Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:43
sizden94
Abone

Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak.

Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak.( Günlendir cevap bekliyorum ama gelmiyor )

lostsoul99
Selamun Aleyküm arkadaşlar.

Arkadaşlar ben bir üniversite öğrencisiyim, ve öğrenci evinde yaşıyorum. Malum öğrenci evlerinde herkesin kişisel bir odası var, bu odada yatıyor kalkıyorum ve ders çalışıyorum. Bu odanı içerisinde Kuran-ı Kerim bulundurmamın sakıncası varmı acaba ?

Arkadaşlar yeni bir soru sordum fakat günlerdir cevap alamadım, iyice tedirgin olmaya başladım Allah rızası için bir yardımcı olun.

Yukarıdaki sorduğum soruya Isra kardeşim aşağıda güzel bir açıklama getirmiş, fakat bu açıklamadaki bir nokta beni yaptığım ibadetlerimde şüpheye düşürdü. Diyorki ; "Açıkça günah işlenip insanlardanda utanmayan kişilerin bulunduğu yerde Kuran okumak, tesbih ve Tahmid de bulunmak ve hadis okumak ve açıklamak mekruhtur. "

Okudunuz mu?  Eşimi başka kadınla aldattım

Benim bulunduğum ortam öğrenci evi, diğer arkadaşlarımın kimi zaman günahlar işledikleri oluyor ( benimde oluyordur elbette olmuyor değil ) bu ortamda yaptığım ibadetler, namaz kılmak olsun, Kuran-ı Kerim okumak olsun bunları yapmak sakıncalı bir durum mu ?


Cevap: Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak.

İsrâ
ve aleykumusselam ve rahmetullah,

Kuranı Kerim bulunan oda da ayakları uzatmak caiz midir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;

Bulunduğunuz odada muhtemelen kur’an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile kur’ana uzatmış olmazsınız. Kur’ana hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur.

Okudunuz mu?  İlahi tavsiyesi?

Fotoğrafın üzerinde kuran ayetleri yazılmış ise buna saygılı göstermek gerekir. Cebinde ayet olduğu halde helaya gitmekten sakınmak lazımdır. Bilhassa fenni olmayan helalara girmekte kerahet vardır. Fenni helalara gelince, temiz tutuluyorsa bir sakınca yoktur. Fakih Ebu Caferden bu mesele sorulduğunda şu cevabı vermiştir: ‘Rasgele bir helaya girerse bunda kerahet vardır. Kendine ait temiz bit tuvalet ise bunda bir kerahet yoktur.

Duvara asılı bulunan Mushafa karşı ayakları uzatmakta bir sakınca yoktur. Çünkü mushaf yukarı kısımda bulunuyordur. Taşıdığı yükün arasında Kuran veya dini eserler bulunur da onu korumak için yükün üzerinde oturur veya uzanıp uyursa bunda bir günah yoktur. Fakat koruma amacı yoksa, böyle yaparsa mekruhtur.

Okudunuz mu?  Bilmeden küfre girmek

Bir müslüman ayağını mushafın üzerine koyarsa ve bunda zaruri bir hal yoksa o takdirde küfre girer demişlerdir.

Açıkça günah işlenip insanlardanda utanmayan kişilerin bulunduğu yerde Kuran okumak, tesbih ve Tahmid de bulunmak ve hadis okumak ve açıklamak mekruhtur. Okuyan günahkar olur. Ancak gaflet içinde dünya işleriyle haşir neşir olan, bu arada Allahı unutan kişileri uyarmak için onların duyacağı bir sesle Kelimei tevhidi söylemek, zikir ve tesbihte bulunmak caiz olur.

Okudunuz mu?  Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz

Hamamda yüksek sesle Kuran okumak mekruhtur. Alçak sesle veya kendisinin işiteceği kadar yüksek bir sesle okursa bunda bir sakınca yoktur.

(İslam Fıkhı Ansiklopedisi Celal Yıldırım)
sie


Yanıt: Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak.

lostsoul99
Öncelikle Allah (c.c) razı olsun ilgilenip cevapladığınız için.
Anladığım kadarıyla bir sakıncası yok. Fakat yazdığınız diğer cümlelerden aklıma bir soru daha geldi. Yukarıdada söylemiştim öğrenci evinde kalıyorum, ve öğrenci evinde diğer arkadaşlarımın pek düzgün işler yaptığını söyleyemem yani evde kimi zaman günah işleniyor. Bu durumda benim bu evde namaz kılıp Kuran-ı Kerim okumam mekruhmudur ? Yani günah işlenen yerde ibadet yaparsam günahkar mı olurum.

Okudunuz mu?  Gusül almama rağmen kendimi hep kirli hissediyorum sanki abdestim geçmemiş gibi lanetlendim mi diye şüpheleniyorum

Soru: Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak.

garibim
öğrenci evi derken resmimi özelmi


lostsoul99
Özel bir ev, normal bir ev ya 🙂 Üniversite okuyorum, 4 arkadaş ev tuttuk birlikte yaşıyoruz.

Anlaşılan soruya cevap verecek birileri yok burada günlerdir beklyorum ama hiç cevap yok 🙁


mehmetank
ğünah işlenen bır yerde ibadet edılmez dıye bişey olmaz kardeşim makdanız ALLAH rızası sonucta salih bır kalple yapılan zıkrın hıc bır sıkıntısı yoktur ALLAH RAZI OLSUN

Okudunuz mu?  Kişi tevbe ettiği günaha işlemedim derse yalan söylemiş olur mu?

garibim
< pek düzgün işler yaptığını söyleyemem yani evde kimi zaman günah işleniyor >
sorunun cevabı varda en başta ev arkadaşlarını bir gözden geçirmeni tavsiye ederim.


lostsoul99
Mehmet kardeş tamam Allah rızası için yapıyoruz o konuda bir proplemim yok fakat, Isra kardeşim demiş ki "Açıkça günah işlenip insanlardanda utanmayan kişilerin bulunduğu yerde Kuran okumak, tesbih ve Tahmid de bulunmak ve hadis okumak ve açıklamak mekruhtur. " bu cümle beni tedirgin etti.

@garibim

arkadaşım ev arkadaşlarımı gözden geçirdim bir çok kez hemde, evden ayrılmam söz konusu değil çünkü gerek durumlar gerekse okulun bitmesine az bir süre kaldı. Bunun yerine arkadaşlarımı doğru yola yönlendirmeye çalışıyorum, kimi zaman iyi güzel oluyorlar kimi zaman azıtıyorlar bazen onları kontrol edemiyorum.

Okudunuz mu?  Abdestten sonra kuru kalan yerler ne kadar süre sonra yıkanabilir?

merkus
selamun aleykum lost soul
kardesim odada günah işleniyor diye o odada ibadet yapılmaz diye bir sey olmaz .çünkü RABBimizin bize kesinlikle ve kesinlikle emrettiği ibadetleri ne olursa olsun yapmamız lazım onun için böyle bir şeye düşme ve ibadetlerini aksatma.
mesela günah işleyen kardeşlerimize de sen o işleri yapmayarak onlara hareketlerinle örnek olmaya çalış.sen bildiklerini uygula RABBim sana bilmediklerini öğretecektir. RABBime emanet ol RABBim ümmeti MUHAMMEDE faydalı birer kul olmayı hepimize nasip etsin inşALLAH. amin

Okudunuz mu?  Ameliyat oldum Doktor yıkanma dedi nasıl gusül almalıyım

Şema
lostsoul99
kuran olan odada uyunur, ders çalışır ve diğer tüm günlük işler yapılır dini hiç bir şekilde sakıncası yoktur


Kayıtsız Üye
Merhaba benim bir sorum olacak yattigimiz odada kuranı Kerim kitabını nereye koymamiz gerek bir oğlum var iki yasinda gece rüya gördüğünde korkmasin diye oğlumun bas ucundaki yastigin kilifinin içine koyuyorum doğru olurmu lütfen acil donermsiniz


arifselim
Merhaba. Bebek ve çocuklar için ve hatta büyükler için eğer kuranı kerim yakında bulundurulacaksa yastığın içine değilde baş ucuna az yüksek bir yere konulması uygun ve güzel olur.

Okudunuz mu?  İnsanın içindeki sıkıntılar ve derdime derman ..

Kayıtsız Üye
Hayırlı günler,
Ben de 14-15 yaşlarındayım . Yatağımda yastığımın yanında Kuran var. Ayaklarımı Kuran’a doğru uzatmıyorum. Ama o odada günah işleniyorsa şirk olur mu? Bide benim yorganımda bir yazı var o yazıda t harfi haç işareti gibi sanırım o yorganın altında da Kuran varsa bu küfür olur mu? İnşAllah sorumu yanıtlarsınız.
Hayırlı günler


arifselim
Hayırlı günler. Bu anlattıkların şirk olmaz. T harfi de haç işareti değildir. Kuranı kerim baş tarafında olduğu sürece bir sakıncası yoktur. Elbette kurana saygı göstermek gerekir ama unutma daima yanında seni gören ve işiten rabbin var.

Okudunuz mu?  Abdest alınırken -bunlar-yapılırmı?

kuran olan odada uyunur mu, kuran olan odada neler yapılmaz, evde kuran bulundurmak

Bu kategoride yer alan Hint kınasıyla saçlarımı siyaha boyadım 14 yaşındayım caiz midir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yattığımız odada Kuran-ı Kerim bulundurmak. Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.