Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Emval-i Zahire Ne Demektir?

Emval-i Zahire Ne Demektir?

Fetva Meclisi
EMVÂL-İ ZÂHİRE NEDİR?

Kelime anlamıyla "açık, aşikâre mallar" anlamına gelen kavram, bir fıkıh terimi olarak, saime denilen yılın çoğunluğunu otlakta geçiren hayvanlar ile bir kısım arazî mahsulleri, madenler, yer altındaki hazineler ve gümrüklere uğrayan ticaret malları ve nakit paraları ifade etmektedir. Bu kavram da zekat ile ilgili hükümler açıklanırken geçmektedir. Fıkıh kitaplarında, zâhirî malların zekatları ile belirlenmiş olan vergilerinin, âmil, sâî, âşir diye isimlendirilen zekat ve vergi toplayıcıları vasıtasıyla toplanıp, devlet eliyle sarf edileceği belirtilmektedir. Ancak ülkemizde, zekatlar Devlet eliyle toplanmadığından, mükellefler kendileri bu malların zekatlarını vermekle yükümlüdürler. Fakihlerin çoğunluğuna göre, zâhirî mallarda borçların Nisâbın gerçekleşmesine mani olmadığı kabul edilmiştir. Buna göre, borçlu olduğuna bakılmaksızın, toprak mahsulleri, hayvanlar ve madenler kendileri için belirlenen Nisâp miktarına ulaştığında zekatı verilir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  İtikat Ne Demektir?

Cevap: Emval-i Zahire Ne Demektir?

@hmet
Emval-i Zahire nedir, Emval-i Zahire ne demek?

Açıkta olan, görülebilen, saklanması kolay olmayan mallar.


Cevap: Emval-i Zahire Ne Demektir?

Muhammed
EMVAL-İ ZÂHİRE Nedir Kısaca

Açıkta olan, görülebilen, saklanması kolay olmayan mallar.
Emvâl, "mal"ın çoğuludur. Mal; insan tabiatının meylettiği ve ihtiyaç için biriktirdiği şeylerdir. Birşeyin mal oluşu herkesin veya bir kısım insanların ona ilgi duyması ve değer vermesiyle sâbit olur. Arapça’da önceleri yalnız altın ve gümüş için kullanılan bu terim, daha sonra nakit para, menkul ve gayr-i menkul mallardan maddî değeri olan her şeyi kapsamına almıştır (İbn Manzûr, Lisânü’l-Arab, XI, 636). "Zâhir": açık, açıkta, gizli olmayan anlamındadır. Emvâl-i zâhire, bir zekât terimi olup; görünen ve tesbiti imkân dahilinde olan açık malları ifade eder. Bunun zıddı emvâli bâtına, yani gizli kalabilen mallardır. Bu iki terim, zekâtın devlet eliyle toplanması konusuyla ilgili olarak ortaya çıkmıştır.

Okudunuz mu?  Aklı selim nedir?

emvali zahire, emvali zahire nedir, emvali zahire ne demek

Bu kategoride yer alan Nisap Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Emval-i Zahire Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.