Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:40
Kavramlar
Abone

Müselsel Hadis Ne Demektir?

Müselsel Hadis Ne Demektir?

Fetva Meclisi
MÜSELSEL HADİS NEDİR?

Senetteki râvîlerin, bazen de rivâyetin sıfat ve hallerini aynen devam ettirerek naklettikleri hadise denir. Râvînin sıfat ve halleri sözle veya eylemle olduğu gibi, değişik şekillerde de olabilir. Bu şekildeki rivâyete de teselsül denir. Teselsül sözlükte birbirini takip etmek anlamına gelir. Müselsel hadisin isnadında bulunan her bir râvi, hadisi alırken hocasından duyduğu ilâve sözü veya gördüğü bir davranışı hadisle birlikte aynen aktarır. Hadisin rivâyeti esnasında hoca ve öğrencinin, parmaklarını birbirine geçirmeleri; hocanın, "ben seni seviyorum" gibi bir ifade ile söze başlaması; musafaha etmeleri, hocanın, elini öğrencinin başına koyması, hocanın kendi sakalını tutması; râvîlerin tamamının fakih olması; aynı isnad lafzını kullanmaları; aynı memleketten veya aynı isimde olmaları gibi durumlar teselsül örneklerindendir. Meselâ, Hz. Peygamber’in sakalını avucunun içerisine alarak, "Kaderin hayrına ve şerrine, acısına ve tatlısına iman ettik" sözünü bütün râvîler, sakallarını avuçlarının içerisine alarak sözlü ve eylemli olarak rivâyet etmişlerdir.
Teselsül bazen de bütün râvîlerin bayram günü rivâyet etmeleri gibi zamana; yahut mescidde rivâyet etmeleri gibi mekana bağlı rivâyet olarak ortaya çıkabilir.
Teselsüle konu olan hal ve sıfatların kaynağı Hz. Peygamber’dir. Sahabe, Hz. Peygamber’de gördüğünü veya duyduğunu aktarır. Daha sonraki tabakalar da rivâyet esnasında aynısını uygularlar. Teselsül, hadis rivâyetinde zorunlu bir uygulama olmamakla birlikte, devam ettirilmesi güzel karşılanmıştır. Teselsülün kendisi hadis değil, isnada ait bir sıfattır. Zayıflıktan uzak olan teselsül, zabtın kuvvetine, dolayısıyla hadisin sıhhatine ve Hz. Peygamber’e uymanın önemine işaret eder. Bununla birlikte teselsül, hadisin sahih olması için gerekli bir şart değildir. Hadisin metni ve isnadı sahih olabilir, ancak isnaddaki teselsül zayıf olabilir. Teselsülün zayıf olması hadise zarar vermez. Müselsel hadisleri toplayan, "müselselât" unvanıyla müstakil eserler yazılmıştır. (A.G.)

Okudunuz mu?  Alemi kebir nedir?

Yanıt: Müselsel Hadis Ne Demektir?

hbevci
paylaşım için ALLAH cc. razı olsun..


Cevap: Müselsel Hadis Ne Demektir?

Muhammed
MÜSELSEL HADİS nedir kısaca sözlük anlamı
Sahih, Hasen ve Zayıf hadisler arasında müşterek olan hadis ıstılahlarından biri "Müselsel" tabiri, kelime olarak birbirini takip etmek anlamına gelen teselsül’den ism-‘i mef’ûldür. Istılahî anlamı ise; isnadındaki bütün ricalin bazan ravilerinin bazan da rivâyetin belirli bir hal ve sıfatını takib ettikleri hadislere verilmiş bir isimdir (T. Koçyiğit, Hadis Istılahları, Ankara 1980, s. 390).


müselsel hadis nedir, müselsel hadis ne demektir, Muselser

Bu kategoride yer alan Kayyum (Kâim) Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Müselsel Hadis Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.