Anasayfa
14 Ocak 2024, 12:03
Kavramlar
Abone

Dava Ne Demektir?

Dava Ne Demektir?

Fetva Meclisi
DÂVÂ NEDİR?

Sözlükte "çağırmak, seslenmek, dua etmek, getirilmesini istemek" anlamına gelen dâvâ, hukuk terimi olarak, mahkeme yoluyla bir hakkın talep edilmesi manasına gelir. Tanımdaki haktan, hakkın tespiti ve temini kastedildiği gibi, hak ihlalinin önlenmesi ve haksız taleplere karşı kişinin hukuken korunması da kastedilmektedir.
Kur’ân-ı Kerim’de davâ kelimesi, sözlük anlamına uygun olarak, "çağırma ve dua" manasında üç âyette geçmektedir (A’râf, 7/5; Yûnus, 10/10; Enbiyâ, 21/15). Hz. Peygamber’in sünnetinde, davâ, ispat, savunma ve kararlarla ilgili birçok hüküm ve uygulama bulunmaktadır. Hadislerde iddia ve davâların iki şahitle ispat edilmesi, delilin bulunmadığı durumlarda yemine başvurulması, delil getirmenin iddia sahibine, yeminin ise inkâr edene gerektiği belirtilmekte; hâkimin davâda iki tarafı da dinlemesi, açık ve eşit şartlarda yargılaması, objektif verileri ve tarafların mahkemede ileri sürdükleri delil ve izahları esas alması gibi birtakım prensipler verilmektedir (Müslim, Akdiye, 1-5; Ebû Davûd, Akdiye, 6-7; Tirmizî, Ahkâm, 12). İslâm tarihinde, fıkhın tedvin edilmesiyle birlikte hukuk ve ceza ayrımı yapılmaksızın yargılama hukuku incelenmeye başlanmıştır. Önceleri belli türden davalar konu edilmekle birlikte, asırlarca süregelen uygulamanın da katkısıyla giderek zengin bir fıkıh doktrini oluşmuştur. Ancak şartların getirdiği bu uygulamaları İslâm ile özdeşleştirmek yerinde olmayacaktır. Bunları, o devrin şartları içinde aranmış bir çözüm, yapılmış bir değerlendirme olarak algılamak doğru olacaktır. (İ.P.)

Okudunuz mu?  Ümmü Veled Ne Demektir?

Cevap: Dava Ne Demektir?

HİZMETKAR
Dava hakkında geniş bilgiler


dava kavramı nedir

@hmet
Dava nedir? Kısaca anlamı

Bir hakkın, devlet kanalıyla devletin organları olan mahkemeler vasıtasıyla kullanılması. Dava; asli (başlıbaşına bir iddia olup, başka bir davayla ilgisi bulunmayan) ve fer’i (asıl davanın teferruatından olarak, diğer bir şey hakkında hüküm verilmesinin istenilmesi) olur. İhtilaflı ve ihtilafsız veya ceza davası, hukuk davası, idari dava, amme (kamu) davası, şahsi dava olarak da tarif edilir
Hukuk davaları: edim davaları, tespit davaları, yenilik doğuran olmak üzere üçe ayrılır: Hak sahibinin, bir şeyin yapılmasını veya yapılmamasını, yani bir ediminin yerine getirilmesini istediği davalara edim davaları denir.Mahkemelerdeki davaların çoğu bu çeşittir. Alacak davaları, tazminat davaları gibi. Bir hukuki bağın var olup olmadığının tespit edildiği davalara "tespit davaları" denir. evlilik dışı çocukların neseplerinin tespiti gibi.
Mahkeme gününe kadar var olmayan veyahut hakimin kararı olmadan var olmayacak olan hukuki sonuçları meydana getiren davalara "yenilik doğuran davalar" denir. Boşanma davaları gibi. Dava edene davacı, dava edilene de davalı denir. Dava konusu olan hususa "dava olan şey" denir.
Sözlükte "dava" ne demek?
1. Hukuksal korunmanın bir hükümle sağlanması için yargı organlarına başvurma; sevgili.
2. Sorun, problem; ileri sürülerek savunulan düşünce, çözümlenmesi gerekli olan konu, sav, iddia.
3. Ülkü, ideal.

Okudunuz mu?  Vasl Ve Fasl Ne Demektir?

Kaynak: dava.nedir


Dava ne demektir, dava ne demek, dava nedir

Bu kategoride yer alan Tasavvuf Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dava Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.