Anasayfa
7 Mayıs 2021, 7:37

Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

metzer
Hakkı tavsiye etmek ne demektir? Kuran ahlakında iyiliği emredip kötülükten sakındırmak neden önemlidir? Hakkı tavsiye etmenin ahiretteki karşılığı nedir? Tarih boyunca Allah’ın bu emrini en güzel şekilde yerine getiren peygamberlerimiz hakkı nasıl tavsiye etmişlerdir?

Okudunuz mu?  Aşık olmak günah mı?

İyiliği emretmek Kuran ahlakına göre karşı tarafın herşeyden önce Allah’ı tanımasına, O’nu çok sevmesine, O’ndan sakınmasına ve kesin bir gerçek olan ahiret gününde hayatı boyunca sergileyeceği amellerinden sorguya çekileceğini kavramasına vesile olacak şekilde hakkı tavsiye etmektir. Bir mümin, Allah’ın izniyle ancak bu şekilde, iman etmeyen bir kişinin vicdanını harekete geçirmiş, onu Kuran ahlakını yaşamaya teşvik etmiş ve bu üstün ahlakın yayılması için çaba harcamış olur. Gerçek iyilik budur. Çünkü bu, karşı tarafın dünyada ve ahirette en güzel hayatı yaşamasını sağlayacak ve onun sonsuz bir azaptan kurtulmasına vesile olacaktır.

Okudunuz mu?  Müzik dinleyenlerin kulağına kızgın kurşun döküleceğiyle ilgili hadis var mı?

Kötülükten men etmek ise; kişinin şeytana uymasını engellemek, nefsinin bencil tutkularından arınmasını sağlamak, onu samimiyetsizlikten, ikiyüzlülükten, kibirden, Allah’a karşı büyüklenmekten, vicdansızlıktan arındırmak ve Allah’ın razı olmayacağı bir tavra girmesini engellemektir. Allah, hakkı tavsiye eden müminlerin özelliklerini Kuran’da şöyle bildirmiştir:

Bunlar, Allah’a ve ahiret gününe iman eder, maruf (iyi) olanı emreder, münker (kötü) olandan sakındırır ve hayırlarda yarışırlar. İşte bunlar salih olanlardır. (Al-i İmran Suresi, 114)

Okudunuz mu?  Alkole tövbe nasıl edilir?

4 saat önce


Cevap: Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

Hoca
Soru cevap güzel olmuş Allah (cc) razı olsun metzer.

Biz Mü’minler, Allah’ın rızasına uygun olmayan bir durum gördüğümüzde hemen tehlikeyi farkediyor ve gücümüz nispetinde değiştirmeye çalışırız.

Hayvanlar bile bir tehlike gördüklerinde hemen tehlike var sesi çıkarır ve diğer hayvanları çağırır birlik olup tehlikeyi gidermek için çabalarlar yada hayatlarını kurtarmaları için kaçmalarını sağlarlar.

Okudunuz mu?  Anne-baba, yavrusunun yuvasını yıkan kişi olabilir mi?

"Sizden kim bir münker (kötülük) görürse onu eliyle değiştirsin; buna gücü yetmezse diliyle onun kötülüğünü söylesin; buna da gücü yetmezse kalbiyle ona buğzetsin."

Not: "sizden gelen sorular" bölümü sadece soru sormak isteyenler içindir.
soru ve cevaplı konu yolayacaksanız "sorularla islamiye" bölümüne yollamalısınız.

Okudunuz mu?  Eşler ayrılınca çocukların bakımı kime aittir?

Yanıt: Hakkı tavsiye etmek ne demekdir?

metzer
Biz Mü’minler, Allah’ın rızasına uygun olmayan bir durum gördüğümüzde hemen tehlikeyi farkediyor ve gücümüz nispetinde değiştirmeye çalışırız.

Hayvanlar bile bir tehlike gördüklerinde hemen tehlike var sesi çıkarır ve diğer hayvanları çağırır birlik olup tehlikeyi gidermek için çabalarlar yada hayatlarını kurtarmaları için kaçmalarını sağlarlar.

Okudunuz mu?  Bedir Savaşı hangi tarihte meydana gelmiştir?

Hocam keşke müslümanlar Tağuta karşı birlik olsalar!
Alah(cc) her konuda müslümanlara birlik ve beraberlik versin AMİN


Sabri tavsiye etmek anlami

Bu kategoride yer alan Müzik dinleyenlerin kulağına kızgın kurşun döküleceğiyle ilgili hadis var mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hakkı tavsiye etmek ne demekdir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.