir başka hadis-i şeriflerinde: Mü’min kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken ve kemik gibi (insanları rahatsız eden) şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır [4] buyurmaktadır.
Bu hadis-i şeriften anlaşılıyor ki; insanlara faydalı olmak, onlara güler yüz göstermek, onların hayrına olan bir şey söylemek, bir insana yol göstermek, düşenin elinden tutup kaldırmak, gibi bize basit gibi görünen bu davranışlarımızdan, bizim için sadaka sevabı vardır.Müslümanlara hizmet etmek ve onları sevindirmek de yine dinimizce sevap kazanma vesilesidir. Peygamberimiz (s.a.v) bu hususta: Farzlardan sonra en kıymetli amel, Müslüman kardeşini sevindirmektir [5] buyuruyor.

Okudunuz mu?  Ahiret hayatında zinanın cezası nedir?

Kıymetli Müslümanlar!

Allah katında yapılan hiç bir iyilik boşa gitmez. Onun için de elimizden geldiği kadar herkese iyilik yapmaya, faydalı olmaya çalışalım. İyilik peşinde koşmak, Müslümanların bir sıkıntısını giderip onlara bir fayda sağlamak, sadece kişiye sevap kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda hayatımızdaki kötülükleri de siler, yok eder. Bu konuda Yüce Rabbimiz: Şüphesiz, iyilikler kötülükleri (günahları) giderir [6] buyurmaktadır.
Öyle ise bizler Müslümanlar olarak, çevrenizde, toplumumuzda, yaşadığımız memlekette ve her yerde iyiliklerin yaygınlaşması için gayret etmeliyiz. Sahip olduğumuz para, pul, mal, mülk, makam gibi imkânları insanların ve Müslüman kardeşlerimizin istifadesine sunmalıyız. Yaptığımız her iyiliğin mutlaka bir karşılığının olduğunu, hiçbir iyiliğin boşa gitmeyeceğini bilmeliyiz. Peygamberimiz (s.a.v)’in: Din kardeşinin bir işini yapana, melekler dua eder. O işi yapmaya giderken, her adım için bir günahı af olur ve ahirette çeşitli nimetlere kavuşur [7] hadisindeki müjdesine nail olmalıyız.

Okudunuz mu?  Necaset Bulaşması

Değerli müminler!

Ayet ve hadisleri çok iyi yorumlayan ve dersler çıkaran bizden önceki Müslümanlar, insanların faydalanması için pek çok vakıf eserleri yapmışlardır. İhtiyaç olan yerlere hanlar, hamamlar, kervansaraylar, aşevleri, düşkünler için dârülacezeler, medreseler, hastaneler ve vakıflar kurarak ihtiyaç sahibi, fakir-fukara, öksüz-yetim, hasta ve yolculara en güzel hizmeti sunmaya çalışmışlardır. Amaç; insanlara faydalı olmak ve Allah’ın rızasını kazanmaktır.
Hutbemi bir ayet meali ile bitiriyorum: İyilik ve (Allah’ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah’tan korkun; çünkü Allah’ın cezası çok çetindir. [8]

Okudunuz mu?  Yahudiler ve Hiristiyanlar ile alakalı Hadisler

[1] Nahl Sûresi, 16/128

[2] Şa’rânî, Tenbîhü’l-Muğterrin, s. 349.

[3] Tirmizi, Birr, 45

[4] Tirmizi, Birr, 36

[5] Taberanî

[6] Hûd Sûresi, 11/114

[7] İbn-i Mâce

[8] Maide Sûresi, 5/2

Bu kategoride yer alan Kelimei şehadetin arapça yazılışı ve anlamı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnsanlara yararlı olmak hakkında Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.