Freegeantet
Abdestli ölen şehit midir? Abdestli ölen bir Müslüman şahit mi sayılmaktadır ?
VanLi
Şehit mertebeleri şunlardır.Bunlardan anlaşılacağı üzere abdestli ölen şehit değildir.
Suda boğulanlar.
Ateşte yananlar. (İbnu Mace, Cihad, 17))
Enkaz altında kalanlar.
Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.
Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.
İlim yolunda ölenler.
Ciğer hastalıklarından ölenler.
Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.
Baş ağrısından ölenler.
Karın ağrısından ölenler.
Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.
Cuma gecesi ölenler.
Gurbet ilde vefat edenler.
DAHA FAZLA DETAY İÇİN AŞAĞIDAKİLERİ OKUYUNUZ.
Şehitlik nedir, mertebeleri hakkında bilgi verir misiniz?
Soru
Şehitlik mertebeleri benim bildiklerim dünya şehitliği ahiret şehitliği hem dünya hem ahiret şehitliği yanlışım varsa düzeltmeniz ve bu şehitlik mertebelerinin detaylı bir şekilde açıklarsanız sevinirim. hangi durumlarda dünya şahidi olunuyor hangi durum da ahiret şehidi veya hangi durumlarda her ikisi olunuyor.
Cevap
Değerli Kardeşimiz;
1-Şehid Kimdir?
Allah yolunda canını feda eden bir müslümana şehid denir.
Şehidlik, İslâm’da en büyük mertebedir. Şehidlerin Allah katında kadir ve kıymetleri pek yücedir. Âhirette en büyük rütbenin Peygamberlikten sonra şehidlik olduğu belirtilmiştir. Bunun içindir ki, şehidlerin bütün günah ve kusurları Allah tarafından afvedilmektedir.
Müslümanları, düşmanlarına üstün kılan en mühim esaslardan biri "ölürsem şehidim, kalırsam gazi…" inancıdır. Bu durum, ayette "iki güzelden biri" şeklinde ifade edilmiştir. (Tevbe Sûresi, 52) Yani, mü´min için savaşta iki güzel neticeden biri vardır: Ya galip gelecek, ya şehit olacaktır. (İbnu Kesir, IV, 102; Nesefi, II, 130)
Halid b. Velid´in İran komutanına söylediği şu sözler, şehitlik kavramının müslümanlara neler kazandırdığını gösteren güzel bir misaldir: "Sizin, hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar, ölümü seven bir orduyla size geldim." (Abdü rabbih, s., 387)
Şüheda hayatı, ruhani bir hayat, daha doğrusu hakiki bir hayattır. (Yazır, I, 547) "Şehit kendini hayatta bilir." (Nursi, Hutbe-i Şamiye, s., 122) Ölümün acısını hissetmeden, kendini daha güzel bir alemde bulur.
Hz. Peygamber (asm.), Uhud´da hayatını kaybeden 70 şehitle ilgili olarak şunu bildirmiştir: Kardeşleriniz Uhud´da şehit olunca, Allah onların ruhlarını yeşil kuşların cevfine koydu. Cennetin nehirlerinden içerler, meyvelerinden yerler. Arşın gölgesinde asılı altından kandillerde yerleşirler. Yiyecek, içecek ve istirahatlerinin güzelliğini görünce "keşke, derler Cennette hayatta olup, rızıklandırıldığımızı biri dünyadaki kardeşlerimize haber verse. Ta ki, cihaddan geri kalmasınlar, savaş esnasında kaçmasınlar". Cenab-ı Hak, "sizin bu halinizi onlara ulaştıracağım" der ve şu ayetlerle bildirir. (Ebu Davud, Cihad, 25)
"Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın. Bilakis onlar diridirler, Allah´ın lütfundan kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde, Rableri katında rızıklandırılırlar. Arkalarından gelecek olanlara şunu müjdelemek isterler: Onlara hiçbir korku yoktur ve onlar üzülmezler. Allah´tan bir nimeti ve lütfu ve Allah´ın mü´minlerin ecrini zayi etmeyeceğini müjdelemek isterler” (Al-i İmran Sûresi, 169-171)
2-Şehîd-i Kâmil Kime Denir?
Hem dünya hem de âhiret itibariyle şehid sayılan kimselere, şehîd-i kâmil denir. Bunlar muharebede öldürülenler, yahut âsiler, eşkıyalar, anarşistler veya evinde hırsızlar tarafından gadren ve zulmen öldürülen kimselerdir. Bir müslümanın şehîd-i kâmil sayılabilmesi için 6 şart lâzımdır:
1 – Müslüman olmak.
2 – Akıllı olmak.
3 – Bâliğ olmak.
4 – Cünüp olmamak, hayız ve nifas hâlinde bulunmamak.
5 – Vurulmanın akabinde hemen ölmüş olmak. Vurulduktan sonra, ölmeden önce, yeyip içer, tedavi görürse, vurulduğu yerden başka tarafa taşınırsa veya üzerinden bir namaz vakti geçecek kadar yaşarsa, kâmil şehidlik kısmından çıkar. Uhrevî şehîd olur.
6 – Öldürülmüş olmasından dolayı, öldüren kimseye kısas icab etmek. Yani, kasden öldürülmüş olmak. Hatâen öldürülme durumlarında, katile kısas vâcib olmadığı için, maktûl şehîd-i kâmil kısmına girmez. Şehîd-i kâmiller, yıkanmadan kanlı elbiseleri ile gömülürler. Hz. Ömer ile Hz. Ali’de bu şartlardan biri bulunmadığı için yıkandılar; Hz. Osman ise, yıkanmadan gömüldü.
3-Şehîd-i Uhrevî Kime Denir?
Dünya itibariyle şehid sayılmayan, yani, yıkanıp kefenlenmiş olarak gömülen, fakat âhirette şehid muamelesi gören kimselere şehîd-i uhrevî denir. Şehîd-i kâmil olmanın şartlarından birini kaybeden kimseler, bu kısma girerler.
Bundan başka şu kimseler de âhiret şehîdi sayılır:
Suda boğulanlar.
Ateşte yananlar. (İbnu Mace, Cihad, 17))
Enkaz altında kalanlar.
Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.
Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.
İlim yolunda ölenler.
Ciğer hastalıklarından ölenler.
Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.
Baş ağrısından ölenler.
Karın ağrısından ölenler.
Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.
Cuma gecesi ölenler.
Gurbet ilde vefat edenler.
Akrep, yılan sokması gibi sebeblerle vefat edenler… (Savaş dışındaki şehîdler hakkında hadisler için bakınız: Buhârî, Ezan, 32, Cihâd, 30; Müslim, İmâre, 164; Tirmizî, Cenâiz, 65, Fedâilu’l-Cihâd, 14; Ahmed b. Hanbel, I, 22, 23, II, 323, 325).)
VanLi
4-Şehîd-i Hükmî Veya Şehîd-i Dünyevî Kime Denir?
Bunlar münafıklardır. Bunların kalblerinde bulunan nifak emaresini sadece Cenâb-ı Hak bildiği için, dünya itibariyle şehid muamelesi yapılır. Çünkü bunlar, dış görünüşleri itibariyle müslümanlardırlar, fakat kalbleri itibariyle kâfir…
5-Şehidlerle İlgili Bâzı Hadîs-i Şerîfler:
"Malını müdafaada öldürülen şehiddir, ırz ve nâmusunu müdafaa ederken öldürülen şehiddir, nefsini müdafaada öldürülen şehiddir…"
"Şehidleri kanları ile sarın. Zira Allah yolunda açılan bir yara kıyâmet günü mahşere geldikte, o yara, rengi kan rengi, kokusu misk kokusu olarak kanar…"
"Şehidler cennetin kapısında, nehrin parlak zinetinde, yeşil çadırdadır. Sabah – akşam rızıkları Cennetten onlara gelir."
"Ma’rûfu emr ve münkeri nehiyden dolayı katledilen şehiddir."
"Kim Cuma günü vefat ederse şehiddir."
"Kim hayvanından düşüp ölürse o kimse şehiddir."
"Suda boğulan şehiddir, ateşte yanarak ölen şehiddir, gurbette garip ölen şehiddir, zehirli hayvan sokmasından ölen şehiddir, karın ağrısından ölenler şehiddir, bina yıkılıp altında kalarak ölen şehiddir, evinin üstünden (damdan) düşerek boynu kırılıp ölen şehiddir, üzerine büyük taş düşüp ölen şehiddir…"
"Din kardeşini müdafaada katlolunan şehiddir, mâsum olan komşusunu savunurken öldürülen de şehiddir…"
"Şehidin borçtan başka bütün günahları mağfiret olunur." (Müslim) Bâzı âlimler denizde şehid olmanın, kul borcuna dahi keffaret olacağını ileri sürmüşlerdir. "Şehid, ehl-i beytinden (aile ve akrabasından) 70 kişiye şefaat eder, şefaati kabûl edilir." (Ebû Dâvud, Tirmizî).
"Kıyâmet gününde 3 sınıf şefaat edecek: Peygamberler, sonra âlimler, sonra şehidler…" (Tâc)
Şehid olan insanların kul hakkı dışındaki bütün günahları affedilir. Şehid olmak, herkese nasib olmayan büyük bir şereftir ve mü’minler için mükemmel bir nimettir. Güzel bir şekilde yaşamak, ondan sonra Allah yolunda O’nun rızası için şehid olmak, her mü’minin hayal ettiği bir mutluluktur. İmân sahibi olan insanın böyle bir şuur ve düşünce ile yaşaması, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s) tarafından ne kadar güzel bir şekilde övülmüştür!..: "Şehid olmayı Yüce Allah’tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yatağında vefat etse bile, şehidlerin derecesine eriştirir" (Müslim, İmâre, 156, 157; Ebû Davud, İstigfâr, 26; Neseî, Cihâd, 36; ibn Mâce, Cihâd, 15).
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiye
subhanAllah
Assalamu Alaıkum Kardesım ,duzeltme Yapmak ıstıyorum Vanlı Kardesıme.Allah Subanahu Ve Teala’nın ıznıyle.
Cuma Gunu Olen Sehıd Degıldır,sehıdlıgınde Derecelerı Vardır.
Cuma Gunu Olen’ın Sadece Kabır Sorgusu Yoktur Cuma Gununun Yuzusuyu Hurmetıne.ama Cumartesı Gunu Sorgu Baslar.cuma Gunu Kadır Gecesıyle Aynıdır,aradakı Tek Fark Kadır Gecesının Hangı Gun Oldugu Bellı Degıldır.bellıydı Ama 2 Sahabe’nın Tartısması Uzerıne Peygamberımız SallAllahu Aleyhı Vesselleme Unutturuldu.lutfen Hadıs Yazarken Dıkkatlı Olalım.(kım Benden Duydugu Bır Hadısı Eksılterek Veya Cogaltarak ınsanlara Soylerse Cehennemde Yerını Hazırlasın.hadıs-ı Serıf).lutfen Hadıslerın Kaynagına Bakalım.kım Dın Uzereyse Ve Gerklerını Yerıne Getırıyorsa Allah Yolundaysa Sehıdtır.kım Her Gece Yasın-ı Serıf-ı Okursa Sabaha Affolmus Kalkar Ve Olurse Sehıttır.ama Dını Yasamayan Kısı Zaten Sehıd Olamaz Dınle Alakası Olmadıgı ıcın Sadece Adı Muslumandır.yasantısı ınanmayan Gıbıdır.fıkıh Alımlerımız Bunu Guzelce Belırtmıstır.bu Konu Uzere Cok Uzun Hadıs Var Ama Sız Bakarsanız Belkı Daha Yardımcı Olur Sızlere Kardeslerım.(suca-ı Akra Kımdır Ve Kımlere Musallat Olur ınternetten Bakarsanız Bu Sıze Cevab Olur Dıye Dusunuyorum.)hakkını Helal Et Vanlı Kardesım Kusuruma Bakma.dua Ve ımanla Kal ınsAllah.
mematii
"Abdestli yatıp da ölen şehittir." [Deylemi]
"Cuma günü veya gecesi ölen, şehit olur, kabir azabından kurtulur." [Ebu Nuaym]
"Allahü teâlâdan, ihlasla şehitlik isteyen, yatağında ölse de şehit olur." [Müslim]
VanLi
Allah (c.c) razı olsun kardeşim .
Yalnız kaynağı belirtmişim yani kendim yazmadım.Zaten mertebe mertebe almış ayrı kategorilerde anlatılmaya çalışılmış hepsi aynı kefeye konulmamıştır.Yinede yazıyı tam okuyup hata vardır diyorsanız sorularla islamiye editörleri ile iletişime geçinizki doğru ola ortaya çıksın.
Selametle.
subhanAllah
Assalamu Alaikum Kardeşim,ilmin Sonu Yoktur Herkes Bir şeyler Öğrenir Her gün. kaynağını Yazdığı için Buradan Hepinize Dua Edicem inşAllah. Allahım Sizlerden Razı Olsun.eğer Haddi Aştımsa Hakkınızı Helal Edin Bana Kardeşlerim. Allahü Ehad Hepinizin Derecelerini Yükseltsin Ve Takva Sahibi Kullarından Etsin inşAllah Amin
VanLi
Aleykum Selam ve rahmetullah.Allah cümlemizden razı olsun kardeşim.Yanlış değil demiyorum diyememde yanlış varsa düzelttirmek gerek en iyisi budur.
Ad4m
"Ölüm meleği geldiğinde abdestli olan kimseye şehitlik sevabı verilir. (Beyhaki, Şuab, 4/285)
alıntı:sorularlaislamiye
Kafam karıştı şehit olur mu olmaz mı ?
Birde bir şey okumuştum abdestli uyuyanların rüyası gerçek olur diye.
Omer Faruk
Şehit; Hayatını imanına şahit kılana denir. Yani inandığını hayatıyla İSPATLAYAN kimsedir.Böyle yaşamış birisi her halukürda ŞEHİTTİR. Bunun dışında kalanlar şehit değildir.
arifselim
Şehitliğin de dereceleri ve kısımları vardır. Abdestli olarak ölen kimseler asıl müjdelenen şehitlerden olmasalar da şehadet faziletinden istifade edecekleri açıklanmıştır. Şehadetin mertebe ve kısımlarına sitemizde arama yaparak okuyabilirsiniz.
abdestli ölmek, abdestli ölen şehittir, abdestli ölen kişi