Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Emval-i Batına Ne Demektir?

Emval-i Batına Ne Demektir?

Fetva Meclisi
EMVÂL-İ BÂTINA NEDİR?

Kelime anlamıyla "gizli mallar" anlamına gelen kavram, bir fıkıh terimi olarak, nakit paralar ile evlerde, mağazalarda bulunan ticaret mallarını ifade etmektedir. Bu kavram zekat ile ilgili hükümler açıklanırken geçmektedir. Zekatın kamu yararını ilgilendirmesi nedeniyle, ilk devirlerden itibaren zekat, âmil diye isimlendirilen zekat ve vergi toplayıcıları vasıtasıyla toplanmış ve devlet eliyle dağıtılmıştır. Bununla birlikte emvâl-i bâtınanın zekatlarının dağıtılması sahiplerinin dinî duyarlılıklarına bırakılmıştır. Bunlar, gizli mallarının zekatlarını diledikleri fakirlere, muhtaçlara bizzat verebilirler. Bir malın zekata tabi olması için öngörülen şartlardan birisi de, Nisâp miktarına ulaşmasıdır. Borçların Nisâbın gerçekleşmesine mani olup olmadığı konusu ise tartışılmıştır. Fakihlerin çoğunluğuna göre, emvâl-i bâtınada borç etkili olmaktadır. Borç miktarı düştükten sonra Nisâp miktarına ulaşmış ise zekat gerekli olur. (İ.P.)

Okudunuz mu?  El zinası nedir

Cevap: Emval-i Batına Ne Demektir?

@hmet
Emval-i Batına nedir, Emval-i Batına ne demek? Kısaca bilgi.

Nakit paralarla, evlerde, mağazalarda bulunan ticaret malları. (Osmanlıca’da yazılışı: emval-i bâtına)


Cevap: Emval-i Batına Ne Demektir?

Muhammed
Emvali batına Kısaca ne demektir?
Bâtını veya gizli mallar. Gizli olan veya zekât memurlarından gizlenmesi mümkün ve kolay olan mallar bu gruba girer. Bunların tam olarak tespiti zordur. Ancak sahiplerinin beyanı, herhangi bir yerde emânet edilmiş olmalarıyla tesbitleri mümkün olabilir. Altın, gümüş, nakit paralar, mücevherât ve ticaret malları bu çeşide girer. Evinde altın zinet eşyası bulunduran bir kadın bunların varlığını zekât memuruna bildirmezse, araştırma yaparak bunları tesbit etmek imkânsızdır. Bu yüzden gizli malların zekâtı, sahiplerinin vermesi için devlet mâliyesinin kontrolü dışında bırakılmıştır.


emvali batine, emvali batine nedir, emvali batıne

Bu kategoride yer alan Mütevatir Hadis Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Emval-i Batına Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.