Anasayfa
8 Mayıs 2021, 22:56
missa04
Abone

İslamda erkek kadına nasıl davranmalı?

İslamda erkek kadına nasıl davranmalı?

Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bir evlilikte dinimiz İslamda erkek kadına nasıl davranması gerektiği hakkında bilgiler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: İslamda erkek kadına nasıl davranmalı?

Hoca
EY DOST! Hanımına iyi huylu olmalısın, onunla yumuşaklıkla sohbet ve tatlı sözle konuşmalısın. Peygamberimiz İnsanların hayırlısı, eşine ve ev halkına hayırlı ve faydalı olan kimsedir buyurur. Eşini üzüntülü bulduğunda onu çok sevdiğini söylemelisin, şefkatle gönlünü almalısın. Çünkü o evinde mahpus ya da meyus, ümitsiz olabilir. Onun dert ortağı sen olmalısın. Çocukların terbiyesinde de eşine yardım etmelisin. Çünkü çocuk, annesine, gece gündüz ağlamak ve sızlamak suretiyle hiçbir zaman istirahat vermez. Ona yardım edene Mevlası da yardım eder. İşlerindeki kusurlarından ötürü kızmamalısın, kötü söz söylememelisin. Ve bir günden de çok küsmemelisin. Eşinin kötü huyları baş gösterince kabahati kendinde bulup: Ben iyi olsaydım, o da iyi olurdu diye düşünmelisin. Hanımın kızınca sen susmalısın. Erkek susunca hanımı pişman olup özür diler. Her hizmetini seve seve yapmaya başlayınca, ona dua, Hakk’a şükür ve sena etmelisin; çünkü erkeğe uygun bir hanım, şükrü edilemeyen bir nimettir. Hanımına öyle davranmalısın ki eşin, Kocam beni herkesten çok seviyor demelidir.

Okudunuz mu?  Abdest alırken burun kemiği sızlaması lazım mı

Evin idaresi ve geçimi hususunda ona danışmalı, onunla konuşmalısın. Diğer büyük işlerini ona anlatıp üzmemelisin. Eşinin günah olmayan kusurlarını ve hareketlerini görmezlikten ve bilmezlikten gelmelisin. Gizli hallerini ve ayıplarını ise herkesten saklamalısın. Eşin ile şakalaşıp lâtifeler, çeşitli oyunlar yapmalısın. Sevgili Peygamberimiz eşleri ile oynar, onlara karşı insanların en zarafetlisi olurdu. Hatta bir defasında Hz. Aişe ile yarış ettiklerinde Hz. Aişe geçti; sonra bir daha yarış yaptıklarında Resulullah geçti. Tatlı sözle konuşmalar sizi birbirinize bağlar. Eşi işe karşılıklı farz olan bilgileri, ilimleri konuşmalı okumalıdır. Kendi giydiğinden giydirmeli, kendi yediğinden yedirmelidir. Eşine, üzüntülerini, sıkıntılarını, düşmanlarını ve borçlarını asla söylememelidir; çünkü bunları kendisi aşsa bile onun dünyasında bir iz bırakacaktır.

Eşinin yüzünden ve arkasından hayır dua edip beddua etmemelidir. Çünkü o gece gündüz onun hizmetindedir. Ekmeğinin pişiricisi, yemeğinin pişiricisi, çamaşırının dikicisi ve yıkayıcısı, malının, çocuklarının ve şerefinin koruyucusudur. Hem enisi (dostu), hem munisi, hem yâri, hem nigârıdır.

marifetnameden


Yorum: İslamda erkek kadına nasıl davranmalı?

Kayıtsız Üye
Benim bir nişanlım var sürekli kavga ediyrz önceden hiç böyle değildik birden oldu nedeni ne bilmiyrm ama ben artık dayanamiyrm

Okudunuz mu?  Şii namazı kabul olur mu

Yorum: İslamda erkek kadına nasıl davranmalı?

Kayıtsız Üye
Bence yol yakinken geri donun. Simdi dayanamadigin seye evlenince hiç dayanamazsiniz. Kaldiki insanların nisanliyken tahammul ettikleri seyler evlenince gozlerine batiyor ve tahammul edemiyorlar. Evlenince ayrilmakta nisanliyken ayrilmak kadar kolay olmuyor


Kayıtsız Üye
S.a ben 6 yıllık evli bir bayanım 5 yaşında oğlum var. Eşimle hiç anlaşamıyoruz. Eşim çok kırıcı bir insan. Sürekli sinirli. En ufak hatayı büyütüp bağırarak küfürler yağdırıyor. Birde kendi ailemle görüşmemi istemiyor. Bunlara ek kendisine karşı 44 lük bir eş olmamı istiyor. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardıcı olurmusunuz lütfen. Kuranıkerim de eşler arası huzuru sağlamaya yardımcı sure dua varmı?


Kayıtsız Üye
Ben de 6 yıllık evliyim ve aynı şeyleri yaşıyorum yani eşim çok sinirli hemen kavga cikariyor kavgada agir hakaretler ve küfürler ediyor bana. Sonrada özür diliyor ve benim daha isveli cilveli olmami istedigini olmadigim için olayları bu şekilde yaşadığını söylüyor oysa her kufuruyle benden bir parça kopariyor ona karşı sevgimi azaltiyor ve benden sevgi gosterisi beklediğini söylüyor. .Anlayacağınız kısır döngü Rabbim hakkimizda hayirlisini versin.

Okudunuz mu?  Hukuk okumak caiz mi

Akin Acar
Ya bizim türk kadinlarinin en büyük sorunu surda hanimlar bizimkiler ne naz yapabiliyor ne cilve yataga cagirinca uflayip büflüyorlar en büyük ihtiyacimiz gibi seydir aslinda sex cilve yaparsak abartiriz naz yapinca sinir tanimayiz herseyi dengeli tutmaya bakmalisiniz güler yüz en büyük sorunlardan biri hiç gülerek hos geldin arifimim mehmetim dedinizmi ??Siz saniyorsunuzli kadinlar erkekler tek ise gidip geliyorlar hayirr biz erkekler herseyi icimize atiyoruz disari vurmuyoruz ve sinirimizi disari atamiyoruz ve bu sayede siz de faydalanaiyorsubuz eğer esinize yakin olsaydiniz güler yüzlü sefkatli saygili derdine derman dostu esi belki problemlerini sizinle paylasabilirdi ama siz ona ne dost ne derman nede bir kadin siz ben anneyim cocunun anasiyim yemeni yaparim evin isini hallederim bide alisverise cikarim of puff dersiniz ve surat asip esinizi iyicene öfkelendirirsiniz siz vucutca yoeuluyorsunuz erkekler ise ruhsal arasindaki fark bence bide güler yüzle karsilamalisiniz esinizi

Okudunuz mu?  Sehiv secdesinde hata olursa

duzgunomer
Nişanlıyken kavga ediyormuşlar da 🙂 Kavga varsa sevgililik durumu falan olmuştur. O sevgililik baştan helal değil zaten. Lüzumsuz yere baş başa birlikte konuş eline dokun vb vb hepsi haram.


Kayıtsız Üye
Benim kocam çok sinirli, kavqa yapıyor. Is calismiyor hep evde oturur. akili ve dusuncesi de basit. Ben 1 yildir ayrilmiwim ondan. Kizim 1yaş 8 ay yasinda.
Simdi benim karsimda 2 yol var: ya kizimle tek bawina yasamaliyim ya da başsız kalmamak için şu gerizekali ile yeniden bir araya gelib onun ağır aurasına dözmeliyiz.
Hangi yolu seçsem kızımla benim geleceyimiz daha qarantili olmuş ola bilir?


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm 2 bucuk senelik evliyim 9 aylık kızım var kocamla aramıza abisinin karısı giriyo huzurumuzu bozuyo ben onun bu yaptıklarını kocama söylüyorum kocamda onu savunuyo beni önemsemiyo senin yüzünden onla aramı bozamam diyo gizli gizli mesajlaşıyolar konuşuyolar ne tesadufse kocam her çarşiya gidince karşılaşıyolar bide yengesi olcak kadin söylüyo konustuk diye ama benim kocam saklıyo gormedim konuşmadık diyo ,karşılaştıkları zaman birbirlerine çok iğrenç bakışıyolar kocama niye bakiyon öyle deyince ben suçlu oluyorum söylemediği hakaret kalmıyo en sonunda abisine söyledim tabiki ben suclu oldum iftiracı oldum abisinin sorması gerekmiyomu benim kardeşimle ne görüşüyon diye sormuyo daha abisi onlar yemeğede gider çarşıyada gider istediklerini yaparlar sen karışamazsın diyo benim kocamda o benim ailem diyor obları üstün tutuyor biz kavga edince yengesi çok mutlu oluyo bana defalarca kocamdan için niye evlendi evlenmicekti bide çocuk yaptı çok lazımdı sanki diyor bırak git diyor zaten kavga ediyonuz niye duruyon hala bırak git sen diyor kocama söylüyorum o öyle bişey söylemez sen yalan söylüyosun diyor abisine herşeyi söyledim konusabilir mesajlaşabilir gezerler sen karısamazsın diyo ben de abisine senin miden geniş o zaman benim o kadar geniş midem yok dedim abisi benim midem geniş ben karıma yaptıkları için Allah razı olsun derim diyo guveniyom karıma diyor bu adam evli karısı çocuğu var senin karın kardeşinle değil benimle muhatap olması gerekiyo ben seni niye aramıyorum görüşmüyorum dedim onlar görüşür de konuşurda sen karışamazsın diyo arkadaşlar bu normalmi siz olsanız kaldırabilirmisiniz boyle bişeyi 😔

Okudunuz mu?  Kocamın eski eşinden çocukları malıma mirasçı olur mu?

Bir bayan
eşimin ailesinin yaptıklarından dolayı tekrar gönlüme alamıyorum artık çok tiskindim gelmelerini bile istemez oldum gitmek bile istemiyorum eşimde fazla yüklenmiyor sagolsun 2 evladm var birine bile emekleri geçmedi binde bir belki bisey alırlar ufak tefek o kadar benim aileme gitmeme karışmaları vs vs anlat anlat bitmez bize değer vermezler ne esime ne bana ne çocuklarıma ama işte eh gorunuyoruz size gibi gibi yapmaciklik kararlarda eşini ararlar tam bni aramak yok bilmiyorum artık ne yapcm ben nasıl sevcm bu insanları ki sevsem gitsemde daha beterlerini yapacaklar diye korkuyorum ornek verim size eşim ilk evlendfmzde anne sen gelme beni eşim ugurlasn derms ona rağmen inadına gelrms ki şimdi gelsin halada bendn önce kapiya koşar ne yapmalıyım fikir verin inannn ruhum daraliyor onları gorunce duyunca

Okudunuz mu?  Peygamberimiz neden mekkeden medineye göç etti?

Kayıtsız Üye
Sabah işe, akşam evine giden bir babayım. Gece hayatım yok. Eşimden başka kadınlar ile bir muhabbetim yok. 3 tane evladım var. Mümkün olduğu sürece eşimle, çocuklarımla ilgilenirim. Şakalaşırım. Onlarla çocuk olurum. Oyunlar oynarım. ..
Evliliğimizin ilk senelerinde biraz internet bağımlılığım vardı. Ara sıra tartışma çıkardı evde. Eşimin birazda benimle ilgilen diye… 2 sene sürdükden sonra o bağımlılığı bıraktım. Biraz zaman geçtikden sonra, arkadaşlar ile halısaha maçına başladık. Her cumartesi akşam 22:00-23:00 arası idi. Yaklaşık 3 yıl boyunca yaz kış boyunca bu hobiye devam ettim. Bu sene zarfında da muhabbet aynı idi…. Bu hafta da gitme, maça ayırdığın vakti bizimle geçir konuşmaları, atışmaları sürüyordu. Benim hepi topu haftanın 2 saatini kendime ayırmam dı problem olan.
Arkadaş çevrem dağıldı için halı saha maçınıda bıraktım.
Yaklaşık 7 sene öncede balık avı hobisine başladım. Yaz aylarında bazen ayda 2, bazen ayda 3 pazar balığa gitmeye başladım. Aileminde eğlenmesine gezmesine engel olmadım. Sabahın alaca karanlığında gider. Öğlen geliridim. Gelincede ailemi pikniğe v.s götürürdüm.

Okudunuz mu?  İslam halifelerinin sayısı ve isimleri nelerdir?

Balık hobisine başladığım vakit evde gene tartışmalar başlamıştı. Tartışma olmasın diye günün yarısını kendime, yarısını aileme ayırıyordum. Ama oda olmuyor. Hem tartışmalar sürüyor. Hemde aşırı yoruluyordum.Benim için cidden çok yorucu oluyordu.
Balık hobisinde arkadaş çevrem genişlemeye başlayınca, pazar ı tüm gün kullanmaya başladım. Zaten öylede böylede evde bir tartışma oluyordu. Bende ayı iki ye böldüm. İki pazarı kendime, iki pazarıda aileme ayırdım. ( onda bile tartışmalar devam etti…))
Gelelim son duruma, bu yaşantıdan anladığım. Eşim, benim birşeyler ile uğraşmamı, o şeylere vakit ayırmamı istemiyor. Son zamanlarda ise balığı bırakmam için fındık kabuğunu doldurmayacak şeyleri, abartıyor büyütüyor. Sonucu balığa bağlıyor.. Haa onca yaşanmış hayat ve tartışmalarda, benimle ayrılacağını, beni sevmediğini, benim ailemi çok ihmal ettiğini söylüyor. Fazla ciddiye almıyorum. Çünkü kadın duygusal olarak anı yaşıyor.
15 yıldır bir fiske bile vurmadım. Ara sıra küfür etmişiğim. Bağırıp çağırmışlığım vardır. Oda sinirlerimi çok zorladığı zamanlar olmuştur. Eşimin bana sevgi dışı söylediği sözlerin bir tanesini ona karşı söylemedim.
Bizi tanıyan yakın dostlarımızda, komşu ve akrabalarımızda benim evine bağlı birisi olduğumu bilirler söylerler. Lakin bende yoruldum artık. Her cumartesi akşamı, evde kaldığım pazar günlerinde olan tartışmalarımızdan usandım. Tükendim…
2 gün önceki son tartışmamızda, bana bizi aileni çok ihmal ediyorsun dedi. Yuh artık dedim. Aç telefonunu gezdiğimiz , eğlendiğimiz onlarca yerin resimlerine, anılarına bakda tekrar de bakalım dedim. Sinirden kendime yakıştıramadığım bir sözü söyledim… Seninle tanıştığım güne lanet olsun. dedim..
Pişmanım hemde çok.. Söylediğime değil. İlk yıllarımızda verdiğim değeri, sevgiyi, alakayı göstere göstere yaptığıma pişmanım.
Başka kadınlara zaman ayırmadığıma, kendimi içkiye kumara vermediğime, gece hayatımın olmadığına pişmanım. Bunların bir tanesini yapsa idim. Eşim beni elinde tutmak için, sevgimin azalmaması için uğraşır, ailecek daha mutlu olabilmek için çabalar dururdu..
Kadın milleti arkadaş.. Sevsen niye çok seviyorsun. Sevmesen niye sevmiyorsun oluyor.
Bakalım durum vaziyet ne olacak. Bekliyorum.

Okudunuz mu?  Ahirete iman ile ilgili kavramlar

Kayıtsız Üye
Meraba kardesim,
İnanki yalnız değilsin bilemiyorum neden kaynaklanıyor ama gerçekten söylüyorum baştan yürümeyen evlilik yıllarda geçse yürümüyor.Şu gün değişir bugün değişir nafile yanlış anlaşılmasın deli herzaman deli.
İnsan yıllar geçtikçe daha pişman oluyor ayrılmadığına,bi bakıyorsun aynaya eski halinden eser yok ne saç kalmış ne baş onca o stresin senden alıp götürdüklerini izliyorsun ama kendileri her çirkefliği yapıp vurdum duymaz yaşıyorlar olan sana oluyor.inan yaşadıklarım şuraya yazsam mümkün değil sığmaz.Benim evliliğim benden herşeyimi çaldı Anamı babamı abilerimi akrabalarımı hiç birisini görmüyorum.Benim karım beni açık söyleyim adam yerine koymuyor istediğini yapıyor.Bu olanlardan dolayıda bir türlü ayrılamıyorum yapamıyorum tuhaf.
Sık sık kavga ediyoruz hemde çocukların yanında ben ona o bana beddualar yazdırıyoruz annesine söyledim oda bir işe yaramdı,bazen insan öyle doluyorki yaşamak dahi istemiyor.
Bendeki problem yüzüme iki yalandan güldüğü zaman herşeyi unutuyorum.
Resmen açık hapishane yaşantısı.
Ben onu bunu bilmem ilk yıllarda çocuk olmadan ayrılmak,ayıp değil yoksa ölene kadar çekersin.

Okudunuz mu?  Abdestli ölen şehitmidir?

Kayıtsız Üye
Aynısı bende de var kardeşim ben hakkımı helal etmiyorum huzurumu bozup piskolojikmen çökerttikleri için rabbime bıraktım


koca karısına nasıl davranmalı, Erkek kadına nasıl davranmalı, erkek eşine nasıl davranmalı

Bu kategoride yer alan Doğa sevgisi ile ilgili hikayeler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslamda erkek kadına nasıl davranmalı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.