Anasayfa
8 Mayıs 2021, 12:24
missa2
Abone

Vasiyetname örneği

Vasiyetname örneği

Kayıtsız Üye
vasiyetname örneği


Cevap: vasiyetname örneği

Muhammed
Örnek Bir Vasiyetname -1-

Müslümanlar olarak bizler dünya hayatında Allah’ın emrettiği güzellikleri hayata geçirmekle mükellefiz. Bunu aynı zamanda çocuklarımız ve sorumlu olduğumuz kimselere de öğretip uygulatmak mecburiyetindeyiz.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hayatları boyunca insanları Hak yola davet etmekle kalmamışlar, aynı zamanda, vefatlarına yakın da başta inananlar olmak üzere bütün insanlığa Veda Hutbesi gibi çok önemli bir vasiyette bulunmuşlardır.
Buna binaen İslâm uleması ve salih kişiler talebe ve dostlarına; hassas bir İslâmî hayat yaşayan babalar da hayatlarında gereken ihtimamı gösterdikleri yavrularına, vefatlarından sonra da tesirini gösterecek önemli nasihatlerde bulunmuşlardır. Zira bazen hayatta tesiri olmayan sözler, ölümden sonra daha çok etki bırakmaktadır. Gerçekten de bunu teyit eden pek çok kıssalar mevcuttur.
Tabii ki burada kastedilen İslâm Fıkhındaki vasiyet değildir. Bizim kastettiğimiz nasihatler ihtiva eden mendub bir vasiyettir.
İşte biz de bu manada, kardeşlerimize faydalı olacak örnek bir vasiyetname hazırlamıştık. Bu da genç yaşta sevdiğimiz bir abimizi aniden kaybettiğimiz zaman elimizde olmadan ortaya çıkmıştı. Birkaç baskısı yapılan ama şimdi elimizde kalmayan bu eserimizde nefis muhasebesine dair dikkat çekici çizelgeler de mevcuttur.
Şimdi bu örnek vasiyetnamenin nasihat bölümünü sizlere sunmak istiyoruz. Maksadımız, kardeşlerimize bir örneklik teşkil etmesidir. Arzu edenler ondaki eksiklikleri tespit eder, ilaveler yaparak daha faydalı hale getirir, yanlarında yahut evlerinde bulundururlar. İnşaAllah bize de dua ederler.
VASİYETİMDİR
(Yakınlarım ve Mü’min Kardeşlerime)
Kâinatın sahibi ve idarecisi, yoktan var edicimiz Yüce Allah’a hamd ve senâ, O’nun Sevgili Rasûlü, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa Efendimize de salât-ü selâm olsun. Rabbimiz O’nun yolundan ayırmasın.
Biliniz ki; nimetlerin ve zenginliklerin en büyüğü İMAN’dır. Eğer bir kişinin gönlünde iman varsa o, en büyük zenginlik ve kurtuluşa da ulaşmış demektir. Eğer bir kişide iman yoksa, bütün kâinat onun olsa ya da herkes ona yardımcı olsa ne çıkar ki!…
O halde, bizi iman ehli kılan Rabbimize ne kadar şükretsek az değil midir? Çünkü en büyük zenginliğe ve dolayısıyla kurtuluşun ilk basamağına çıkmış bulunmaktayız. Zira Rabbimiz Asr suresinde şöyle buyurur:
-Asra yemin olsun ki; Şüphesiz insan zarardadır. Ancak; iman edenler, salih amel işleyenler, (birbirlerine) Hakk’ı ve sabrı tavsiye edenler (kurtuluşa ulaşmışlardır). (100 Asr 1-3)
Bu küçük sûrede îman gerçeğini ilk şart olarak görürken, devamında sizlere de en büyük kuralları öğütlüyor.
Evet, öncelikle o imana sahip çıkın ve onu hayatınıza aksettiriniz. Bunun için de Mevlâ’mızı çok severek iyi ameller konusunda gayret ediniz. Tabiidir ki günah ve kötülüklerden de kaçınmalısınız.
Yine biliniz ki; dünyadan Âhiret hayatına siz de göçeceksiniz. Çünkü asıl ve ebedî hayat orasıdır. Bunun için dünyadaki ömrünüzü yaşarken, hep âhireti kazanmak gayretinde olunuz. Bu gayrette olmanın en büyük işareti de, ölüm anına kadar ibadete devam etmektir. Zira Rabbimiz:
-Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et (15 Hicr 100) diye emir buyurmaktadır.
Şayet bu emre itaat edecek olursanız, inşaAllah müslümanlardan olarak da O’na kavuşursunuz. Yüce Allah bu konuda şöyle buyurur:
-O halde sadece müslümanlar olarak ölünüz! (2 Bakara 132)
Öyleyse bu gerçekler karşısında daima şöyle dua etmeyi ihmal etmeyiniz:
-Ya Rabbi! Bize son nefesimizde iman selâmeti ver. Bizi şehadetler getirerek Kendine kavuştur.
İşte Âhiret hayatının zenginliği de budur. Ne güzel değil mi?
O halde;
Ömrünüzü yaşarken hep bu manâya programlı ve dayalı olarak yaşayınız.
Paraya, mala, şöhret ve makama rağbet ederek Allah (c.c.) yolundan sapmayınız. Her şeyin üzerinde Allah’ın rızası olduğunu hiçbir zaman unutmayınız. Bu konuda Rabbimiz şöyle buyurur:
-Allah’ın rızası en büyüktür. İşte büyük kurtuluş da budur. (9 Tevbe 72)
O’nun razı olduğu kullardan olmak, ilk ve en önemli maksadınız olsun. Aynı gayeyi çocuklarınıza ve etrafınızdaki kişilere de aşılayınız.
Biliniz ki Allah’ın sevdiği kullardan olmanın temelinde Allah ve Rasûl’ünü sevmek vardır. Onları sevmenin işareti de emir ve yasaklarına uymaktır.
Büyüğünüz ve idare ediçiniz olarak bu vazife bana verilmiştir. Öncelikle hayattayken sizleri Allah’ın emir ve yasaklarına göre yetiştirmek, hayatımdan sonra da yine sizlere en güzel tavsiyeler yapmak bana aittir. Çünkü Rabbimiz:
-Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, cehennem ateşinden koruyunuz. (66 Tahrim 6) buyurmaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.v.) de şöyle buyururlar:
-Hiçbir baba çocuğuna, iyi terbiyeden daha üstün bir hediye veremez. (Tirmizi, birr 23; Müsned, III, 412
Muzaffer Dereli / GÜL KÖŞESİ

Okudunuz mu?  Defalarca yemin edip bozunca kaç kefaret gerekir

Cevap: vasiyetname örneği

Efdal
vasiyetname örneği
Umumî Vasiyet Örneği

Umûmi bir vasiyet-nâme şöyle yazılabilir:

Nefsinde zâif, Yüce Allah’ın rahmetine muhtaç kul filan, aklı başında, işleri caiz olduğu hâlde şöyle vasiyet eyledi:

O, Allah’tan başka ilâh olmadığına, Onun, bir ve ortaksiz olduğuna; mülk ve hamdın O’na mahsus olduğuna; diriltici, öldürücü olduğuna; dâima hayatta olup hiç ölmeyeceğine; bütün hayrın yed-i kudretinde olduğuna; gücünün herşeye yeteceğine; doğmayıp, doğurmadığına; hiç bir şeyin ona denk olamayacağına; aile ve evlâd edinmediğine; hükmünde, hiç bir ferdin ortak olamıyacağına; Muhem-med (S.A.V.)’in O’nun kulu, resulü, emîni, hidâyetle gönderileni olduğuna; O’nun, bütün dinlerin üzerine, hak dinîn zahir olması için gönderildiğine, müşrikler hoşlanmasalar bile, bunun bir gerçek olduğuna; Cennet’in, Cehennem’in, mizanın, nisabın, sıratın ye kıyamet gününün hak olduğuna; kıyamet gününün geleceğine, gelmesinde hiç bir şüphe olmadığına; Yüce Allah’ın, kabirlerde olanların tamamını dirilteceğine şehâdet eder. Ve gerçekten o adam, Yüce Allah’ın Rabbi olduğuna; Dîninin îslam olduğuna; Muhammed (S.A.V.)’in nebi olduğuna razı oldu. Kur’ân’ın İmâm, kıblenin Kabe; mu’min-lerin kardeş olduğuna razı oldu. Bu şahıs, bunun üzerine yaşar; bunun üzerine ölür; Yüce Allah dilerse, bunun üzerine dirilir.

Okudunuz mu?  Gözlerin zinası nedir? Göz zinası hakkında hadis varmı?

Bu şahıs Yüce Allah’a şöyle tazarru’ ve niyaz eder. Allahu Teâ-lâ, bu kadar nimetlerini tamamlamıştır ve selb edip almamıştır; ölene kadar ihsanda bulunmuştur. Hayrın tamamı, Yüce Allah’ın kudret elinde olup, O, gücü her şeye yetendir.

Ve bu şahıs, şöyle şehâdet eder: Dünyadan Yüce Allah’a tevbe edilen, nadim olan ve işlediği kusurlara müteessir bulunup, bütün günahlarından bağışlanmayı yüceler yücesi dileyen, ve tevbeleri kabul edici hakkından, ümid ile O’nun affını ve bağışını dileyin, (Ki, O, Nebisi Muhammed (S.A.V.)’e indirdiği kitabında, kullarına va-ad ederek şöyle buyurmuştur: "O, öyle bir Allah’tır ki, kullarının tevbelerini kabul edip, günahlarını affeyler." Yüce Allah’ın sözü hak-dır; vadi hakdır. Rahmeti her şeyi kuşatmıştır. Rahmeti gazabını seb-kat eylemiş (- ileri geçmiş) tir. O ziyadesiyle bağışlayıcı ve merhametlidir.) Bu adam ölümünden sonra kalacak olan vârislerine, akrabasına, arkadaşlarına, dostlarına ve emrine itaat edenlere; &
quot;ibâdet edicilerle birlikte ibâdet etmelerini; hamd edicilerle beraber hamd etmelerini ve müslüman topluluğa nasihat etmelerini; Yüce Allah’tan hakkıyla korkmalarını; insanlar arasında arabuluculuk yapmalarını; Allah’a ve Resulüne itaat etmelerini; samimiyetle inanıp itikat etmelerini vasiyet eyledi.

Okudunuz mu?  Emmeyen bebeğe okunacak dua

Ve onlara, İbrahim (A.S.) ile Ya’kub (A.S.)’un : "Ey oğullarım! Gerçekten Yüce Allah, size, îslâm’ı diri olarak seçti; sakın, siz İslâm dininin dışında ölmeyiniz." Vasiyetleri gibi vaseyit eyledi. Ve, "Yüce Allah’a açıkda ve gizlide, ibâdet etmelerini; sözlerinde, işlerinde her hâlü karlarında itaatli olmalarını; her türlü günahtan kaçınmalarını; dini dosdoğru tutmalarını; dinde ayrılık yapmayıp, ayrılmamalarını vasiyet eyledi.

Okudunuz mu?  Bacak Nacak Üstüne Atmak Caiz Mi

Ve şöyle vasiyet eyledi:

Yüce Allah’ın, kullarının arasına adi olarak koymuş bulunduğu, halkı onunla sonuçlandırdığı, hiç bir kişinin kurtuluşu bulunmayan Ölüm vâki olunca; Yüce Allah kendine kavuşulan günü günlerin en hayırlasi kılmıştır.

"-Terekesinden, ilk önce kefeni hazırlansın, hurıûtu, teçhizi ve defni yapılsın. Ma’ruf veçhile, üç gün ta’ziyeye gelenlere, sünnete uygun olarak, israfsız, tebzirsiz, taktirsiz yemek yedirsinler. Sonra da insanlara olan borçları ödensin. İnsanlarda olan alacakları alınsın; emânetleri verilsin. Bu vasiyet, üçte bir malından yerine getiril-, sin ve vasiyetinde değişiklik (= tebdil) Yapılmasın. Kim, bundan sonra tebdil ederse; günahı onadır. Gerçekten Yüce Allah hakkıyla işi-tici, kemâliyle bilicidir." diye vasiyet eder.

Okudunuz mu?  Şafi mezhebine göre nikah nasıl kıyılır, şartları nelerdir ?

Şayet, bir kimseye "şu kadar dirhem" diyerek borç ikrarında bulunmuşsa ve tarihi de yazılı olup, kefili de varsa; keza, birine "şu kadar dirhem" borcu var ve onun kefili yoksa; veya filan oğlu filana, bir cihetten borcu varsa; keza alacaklarında kefilli olan varsa;-onların yerine getirilmesi için vasiyet eder. Şu yerde, hududu şu olan bir ev, şu yerde, hududu şu olan bir bağ, şu yerde, (köyde) şu hudutlu arazi, çarşıdaki hudutları.şu şu olan dükkanlar; diğer akarlar; köleler ve cariyeler (isimleri ve kimlikleri ile) altın, gümüş, hayvanlar, ticâret malları (dükkanlarda olsun, evde olsun bakır kaplar, kalay kaplar, evde olan sergiler, yatak, yastık ve diğer eşyalar, ölçülen ve tartılan şeyler, ve netice olarak bütün mallar, vasıflarıyla beyan edilirler.

Okudunuz mu?  Geçmişteki beraberliğnde bekaretini kaybetmiş kötü yolda olmayan ,inancını kaybetmeyen,kızla evlenmek dinen olumlumu????

Önce "borcunun ödenmesini" vasiyet eder; sonra, "kendisinin başkalarında olan alacağının alınmasını," vasiyet eder.

Sonra terekeye bakılır: Bu terekeye basiret ve adalet ehli olanlar, bir kıymet takdir ederler. Ve bu terekenin tamamından, üçte birini vasiyeti olarak çıkarırlar ve sonra durum yazılır.

Okudunuz mu?  Hz. Davud Peygamber Nasıl Zikrederdi?

Bu terekeden —vasiyetinde varsa— hac parası çıkarılır. Farz olan hac ve onun yerine ( = bedel) hac ve umre yapılır. Kârin ise, hac ile umre ihramını birleştirir. Mütemeddî ise, ayrı ayrı ihrame girer. Bunların masrafı, —kifayet miktarı— vasiyet eden zat yerine (= bedel) hacca gidecek olan zata verilir. Eğer o zat… kaçınırsa, vasî istediğini yollar ve elverişli birini gönderir. O da afif, sağlam, kendi farz haccını yapmış, umresini yapmış bir kimse olur. Onun gidiş geliş ve şâir masrafı ödenir. O, israfsız, tefritsiz, taktirsiz harcama yapar. Şayet, bu nafakadan artan olursa, işte o, onun için vasiyettir. Ve eğer, hacca me’mur edilen zata genişlik olursa ne güzel… O zat hasta olur veya hacca gitmesine mâni bir hal olursa, o elinde olan hac parası, güvenilir ve bu işi yerine getirebilecek bir başkasına verilerek ona bu, işi yapması, söylenir. O da bu işi yaparsa caiz olur. Ve ona (bedel olarak hacca gidecek şahsa) "o dirhemleri, kendi dirhemine ve arkadaş lar inin. dirhemine, katması hususunda" izin verilir.

Okudunuz mu?  Eşim fitre vermiyor ben ondan gizli versem olurmu

Vasiyet eden şahıs, vasiyetinde "üzerinde kazaya kalan namazın her vakti için, yarım ölçek buğday veya bir ölçek arpa yahut bir ölçek hurma veya bunların kıymetinin müsîüman fakirlere verilmesini" söyler.

Ve üzerinde kaç dirhen zekât borcu varsa, o da ödenir; fukaraya verilir.

Keza, ayıplardan beri bir köle satın alınıp, yemin keffareti için, azad edilir, (veya zıhar kefareti diye yazılır.) Veya ramazanda kasden yediği oruç keffareti için verilir.

Keza, köprü veya misafirhane yahut mescid tamiri ve mescidin lambasına yağ veya hasır ve emsali gibi şeylere masraf edilmesini" vasiyet eder.

Okudunuz mu?  Ahtapot yemek caiz mi?

Keza, ayıplardan uzak olan "bir koyun veya bir sığır yahut bir deve satın alınıp, kurban bayramı günlerinde kurban kesilir ve eti yağı, başı, ayakları ve sakatatı fakirlere tasadduk edilir ve kesip yüzene verilir; dilediğine, dilediği kadar verilir. Bu sevaba nail olmak için yapılır.

Vasi, bunu bizzat kendi eliyle yapar. İsterse, kendi ailesine de yedirir.

Keza, bir batman ekmek satın alıp, fakirlere tasadduk eder. Yaz günlerinde her cum’a günü buzlu su hazırlar ve onu sebil eder; gelen geçen içer.

Medresedeki ilim talebelerine de ayırır. Şu kadar dirhem de müderrise verilir.

keza elbise satın alınıp, fakir fukaraya dağıtılır.

Filâna şu kadar dirhem, filana bir cübbe. filâna bir sarık, filana yatağı ve yorganı veriiir.

Vasiyeti infaz edilip, yerine getirildikten sonra, geride kalan malı vârisleri arasında Yüce Allah’ın taksimi üzerine taksim edilir. Fülan için şu kadar; filan için şu kadar, (altıda bir, üçte bir, dörtte bir, sekizde bir, nısıf (= yarı) ve baki (= geride kalan) gibi belirli hisseler vardır.

Okudunuz mu?  Sınav öncesi sürekli yutkunma hissi

Vasî, bütün işleri yerli yerinde yapar ve çocuklar küçük iseler onların umurunu (= islerini) düzeltmeye gayret gösterir.

Filan zat, bu vasiliği şifahi ( = yüz yüze) kabul eder ve şahit de edinirler. Yazının sonuna, şahitlerin isimleri yazılır.

Burada vasiyetine şunları da ilâve eder: Vasî için ve nefsi için, Yüce Allah’dan korkmayı, ondan haşyet eylemeyi, onun gizlide aşikarda murakabesini bilirler.

Kendisine vasiyet edilen zat, hiç bir şeyden korkmaz.

Vasiyet eden şahıs vasiyetinden rücû edebilir. (= dönebilir), ve onu ibtâl eder, nesh eder ve başka bir vasî nasbedip, bu vasiyi, vasilikten çıkarır.
İsterse vasinin işine şart koşar ve kendinin izni ve bilgisi olmadan vasî bir şey yapamaz. Şayet izni ve bilgisi olmadan bir iş yaparsa, işte o merduddur; bâtıldır. Vasiyet eden şahıs bu hususlar üzerine şahit edinir ve yazı tamam olur


vasiyetname örnek, vasiyetname örneği, vasiyetname nasıl yazılır örnek

Bu kategoride yer alan Peygamberimizle ilgili tiyatro piyes başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vasiyetname örneği Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.