Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

İhsan Ne Demektir?

İhsan Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İHSÂN NEDİR?

Sözlükte "bir şeyi iyi ve güzel yapmak, iyi, güzel ve yararlı fiil işlemek "ilâ" ve "be" harfi cerleriyle kullanıldığı zaman iyilik etmek, ikram ve in’am’da bulunmak" anlamlarına gelir.
İhsân kavramı, Kur’ân’da sözlük anlamına paralel olarak iyilik etmek ve iyi davranmak (Yûsuf, 12/23, 100; İsrâ, 17/23), iyi ve güzel fiil işlemek (Nahl, 16/30; Yûnus, 10/26), bir ameli, bir fiili ve bir görevi en iyi bir şekilde ve hakkıyla yapmak (Bakara, 2/112; Nisâ, 4/125) anlamlarında kullanılmıştır.
Cibril (a.s.)’ın "ihsân nedir?" sorusuna Hz. Muhammed (a.s.), "…Allah’ı görüyormuşsun gibi ibâdet etmen"; her ne kadar sen O’nu görmesen de O, seni görüyordur…" cevabını vermiştir (Buhârî, Îmân, 37. I, 18). Allah’a kulluk olan her görevi en iyi bir şekilde, önemseyerek, hakkıyla ve layıkı vechiyle yapmak. "Allah her şeye karşı ihsânı farz kılmıştır…" (Müslim, Sayd, 57) hadisinde de ifâde edildiği gibi, ihsân kavramı; îmân, iş, ibâdet, muâmelât, yönetim, yargı vb…. insanın yaptığı her işi ve görevi şartlarına, kurallarına ve tekniğine uygun olarak estetik, sağlam, güzel, kaliteli, en iyi ve en mükemmel bir şekilde yapmayı ifade eder. "İhsân" Allah’ın kullarına kesin bir emridir (Bakara, 2/195). Allah’ın nimetleri (Kasas, 28/77) ve her şeyi en güzel bir şekilde vâr etmesi de (Secde 32/7; Mü’minûn, 23/14) İhsân kavramı ile ifâde edilmiştir. İnsanlar açısından ihsân, üç kısımda zikredilebilir: 1) Allah’a karşı ihsân. Bu, şartlarına uygun îmân etmek, emir ve yasaklara uymaktır. 2) İnsanlara karşı ihsân. Bu, insanın ana-babasına, eş ve çocuklarına, komşu ve akrabalarına, insanlara iyilik yapmak, iyi davranmak, haklarına riâyet etmek ve kusurlarını bağışlamaktır. 3) Kişinin kendisine karşı ihsânı. Bu, îmân edip sâlih ameller işleyerek Allah’ın rızasını, rahmet, mağfiret, nimet ve cennetini kazanmasıdır. Allah’a ve insanlara yapılan ihsân da aslında kişinin nefsine karşı ihsânıdır. Îmân, sâlih ameller ve ihsân hep insanın kendisi içindir (İsrâ, 17/7; Fussilet, 41/46). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Uzlet Ne Demektir?

Cevap: İhsan Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Sağol çok güzel bilgiler paylaştınız


Cevap: İhsan Ne Demektir?

Muhammed
ihsan nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. İyilik etme, iyi davranma.
  2. Bağışlama, bağışta bulunma.
  3. Bağışlanan şey, kayra, lütuf, inayet, atıfet
  4. Karşılık beklemeden yapılan yardım, iyilik.

Okudunuz mu?  Kütüb-i Sitte Ne Demektir?

ihsan ne demek, ihsan ne demektir, ihsan nedir

Bu kategoride yer alan Amel Defteri Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İhsan Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.