Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:37
Kavramlar
Abone

Revatib Sünnetler Ne Demektir?

Revatib Sünnetler Ne Demektir?

Fetva Meclisi
REVÂTİB SÜNNETLER NEDİR?
Revâtib sözlükte "aylık maaş, rütbe, menzile, derece, makam" gibi anlamlara gelen râtib kelimesinin çoğuludur. Dinî bir kavram olarak revâtib sünnetler, belirli vakitleri bulunan ve düzenli bir şekilde kılınan sünnet namazları ifade eder. Bunlar beş vakit farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler olup, bazıları müekked, bazıları da gayr-i müekkeddirler. Revâtib sünnetler, sabah namazının farzından önce kılınan iki; öğle namazının farzından önce dört sonra iki; ikindi namazının farzından önce dört, akşam namazının farzından sonra iki; yatsı namazının farzından önce dört, sonra iki olmak üzere toplam 20 rekattır. Bunlardan ikindi ve yatsı namazından önce kılınan dörder rekat namaz gayri müekked, diğerleri ise müekkeddir. Hz. Peygamber müekked sünnetler hakkında şöyle buyurmaktadır: "Bir günde oniki rekate kim devam ederse, Allah ona cennette bir ev bina eder: Bu oniki rekatın, dördü öğleden önce, ikisi öğleden sonra, ikisi akşamdan sonra, ikisi yatsıdan sonra, ikisi de sabahtan öncedir." (Tirmizî, Salât, 206; Nesâî, Kıyamu’l-Leyl, 66; İbni Mâce; İkâmet, 100). Cuma namazının farzından önce ve sonra kılınan dörder rekatlık sünnetler de, farzlara tâbi nâfileler kapsamında yer alır. Ayrıca Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan terâvih namazı da, sünnet-i müekkede olup, Ramazan ayına mahsus revâtibdendir. (İ.P.)

Okudunuz mu?  İhtiyar Ne Demektir?

Cevap: Revatib Sünnetler Ne Demektir?

hbevci
< Dinî bir kavram olarak revâtib sünnetler, belirli vakitleri bulunan ve düzenli bir şekilde kılınan sünnet namazları ifade eder. Bunlar beş vakit farz namazlarla birlikte kılınan sünnetler olup, bazıları müekked, bazıları da gayr-i müekkeddirler >
TESEKKURLER.. paylasım ıcın..

Okudunuz mu?  Cud Ne Demektir?

Cevap: Revatib Sünnetler Ne Demektir?

Fetva Meclisi
Gece kılınan nafile namazlarda iki rekâtta bir, gündüz kılınanlarda ise dört rekâtta bir selam vermek daha faziletlidir. Gündüz kılınanlar namazlarda dört rekâttan, gece namazlarında ise sekiz rekâttan fazla bir rekâtta selam vermek mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 67-68; Ali el-Kârî, Fethu Bâbi’l-İnâye, I, 334). Şâfiîlere göre hem gündüz hem de gece kılınan nafile namazlarda iki rekâtta bir selam verilir (Mâverdî, el-Hâvî, II, 289; Merğînânî, el-Hidâye, I, 67).

Okudunuz mu?  Kerem Ne Demektir?

Cevap: Revatib Sünnetler Ne Demektir?

Muhammed
REVÂTİB SÜNNETLER nedir kısaca sözlük anlamı

Bir vakti bulunan nâfile namazlara revâtib sünnetler denir. Bunlar belli bir düzen ve tertip içinde, beş vakit farz namazlarla birlikte kılındığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Bunların bazıları müekked, bazıları gayr-i müekked sünnettir. Hanefî literatüründe, sünnet-i müekkede olan nâfile namazlar kısaca "sünnet" diye, gayr-i müekked olanlar ise "müstehap" veya "mendup" diye adlandırılmıştır. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı da, sünnet-i müekkede türündendir ve ramazan ayına mahsus olmak üzere teravihten sonra düzenli olarak kılındığı için aynı zamanda revâtib kapsamında yer alır.

Okudunuz mu?  Cennetül Esma nedir? Cennetül Esma ne demek

revatip sünnet, revatip sünnet nedir, revatib sünnet nedir

Bu kategoride yer alan Vitr Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Revatib Sünnetler Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.