Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:45
Kavramlar
Abone

Muallel Hadis Ne Demektir?

Muallel Hadis Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MUALLEL HADİS NEDİR?

Dış görünüşü itibariyle kusursuz gibi görünen, gerçekte dikkatli hafız muhaddisin anlayabildiği kusuru bulunan hadise muallel hadis denir.
Muallel hadis, kendisinde gizli bir illet dolayısıyla kusurludur. İllet ise, ileri düzeydeki muhaddislerin anlayabileceği kadar gizli olan ve çoğu kere hadisi zayıflığa götüren kusurdur. Çoğunlukla isnadda yer alır. Hadislerin illetlerini anlamak; yaratılışta verilen derin anlayış, geniş hafıza, güçlü meleke, râvîlerin tabakaları ile isnad ve metinleri hakkında tam bilgi sahibi olmakla mümkün olur. Ali b. Medinî, Buhârî, Ahmed b. Hanbel, Yakub b. Şeybe, Ebû Hatem, Ebû Zür’a, Dârakutnî gibi âlimler, yukarıdaki niteliklere sahip muhaddislerdendir. Zayıflığa sebep olan illeti bulunan hadis merduddur, dinde delil olmaz. (bk. Sahih Hadis) Hadislerin illetlerini açıklayan kitaplara "ilel" ya da "kitabu’l-ilel"; hadislerdeki illetleri inceleyen hadis bilim dalına da "ilelu’l-hadis" denir. Tirmizî, Ebû Hâmid Râzî, Ali b. Medinî, Darakutnî, Buhârî gibi muhaddislerin bu alanda yazılmış eserleri vardır. (A.G.)

Okudunuz mu?  Tekvin Ne Demektir?

Cevap: Muallel Hadis Ne Demektir?

Muhammed
Muallel nedir sözlük anlamı hakkında bilgiler
Muallel. Sened veya metninde herkesin göremeyeceği bir kusuru bulunan hadîs.

Sözlükte "illeti açığa çıkarılmış" anlamındadır. Terim olarak ilk bakışta Kusursuz göründüğü halde araştırıldığında sıhhatini yok edebilecek gizli bir sebebe dayalı kusuru bulunan hadis için kullanılır. Bu tür hadisler ma’lûl ve muall diye de anılmakta olup Buhârî, Tirmizî, Dârekut-nî ve Hâkim en-Nîsâbûrî gibi muhaddis-ler ma’lûl terimine yer vermişlerdir.

Okudunuz mu?  İstıshab Ne Demektir?

Hem ma’lûl hem mualleli dil kuralları açısından doğru bulmayan, mual kelimesinin bu anlamı daha iyi karşıladığını söyleyenler varsa da İbnü’s-Salâh eş-Şehrezûrî’-den önceki dönemde birçok muhaddis tarafından kullanılan, terimlerin yerleşmesinden sonra da bu şekilde kabul gören muallel tercih edilmiştir.[Tecrid Tercemesi, I, 176]

Okudunuz mu?  Kamet ne demektir

Bir rivayeti muallel yapan gizli kusura İllet, bu illeti ortaya çıkaran kimseye muallH, bu tür rivayetleri konu edinen ilim dalına da ilelü’l-hadîs denir. İlk devirlerden itibaren muhaddisler hadislerin doğru bir şekilde rivayet edilmesi için birtakım esaslar belirlernişse de zaman zaman hatalar yapılmış ve bazı hadislerde bir kısmı ilk bakışta farkedilen, bir kısmı da ancak araştırmalar sonucu ortaya çıkan kusurlar (illetler) meydana gelmiştin.

Okudunuz mu?  Maliki Mezhebi Ne Demektir?

muallel hadis, muallel hadis ne demek, muallel ne demek

Bu kategoride yer alan Mevkuf Hadis (Mevkuf Haber) Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Muallel Hadis Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.