Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:05
sizden9
Abone

Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı?

Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı?

cavraşım
Bayağı bir süre namaz kılmadım,anlayacağınız çok borcum var.
kaza borcu olanın sünnetleri kabul olmaz,önce kazaların bitmesi lazım deniyor,doğrumu?


Cevap: Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı

Ehli Sünnet.
< kaza borcu olanın sünnetleri kabul olmaz, >
bu görüş şafide geçerlidir,

Şafiîler dışında diğer üç mezhebe göre de, kaza borcu olan kimselerin sünnet kılmaları câiz; Hanefîlere göre ise efdaldir.


Cevap: Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı

Ercan
Kaza namazı olanların sünnet ve "kuşluk, evvâbîn, teheccüd, tahiyyetü’l-mescid" gibi adı konmuş nafile namazları kılması caizdir. Hanefîlere göre adı konmamış (mutlak) nafile namaz kılmak yerine kaza kılmak efdaldir, tercih edilmelidir. Bu sebeple kazaya kalmış namaz bulunan bir mümin, günlük namazların sünnetleriyle beraber kılmalı, vakit buldukça da ihmal etmeden kaza namazlarını kılmalıdır. Lüzumlu lüzumsuz birçok dünya işi için bir ömür geçirirken kaza kılmak için sünnetleri terketmek sorumluluk duygusuna sahip bir kula yakışmaz.


Cevap: Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı

cavraşım
efdal ne demek?
ercan arkadaş senin yazın niye küçük,okumak zor oluyor:)
borcum çok,seneler senlerce…
sünnetleri kılsam,kazalları kılmasam,kılmadıklaım için tövbe etsem??
bir de arkadaşım söylemişti,din adamlarından birisi namazın kazası olmaz demiş
sebebi ise Allah namaz için o kadar kolaylık göstermiş,yaşlı ve hastalar için oturarak,yatark,zihinden…
daha da artık bunun kazası olmaz demiş?çünkü vaktinde yapılması gereken bir ibadet ve bütün kolaylıklar gösterilmiş demiş??

Okudunuz mu?  Keşke Doğmasaydım Demek Günahmıdır?

Ehli Sünnet.
< efdal ne demek? >
Faziletli demek çok faziletli 🙂

< sünnetleri kılsam,kazalları kılmasam,kılmadıklaım için tövbe etsem?? >
olmuyo borcu ödüycen ozaman adam 80 yaşına kadar kılmasın ölmesi yaklaşınca yaşlanınca bir tövbe etsin kurtulsun yükten ? olurmu hiç 🙂 farz yapçan,kaza etçen

Okudunuz mu?  4 mezhebe göre kerahet vakitlerinin hükmü nedir?

Ercan
Efdal daha faziletli demektir. Kılmadığınız namazlar için tevbe ederek borcunuzdan kurtulamazsınız. Kaza namazlarını bir an önce kılarak borcunuzu ödemeye gayret gösterin. Selametle


rana
Nureddin Yıldız – Kaza namazı (fetvameclisi)


cavraşım
Gözüm korktu şimdi,senelerce…
hem sünnetler,hem kazalar
işim zor,Allah bana sabır versin,kolaylık versin
ama şu pek kafama yatmadı
Allahın affetmediği günah şirk koşmak,Allahı inkar etmek,bunun dışındakileri affettiğini biliyorum,tabii kalpten tövbe edince
çok kesin konuşmamışmısnız peki,belki affedecek??

Okudunuz mu?  Allahın birligi hakkında şüphe vesvese

Ercan
< ama şu pek kafama yatmadı
Allahın affetmediği günah şirk koşmak,Allahı inkar etmek,bunun dışındakileri affettiğini biliyorum,tabii kalpten tövbe edince
çok kesin konuşmamışmısnız peki,belki affedecek?? >

Şeytanın en büyük tuzaklarından biri de "Nasılsa Allah affeder" düşüncesini sürekli size fısıldamak. Dini sizin kafanıza yatacak şekilde değiştirecek halimiz yok.

Okudunuz mu?  Perşembe günü cenabet olmak

cavraşım
Nasılsa affeder diye bile bile bir günahı işlemek başka(ya bu gün yatsı namazını kılmayayıp,nasılsa tövbe edince Allah affeder gibi),bunun bilincinde olmadan günah işleyipte sonra hatasını anlayıp kalpten tövbe etmek ve bir daha işlememek başka(tövbe ettim Allahım,bir daha namzalarımı bırakmayacağım,çok pişmanım,kul olamadım gibi)

bu benim düşüncem,doğrudur diye bir iddiam yok,zaten doğrusunu öğrenmek için soruyorum,hem niye kızıyorsunuz ki,kimse dini bize göre değiştirin demedi,haşa…

Okudunuz mu?  Gusül tırnak üstündeki deri

açıklama istedim sadece,yapmak isterseniz tabbii
selametlee….


rana
Allahin rahmeti sonsuz, Rabbimiz bizden yeterki samimi olmamizi bekliyor ve tekrar yapmama gayreti içinde olmamizi, ona söz vermemizi yani..
Kalbleri bilen sadece Rabbimizdir, niyet çok önemli..


cavraşım
rana arkadaş,yorumunuz okuduktan sonra ne güzel yorum dedim ama sonra düşündüm,acaba benim işime böyle kolay geldiği için mi hoşuma gitti(kzaları kılmaktan kurtulmak)yoksa gerçketen mi hoşuma gitti,şimdilik bana mantıklı gelende sizin yorumunuz
Allah bilir artıkk,Allahın rahmetinden ümidimi kesmek istemiyorum ama ercanın söyledikleride doğrudur belki,bilmiyorum,onun söyledikleride beni huzursuz etti açıkçası,ben de tövbe eder bağışalnırım ümidi vardı

Okudunuz mu?  İsrafil (as) kimdir? Görevi Nedir?

Ercan
Tabiki Rabbimin merhameti mağfireti sonsuzdur. Hiçbir günah O’nun rahmetinden büyük değildir. Ancak kaza namazları tevbe etmekle ödenmez. Bir borç olarak kalır. Allah dilerse alacağından vazgeçer. Ancak bize düşen elimizden geldiğince mahşere borçsuz gidebilmeye gayret göstermektir. Allah affeder diye boşlamak olmaz.


mümini78
Genelde gusül ve vesvese üzerine yazılar yazmaktayım bu konu uzmanlık alanım değil ancak pozitif düşünce işe şunu belirtmek isterim.

"Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı?" Bu soruyu ve cevabını unutun. "Kazası olanın sünnet namazları kabul olur ya da olmaz" bu konuya ait görüşleri bir kenara bırakın.

Okudunuz mu?  Mecburiyetten kredi çekip geri faizli ödemek

Size ait çareler:

1- Sizin durumunuzu Allah sizdne daha ii bilir. Yine Allah sizin neye güç getirip neye güç getiremeyeceğinizi daha ii bilir. Öncelikle yapacağınız şey şu:
Bundan sonra namazlarınızı kazaya bıramamak yani bundan sonra namazlarınızı vaktinde eda etmek
Namazlarınızı da eda ederken sünnetleri kılınız. Varsayalım ki kazası olanın sünneti kabul olmadı peki o namaz içinde okuduğu dua ve süreler ve şahadetler boşuna mıydı? Hayır şu an bile Lailahe illAllah deseniz sevap alırsınız. Hatta bu yazıdaki LA İLAHE İLLALLAH ı okurken bile sevap almaktasınız. Yani kazası olan birinin sünnetleri kabuül olmasa bile bir sevap almaktadır.

Okudunuz mu?  Tövbesi kabul edilen gunahın yinede cezası iki dünyada da verilir mi?

2-En uzun namaz yatsı namazı değil mi 13 rekat. Dİyelim ki siz kazası olanın sünnetleri kabuül olmadı görüşüne tabi oldunuz ve sünnet yerine kaza kıldınız. O halde yatsının ilk sünnetini yatsı namazının kazası olarak son sünnetini de vitir namazının kazası olarak kılacaksınız peki bu halde kaç rekat namaz kılmış olacaksınız 14. Peki sünnet yerine kaza kılmasanız yatsı dan sonra 7 rekat kaza kılsanız kaç rekat namaz kılmış olacaksınız 20. O halde 6 rekat daha az namaz kılacağım diye ( bu altı dakika eder) Ne olduğu tam kesin olmayan bir şeye tabi olmamalısınız.

Okudunuz mu?  Kedi Kovmak Günah Mı

Muhasibi
Eğer her ikisini birlikte yürütebiliyorsan hem sünnet kıl, hemde kaza namazlarını kıl.Ama sana tavsiyem vitir ve sabah namazının sünneti dışında kalan namazlarını kaza namazı olarak kıl…


cavraşım
İnsanın senelerce borcu olunca düşünmeden edemiyor.
1 gün değil,1 ay değil,1 yıl değil…
kazaları kılmam konusunda ercanın dediği daha mantıklı gelmeye başladı ama .
nasıl başlayacağız bakalım,önce bir başlangıç yapmam lazım.vakit namazalrı bile bazen zor geliyorken kazalar:(

Okudunuz mu?  Meni bulaşan eşyaya dokunmak

neyse artık,ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim,iyi geceler


cavraşım
teşekkürler muhasibi
ama diğer namazalrın sünneti yerine kaza kılarsam sünneti terketmeye kıyamam o zamanda.
bakacaz artık

Bu kategoride yer alan Cuma namazı vakti yolculuk başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kazaları kılmazsak sünnetler kabul olmaz mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.