Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Hanif Ne Demektir?

Hanif Ne Demektir?

Fetva Meclisi
HANÎF NEDİR?

Meyletmek anlamındaki "h-n-f." kökünden türeyen hanîf kelimesi sözlükte; dalâletten istikâmete meyleden kimseye; din ıstılahında ise Hz. İbrahim (a.s.)’ın tebliğ ettiği hak din üzere olan ve Allah’ın birliğini kabul eden mü’minlere denir. Çoğulu hunefâdır. Hz. Muhammed (a.s.)’in Peygamber olarak gönderildiği Hicâz bölgesinde, Yahudi, Hristiyan ve müşriklerin dışında az da olsa hanîfler vardı. Bunlar, putlara tapmıyorlar, Allah’ın birliğine inanıyorlardı.
Kur’ân’da "hanîf" kelimesi ikisi çoğul şekli olmak üzere 12 âyette geçmiştir. Kur’ân’da İbrahim (a.s.)’ın dininin hanif (Bakara, 2/135; Âl-i İmrân, 3/95), kendisinin de müslüman bir hanif (Bakara, 2/135; Nahl, 16/120) olduğu bildirilmiş, İbrahim’in dinine uyanlar ve "hanîf" vasfını kazananlar övülmüştür (Nisâ, 4/125; En’âm, 6/101). Hz. Muhammed (a.s.)’in tebliğ ettiği hak din İslâm da, İbrahim (a.s.)’ın tebliğ ettiği hanîf din de tevhîd esasına dayalı dosdoğru yol, dosdoğru dindir. "(Ey Rasûlüm!) De ki; Rabb’im beni sırat-ı müstakime (dosdoğru yola=İslâma) dosdoğru dine, Allah’ı birleyen İbrahim’in dinine iletti…" âyeti bu gerçeği ifade etmektedir (En’âm, 6/161). Hanîf esasına dayalı din, fıtrat dinidir. Allah, bütün insanları bu din üzerine yaratmıştır: "Sen yüzünü/özünü Allah’ı birleyici (hanîf) olarak dine, Allah’ın dinine çevir ki Allah insanları bu din üzere yaratmıştır. Allah’ın yaratması değiştirilemez. İşte doğru din budur. Fakat insanların çoğu bunu bilmez." (Rûm, 30/30) Kur’ân’da Allah’a ortak koşmadan hâlis olarak Allah’ı birleyenler (hunefâ) olunması (Hac, 22/31), hanîf olarak, hak dine yönelinmesi (Yûnus, 10/105) ve ibâdet edilmesi (Beyyine, 98/4) emredilmiştir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Eceli müsemma nedir?

Cevap: Hanif Ne Demektir?

mumsema
Haniflik Dini ile ilgili geniş bilgiler:

forumduasi.com/showthread.php?p=595410#post595410Hanif dini nedir? Cahiliye döneminde haniflik nasıldı?

forumduasi.com/islami-kavramlar/114072-hanif-ne-demektir.htmlHanif Ne Demektir? – Mumsema islam Arsivi

forumduasi.com/g-h/6230-hanif-dini.htmlHanîf Dinî


Cevap: Hanif Ne Demektir?

Sumame
Hanif lik nedir neye denir?
Hz. İbrahim (a.s.)’ın tebliğ ettiği hak din üzere olan ve Allah’ın birliğini kabul eden mü’minlere denir

Okudunuz mu?  Şeyh Ne Demektir?

Cevap: Hanif Ne Demektir?

Muhammed
hanif nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. İslam’dan önce puta tapmayıp tek Tanrıya inanan.
  2. l. tek Allah’a, Allah’ın birliğine inanan. 2. islam inancına sıkı ve samimi olarak bağlanan. 3. hz. Muhammed (s.a.s)’in tebliğinden önce mekke’de tek Allah’a inananlar.
  3. İslamiyetten evvel Allah’ın birliğine inanan ve Hz. İbrahim’in (A.S.) dininden olanların vasfı.
Okudunuz mu?  Teşehhüd Ne Demektir?


NuN
hanif nedir kısaca,
haniflik nedir? haniflik ne demektir?

HANÎF

(خنيف)

İslâm öncesi dönemde Hz. İbrâhim’in tebliğ ettiği dine tâbi olanlara verilen ad.

Hanîf kelimesinin menşei ve anlamına dair çeşitli görüşler bulunmakta; Arapça, İbrânîce, Süryânîce veya Habeşçe bir kökten geldiği ileri sürülmektedir. Kelimenin kökünü oluşturan hnf bütün Sâmî dillerde ortaktır. Kelimenin Ken’ânîce şekli olan hanpa ve hanapu Tell el-Amarna tabletlerinde (m.ö. XIV. yüzyıl ortaları) ortaya çıkmaktadır. Bu metinlerde kelime kötülüğe meyilli ve sapkın olmak, iftira etmek anlamlarındadır. Yeni İbrânîce ve Mişna’da kullanılan yahudi-Ârâmî (Judeo-Aramaic) dilinde iki yüzlü olmak , Süryânîce şekli olan hanfo (hanpa) ise putperest anlamına gelmektedir (Moubarac, s. 152; Denny, XXIV, 27).

Okudunuz mu?  Nisyan Ne Demektir?

İbrânîce Kitâb-ı Mukaddes’te hānef kökü değişik çekim şekilleriyle mülhid, dinsiz (Yeremya, 23/11); murdar, kirlenmiş (Yeremya, 3/1; İşaya, 24/5; Mezmur, 106/38; Mika, 4/11; Sayılar, 35/33); doğru yoldan uzaklaşmak, dine karşı kayıtsız kalmak mânalarında kullanılmaktadır (Gesenius, s. 337; Moubarac, s. 152). Midrash Rabbah’taki bir rivayete göre Ahd-i Atîk’te hānef mülhid (İbrânîce’de mīnūth ) anlamındadır (Margoliouth, JRAS [1903], s. 479). Batılı araştırmacılar, genellikle Arapça’daki hanîf kelimesinin Doğu Ârâmîcesi’nden (Süryânîce) alındığına kanidirler. Bu dilde hnp kökü, diğer Sâmî dillerde olduğu gibi putperestlik, dinî konularda kararsızlık, farklı inançların bir araya getirilmesi mânalarına gelir (Grunbaum, XLII [1888], s. 54-55; Faris-Glidden, XIX/3, s. 5; Gil, XII [1992], s. 15).
DİYANET

Okudunuz mu?  Kütüb-i Tis'a Nedir?

@hmet
haniflik nedir kısacaHanif’in Anlamı
"Hanif’ kelimesi Kur’an’ı kerim’de birçok kez tekrarlanmıştır. Cenabı Hakk insanlara "Hanifler" olmalarını farz kılmıştır. Bunu Ehl-i kitaba farz kıldığı gibi sonra da ümmeti Muhammed’e farz kılmış ve Hanif olan İbrahim milletine uymayı emretmiştir. Hakk Teala ehl-i kitaba şöyle emretti:
"Dini yalnız kendisine has kılarak ve hanifler olarak Allah’a kulluk etmeleri namaz kılmaları, zekat vermeleri için ancak onlar müslüman olmaları emrolundu. İşte sağlam din odur." (Beyyine: 98/5)

Okudunuz mu?  Müstahrec Ne Demektir?

hanif nedir kısaca, haniflik nedir kısaca, hanif

Bu kategoride yer alan Mütevatir Hadis Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanif Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.