Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:42
Kavramlar
Abone

Dirayet Tefsiri Ne Demektir?

Dirayet Tefsiri Ne Demektir?

Fetva Meclisi
DİRÂYET TEFSÎRİ NEDİR?

Kur’ân âyetlerini, âyetler ve hadislerle tefsîr etmekle yetinmeyip dil, edebiyat, din ve çeşitli bilgilere dayanılarak, akıl ve içtihatla yapılan tefsîre denir. Dirâyet tefsîrine re’y tefsîri de denir. Dirâyet tefsîrinde; kelimelerin etimolojik yapısı, hakikat veya mecaz oluşu, cümlelerin tahlili, emir ve yasakların ne ifade ettiği, sözün bağlamı ve belâğat yönleri dikkate alınır. Müfessir, ilmî gücüne göre âyetleri yorumlar. Dirâyet tefsîrinin makbul olabilmesi için bu tefsîrin, İslâm’ın ruhuna, Kur’ân ve sünnet bütünlüğüne uygun olması gerekir. Aksi takdirde bu tefsîr, ilhadî bir tefsîr olur. Fahruddin Râzi’nin "Mefâtihu’l-Gayb", Beydâvî’nin "Envâru’t-Tenzil ve Esrâru’t-Te’vîl", Nesefî’nin "Medâriku’t-Tenzil ve Hakâiku’t-Te’vîl" adlı eserleri bu metotla yazılan tefsîrlere örnektir. (bk. Tefsîr) (İ.K.)

Okudunuz mu?  İstihLâf nedir?

Cevap: Dirayet Tefsiri Ne Demektir?

islamdostu
dil, edebiyat, din ve çeşitli bilgilere dayanılarak, akıl ve içtihatla yapılan tefsîre denir
Allah cc razı olsun


Cevap: Dirayet Tefsiri Ne Demektir?

Muhammed
Dirayet nedir hakkında kısa sözlük anlamı

"Bilmek, tanımak" akıl, zekâ, kabiliyet.

Okudunuz mu?  Mekke Neresidir? Medine Hakkında Bilgi

Tefsir ilminde dirayet deyince, tefsir çeşitlerinden biri olan "dirâyet tefsirleri" akla gelir. Tefsirler genelde ikiye ayrılırlar: Rivâyet tefsirleri ve dirâyet tefsirleri. Rivâyet tefsirleri, selef âlimlerinden nakledilen eserlere, Sahabe hatta Tâbiîn’in sözlerine ve Kur’ân’ın bizzat Kur’ân ile ve Hz. Peygamber’in hadisleri ile açıklanmasına ve yorumlanmasına dayanır.

Okudunuz mu?  Falik Ne Demektir?

dirayet tefsiri nedir, dirayet tefsiri ne demek, dirayet tefsiri

Bu kategoride yer alan Nass Nedir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dirayet Tefsiri Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.