Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:00
sizden5
Abone

İslamda Nafaka ve Tazminat

İslamda Nafaka ve Tazminat

nisan21
2008′ un 10.cu ayında boşanma davası açtım ve 2009’un 10.cu ayında boşandım. Boşandığım eşimin işlerinin kötü gitmesi neticesinde nafaka ve tazminatı henüz almadım. İşlerinin düzelmesi durumunda alacağımızı tahsil edeceğiz. Dava açıldığı tarihten ödeyeceği güne kadar ki nafakayı toptan alacağım.( inşAllah) Nafakada sorun olmaz herhalde ama tazminatta aynı şekilde ödeyebileceği güne kadar artacak. Sormak istediğim; tazminatın sadece ana parasını mı almalıyım? Üzerine gelecek olan para helal midir haram mıdır? Faiz haram olduğuna göre; tazminatın üzerine biriken parada haram mıdır?

Okudunuz mu?  İstibra ve istinca

Cevap: Nafaka ve Tazminat

Hoca
< 2008′ un 10.cu ayında boşanma davası açtım ve 2009’un 10.cu ayında boşandım. Boşandığım eşimin işlerinin kötü gitmesi neticesinde nafaka ve tazminatı henüz almadım. İşlerinin düzelmesi durumunda alacağımızı tahsil edeceğiz. Dava açıldığı tarihten ödeyeceği güne kadar ki nafakayı toptan alacağım.( inşAllah) Nafakada sorun olmaz herhalde ama tazminatta aynı şekilde ödeyebileceği güne kadar artacak. Sormak istediğim; tazminatın sadece ana parasını mı almalıyım? Üzerine gelecek olan para helal midir haram mıdır? Faiz haram olduğuna göre; tazminatın üzerine biriken parada haram mıdır? >
İslamda bir kadın boşandığı halde nafaka alabilir mi?
Nafaka hhakkı ne kadar süredir?

Okudunuz mu?  Sela sözleri

bunları merak ettin mi kardeş?

İslamda genel nafaka konusu için tıkla: forumduasi.com/m-n/3446-nafaka.htmlNafaka


Yanıt: Nafaka ve Tazminat

nisan21
Özür dilerim ama ben bir şey anlamadım okuduğumdan:(


Soru: Nafaka ve Tazminat

mumsema
< Özür dilerim ama ben bir şey anlamadım okuduğumdan:( >
Kardeş biz resmi kurallar nelerdir bilmiyoruz. sadece bize islamda helal ve haramların hükümleri sorulunca onları yazıyor/cevaplıyoruz.

Okudunuz mu?  Aşure günü tek ogün mü aşure yapabiliriz veya aşure yapmak zorundamıyız?

İslamda boşanma sonrasında kadın hamile değilse, adet görüyorsa 3 adet dönemi, adet görmüyorsa 3 ay kendisine nafaka ödenir.
Kadın hamile ise, hamileliği süresince ve çocuğa baktığı sürece kendisine nafaka ödenir.
bu nafaka mesken, yiyecek ve giyecek masrafıdır. miktarınıda hakim(kadı) belirler.
Bunların dışında, islamda boşanmış kadına nafaka verme mecburiyeti yoktur.
Zorla ekski kocasından nafaka aldıran bir kadın vebal altındadır/kul hakkına girer.


nisan21
Teşekkür ederim… Şimdi anladım… Zorla alınacak bir durum yok zaten… Durumu iyi olursa alınacak… Zaten iki çocuğum var oğlum büyük olduğu için ona nafaka düşmüyor ama 8 yaşındaki kızımın ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor sanırım. Benim maddi gücüm yok çalışmıyorum… ALLAH razı olsun cevabınız için…

Okudunuz mu?  Başkasının hatmi çin cüz okumak

Kayıtsız Üye
Nisan 21 rumuzlu hanim efendi

Hanim efendi
Kocanizin isi duzelse dahi ondan islamin belirledigi sinirla disinda yani 4 ay 10 gun disinda vs. ondan nafaka almaniz zorla almadir.
Kadin bekar ise babasi bakmak zorundadir.
Babasi yok ise abisi veya amcasi..
Iyi arastirin kul hakkina girmeyin haram para yemeyin .. Saglam medrese alimlerine danisiniz.. Usulune gore danisiniz.

Okudunuz mu?  Kızın ailesi beni istemiyor

Kayıtsız Üye
Hocam ben yaklaşık 5 yıl önce boşandım ve bir kız Çocugum var aylık 500 tele nafaka alıyoruz yarısı kızımın yarısında benim baba evinde yaşıyoruz babam emekli maaşlı yaşlı bir adam başka gelir kaynagımda yok ama bugün öğrendim ki bana nafaka düşmüyor calışmak gibi bir imkanımda yok şimdi bu nafaka parası bana haramı oluyor

Okudunuz mu?  40 günün kerameti nedir?

hocam ben 5 yılkadar önce boşandım ve bir kız çocugum var boşandıgım eski eşimde aylık 500 tl nafaka alıyoruz bu nafakanın yarısı kızımın diğer yarısı ise benim biz babamla yaşıyoruz babamı emekli maaşı dışında bir geliride yok fakat bu gün ögrendimki bana nafaka düşmüyormuş benim calışma durumumda yok diğer yandan kızımın babalık elinde yaşamasınıda istemiyorum aldıgımız nafakanın çogunlugunuda kızımın giderleri için kulanıyorum fakat ister istemez benimde bazı giderlerimvar bu nafakadan harcama yapıyorum o zaman bu nafaka bana harammı cünkü başka carem yok.

Okudunuz mu?  Nefis terbiyesi hakkında soru

Şem’a
Nafaka islama göre kızınızındır ama baktığınız için bazen yararlanmanızda inşAllah bir günah olmaz (mümkünse kızınızın babasına bildirin helal etsin)


Kayıtsız Üye
Sayın hocam! Verdiğiniz fetvada: "İslamda boşanma sonrasında kadın hamile değilse, 4 ay 10 gün kendisine nafaka ödenir." demişsiniz. Halbuki 4 ay 10 kocanın ölümü ile ilgili. Boşanan kadın hayız görüyorsa 3 hayız müddeti, görmüyorsa 3 ay iddet bekler!

Okudunuz mu?  Namazda son oturuşta yapılan dualardaki hata hakkında

mum
Hatayı gidermede yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz. Konu düzeltilmiştir.


tazminat harammidir, islamda nafaka ve tazminat, nafaka almak caiz mi

Bu kategoride yer alan Hayızlı iken oruç tutulabilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda Nafaka ve Tazminat Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.