Anasayfa
7 Mayıs 2021, 13:39
Sure Ayet
Yönetici

Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar

Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar

Kayıtsız Üye
Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar konu hakkında bilgiler verir misiniz ?


Cevap: Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar

Hoca
NAFAKA NEDİR? İslamda nafaka var mıdır

Dinde nafaka vardır. Boşanan kadın hamile ve çocuklu değilse 4 ay nafaka verilir.
Nafaka miktarı örfe ve gelire göre değişir.
Yeme içme ve barınma miktarı ödenir.


Cevap: Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar

Kayıtsız Üye
Ben hala anlamadım …Boşanan kadına islamda nafaka var mıdır yok mudur???
Burada sadece bakmakla yükümlü eşlerden vs den bahsediyor boşanma durumunda nafaka ödemekle alakalı durum nedir net değil ?????

Okudunuz mu?  Şifa Ayetleri (arapça metinleriyle)

Aynen oyle. Soru olarak bosandiktan sonra nafaka var mi yok miye sorulmus. Cevap ise farkli.


islamda boşanma ve nafaka

Şema
Dinen nafaka vardır.
Boşanan kadına mesken ve yeme içme miktarı 4 ay boyunca nafaka ödenir.
Çocuklu ise dul kadın nafaka devam eder.


Kayıtsız Üye
Iyide senin nikahından düşen bir kadına nafaka ödemek bana göre hiçde mantıklı gelmemektedir… Benim düşünceme göre sen bu kadını parayla satın alıyomuşun gibi oluyor… Eğer yanlış düşüncedeysem biraz daha aydınlatıcı yazabilirmisiniz…


Şema
Kişinin düşüncesine göre din kuralı olmaz.
Mağdur olan kadına dinimiz nafaka bağlar ama yalnız ise yani çocuklu ve hamile değilse sadece 4 ay öder.


Kayıtsız Üye
4 ay öder diye ayet yok cevabınız bana yeterli gelmedi.

Okudunuz mu?  Zina ile ilgili ayetler ve hadisler

Şema
< 4 ay öder diye ayet yok >
Her konuda ayet olmaz tabi ki… bilginiz yoksa bilenlere sorun ayeti var ama… bir müçtehit slimlere sorar ve ayetler ve hadislerden çıkardıkları hükümleri bize öğretirler
< Ayet-i kerime’de şöyle buyurulur: "Boşanan o kadınları, gücünüzün yettiği kadar ikamet ettiğiniz yerin bir bölümünde oturtun. Evleri başlarına dar etmek için kendilerine zarar vermeyin" (et-Talâk, 65/6).
Karı, kocasının hısımlarıyla birlikte oturmaya zorlanamaz. Ancak koca, bir başka evliliğinden olan ve henüz bülûğ çağına gelmemiş bulunan kızını karısıyla birlikte oturtmak hakkına sahiptir.
Kadın kendi evini, kendisinin ikametine tahsis etmesi için kocasına kiraya verebilir (İbnül-Hümâm, Fethul-Kadir, III, 321-339; el-Kâsânî, a.g.e., IV,14,15; el-Fetâvâl-Hindiyye, I, 544 vd.; Ö. N. Bilmen, İstilâhat-ı Fıkhıyye Kâmusu, II, 450).
Kadın, bakıma muhtaç olduğu veya sosyal seviye bakımından emsali kadınların hizmetçisi bulunduğu takdirde, hizmetçi tutmak da nafaka kapsamına girer.
Kadın, kocasının talebine rağmen, onun evine gelmez veya itaatsiz olarak evden çekip gider yahut irtidat ederse erkeğin nafaka yükümlülüğü kalkar.
İddet bekleyen kadının nafakası: İddet kocanın ölümü veya eşini boşaması halinde söz konusu olur.
Vefat iddeti bekleyen kadına nafaka gerekmez. Çünkü koca vefat edince tüm malı mirasçılara geçer. Karısı da dörtte bir veya şekilde bir oranında mirasçı olur. İslâm’ın ilk dönemlerinde koca, eşi için ölümünden sonra bir yıl süreyle nafaka verilmesini vasiyet etmek zorundaydı.
Ayette şöyle buyurulur: "Sizden karısını geride bırakıp ölecek olanlar eşlerinin kendi evlerinden çıkarılmayarak bir yıl süreyle yararlanmasını vasiyet etsinler" (el-Bakara, 2/240).
Ancak bu ayette belirtilen bir yıl süreli nafaka ve mesken ile vasiyet hükmü kadına miras hakkı tanıyan Nisâ Sûresi 12. ayetin inmesiyle neshedilmiş, bir yıllık iddet süresi de şu ayetle kısaltılmıştır: "İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları karıları kendi kendilerine dört ay on gün beklerler" (el-Bakara, 2/234).
Ric’î olsun, bâin olsun boşanma hâlinde iddet süresince kocanın nafaka yükümlülüğü devam eder. Boşamanın iki veya üç defa olması sonucu değiştirmez. Ancak üçlü boşamada Şâfiî, Mâlik ve Ahmed b. Hanbel’e göre yalnız mesken temin edilir; diğer giyim, yiyecek vb. gerekmez.
Çocukların geçim masrafları kız ve erkek çocukların nafakaları babalarına aittir. nafakanın kapsamına bu çocukların yiyecek, giyecek ve mesken ihtiyaçları girer.
Talâk sûresi 6. ayette şöyle buyrulur: "Eğer (çocuklarınızı) sizin için, onlar (anneleri) emzirirlerse, onlara emzirme ücretlerini tam olarak veriniz". Burada, boşanmış bir kadının iddetini tamamladıktan sonra, çocuğunu emzirmesi halinde ücrete hak kazanacağı hükmü yer almaktadır. Bu da, çocuğun nafakasının babaya ait olduğunu gösterir. >


Kayıtsız Üye
Ben 10 yildir ayriyim ve bosanmam yakinda sonuclanmak uzere… Ogrenmek istedigim dinimizce nefaka miktar cocuk için nasıl belirlenir, ve 3 yill hiç nafaka almadim onlari talep edebilirmiyim?

Okudunuz mu?  Öfke ile ilgili ayetler

Şema
İslamda nafaka miktarı kişiye/maddi durumuna göre değişir.
En asgari miktar ise çocuğun maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılar.
10 yıl boyunca eğer istediğiniz halde vermemişse alabilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Islam dinine göre boşanan bir bayana nafaka vermek haramdir.egerki boşanan bir bayanın kendine bakamayacak durumu varsa ozaman belli bir miktar vermesi doğrudur

Okudunuz mu?  Kuranda geçen selam ile ilgili ayetler

Kayıtsız Üye
Islamda nafaka da vardir,taraflari koruyacak tum kurallar ve sartlar da vardir.kuran da yazip,hukmu kalkan bir ayet yoktur.nafaka 4 ay degildir,o iddet muddetidir.işkembeyi kübradan sallamayalim.
Islamda su varmidir diye buraya yazacagina ac oku arastir.tembel olmayalim.


Kayıtsız Üye
Aynen kardeşim sana katılıyorum.Nafaka 3 iddet dönemidir.Bu da 3 ay 10 gün.3 iddet dönemi boyunca yeme,içme barınma vb.yataklarını ayırarak erkek tüm ihtiyaclarını karşılamak zorunda.Boşanma Allah’ın sevmediği helal olduğundan ola ki birleşirler diye.3 iddet dönemi sonunda kadının kendi için aldığı nafaka haramdır.Çocukların nafakası babaya aittir.Boşanmada mehir varsa erkek onu da ödemek zorundadır.

Okudunuz mu?  İhlas suresi kuranın kaçıncı süresidir?

Kayıtsız Üye
Kardesim bosanilan kadin 3 iddet suresi bekler. Koca bunu 3 oddet siresince vermekle yukumlu olup sure bitince de biter


Kayıtsız Üye
Bayana nafaka ( geçim temini) verilmesi kuran da , bekarken, evliyken, İffet döneminde ve boşanmış kadına olmak üzere ayrı ayrı anlatılır. Genelde sorulan kocası boşadigi kadına nafaka verir mi sorusudur. Kadının geçimi ilk olarak baba, kardeş ve yakınlar üzerine olsa da, boşanmış kadınların kocalarindan da nafaka almalarına ilişkin ayet vardır :
Bakara süresi 241. Ayet : ‘
‘ ‘Boşanmış kadınların , hakkaniyet ölçüsünde kocalarindan menfaat sağlamak haklaridir, Bu Allah korkusu taşıyanlar üzerine bir borctur.’
Hem boşanmış, Hem evli hemde Iddet dönemindeki kadınlar kocalarindan nafaka alabilirler….Bunun tersini belirten hiç bir ayet ise bulunmamaktadır….

Okudunuz mu?  Hz. Muhammed'i öven ayetler

Kayıtsız Üye
Ya peki ömür boyu nafaka ödemek zorundayiz niye ben bosamisim 3 yildr her ay borc bularak ödüyom bu hakmi ben helal etmiyom kuranda nerde yaziyo ömür boyu nafaka okudumda goremedim ömür boyu diye


Kayıtsız Üye
İslam’da ömür boyu nafaka yok.
Türkiye’deki kanunlara göre ömür boyu nafaka var. Kanun İslam’daki emre göre düzenlenmeli. Hem anayasada eşitlik var. Hem de erkek ömür boyu boşandığı kadına bakmaya mahkum. Olur mu öyle şey?

Okudunuz mu?  Ayetel kürsi indiriliş sebebi

Kayıtsız Üye
30 yaşında erkeğim.
3 yıl evli kaldım ve boşanalı 4 yıl olacak çocuk yok. kusurlu karşı taraf olduğu halde kadına pozitif ayrımcılık maddesinden dolayı aylık 350tl yoksulluk nafakası ödüyorum. belki bilmeyen vardır nafakayı ödemezsem hapis cezası var ve maddi durumum hiç iyi değil işsizim, babamın emekli maaşından nafakasını yatırıyorum. Avrupa ülkelerinde nafaka evlilik süresini geçemez ibaresi var ama bizim ülkemizde sınırsız! Allah’tan korkmayan kadınlar bunu sopa gibi kullanıyor, Allah şahittir ki her yatırdığımda beddua ve haram ediyorum. Ilaç parası olsun diye. çünkü dinimize göre
4 ay alabilir. Allah’tan korkmayandan kork!

Okudunuz mu?  Tarık Süresi Nüzul Sebebi

Kayıtsız Üye
yeni bir islam dini mi yazıyosun da fetva verir gibi yorum yazıyosun?
İslamda nafaka evli kadına da boşanan kadına da vardır. Boşanan kadına iddet müddetince nafaka verilir. Talak suresi bu konudaki ayetleri "Allahtan korkma" ifadesini sık tekrarlayarak anlatır.

Okudunuz mu?  Kur'an-ı Kerim'de sureler, neden iniş sırası ile sıralanmamıştır?

Kayıtsız Üye
Çok güzel açıklama yapılmış. Neden anlamamaya çalışıyordunuz? Eğer islamı kendinize göre uygulamak istiyorsanız nafaka almaya devam edin. Vesselam


Kayıtsız Üye
İddet süresi boyunca nafaka ödenir. Bu da 4 aydır. "Doğru anlayın/doğru yorumlayın"


Kayıtsız Üye
İddet süresi olarak belirlenen sürede nafaka vardır. Ancak bu süreyi geçen her nafaka gasptır. Eğer erkek helal etmezse vay o nafakayı alan kadının haline. Bu gasp ile hırsızlık arasında hiç fark yoktur.

Okudunuz mu?  Mürşit ile ilgili ayetler kuranı kerimin neresinde gecer

islamda nafaka, islamda nafaka varmı, islamda boşanma ve nafaka

Bu kategoride yer alan Kuranda anne baba ile ilgili ayetler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Boşanan bir kadına, İslamda nafaka var mı? varsa süresi ne kadar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.