Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Rıza Ne Demektir?

Rıza Ne Demektir?

Fetva Meclisi
RIZA NEDİR?

Sözlükte "hoşnud ve memnun olma, kabul etme, seçme" gibi anlamlara gelen rıza, tasavvufta, kaderin acı tecellileri karşısında kalbin huzur ve sükun halinde bulunması demektir. Genelde rıza, hüküm ve kazaya itirazda bulunmamayı ifade eder. Bâtıl bir şeye rıza göstermek gerekmez. Zira zulme rıza zulüm, küfre rıza da küfürdür. Bazıları rızayı hâl saymışlar, bazıları da makâm olarak görmüşlerdir. (M.C.)
Rıza iki türlüdür; Allah’ın kulundan razı olması, kulun Allah’tan razı olmasıdır. Allah’ın kulundan razı olması; onun inanç, amel, söz, fiil ve davranışlarını kabul edip sevap vermesi, onu affedip cennet ve nimetleriyle mükâfatlandırması demektir. Kulun Allah’tan razı olması ise, Allah’ın emir ve yasaklarını, helal ve haramlarını, kaza ve kaderini iyi, güzel ve hoş karşılamasıdır.
Allah’ın bir kulundan razı olması, o kul için dünya ve âhirette en büyük bahtiyarlık ve en büyük nimettir. Kur’ân-ı Kerîm’de Süleyman (a.s.)’ın; "Rabb’im! Bana ve ana-babama lütfettiğin nimete şükretmemi ve senin razı olduğun sâlih ameller işlememi bana nasip eyle ve beni rahmetinle sâlih kullarının arasına dahil et." diye dua ettiği bildirilmektedir (Neml, 27/19).
Peygamberimiz (a.s.), "…Allah’ım! Gazabından rızana, azabından affına sığınırım." diye dua etmiştir (İbn Mâce, Dua, 3. II, 1263).
Allah’ın rızasını aramak, müminin özelliğidir (Fetih, 48/29). Kur’ân’da; müminler, Allah’ın rızasına uymakla, kâfirler ise Allah’ın gazabına dönmekle nitelenmiştir: "Hiç Allah’ın rızasına uyan (mümin) kimse, Allah’ın gazabına uğrayan ve yeri cehennem olan (kâfir) kimse gibi olur mu?" (Âl-i İmrân, 3/162).
Allah ve Peygamberi razı edilmeye layıktır (Tevbe, 9/62). En büyük nimet Allah’ın rızasıdır (Buhârî, Rikak, 51. VII, 200).
Âyet ve hadislerde Allah’ın; muhacir ve ensardan, mallarıyla ve canlarıyla Allah yolunda çalışan, (Tevbe, 9/20-22, 62, 100) Hudeybiye’de Peygamberimize (a.s.) biat eden (Fetih, 48/18) Allah ve Peygambere düşman olanları dost edinmeyen, (Mücadele, 22) özünde, sözünde, fiil ve davranışlarında dosdoğru olan (sâdık) (Mâide, 5/119), kalbi, dili ve uzuvlarıyla nimetlere şükreden (Zümer, 39/7), sâlih ameller işleyen (Beyyine, 98/7-8), Allah’a karşı gelmekten sakınan (muttakî) (Âl-i İmrân, 3/15), kalbi, dili ve uzuvlarıyla Allah’ı daima zikreden (İbn Mace, Edeb, 53, II, 1245), Allah’a ve Peygambere itaat ederek huzura eren (mutmain) (Fecr, 89/27-30), Allah’a ortak koşmadan ibadetlere devam eden, Kur’ân’a sarılan (Müslim, Akdıye, 10. II, 1340), ana-babasını hoşnut eden (Tirmizi, Birr, 3. IV, 311), temizliğe riâyet eden (Buhârî, Savm, 27. II, 234), müminlerden razı olduğu bildirilmiştir. "Allah kendi rızasına uyan kimseleri, Kur’ân vasıtasıyla selamet yollarına eriştirir." (Mâide, 5/16). Allah’ın rızasını kazanacak söz, fiil ve davranışlar sergilemeye çalışmak müminin en başta gelen görevi ve amacıdır. Söylediği küçük bir sözle insan Rabbinin rızasını kazanabilir. Peygamberimiz (a.s.); "Kul, önem vermediği, (ancak) Allah’ın razı olduğu bir söz söyler, Allah bu söz sebebiyle o kulun derecesini yükseltir. Bir kul da önemsemediği, (fakat) Allah’ın kızdığı bir söz söyler, bu yüzden Allah onu cehenneme atar." buyurmuştur (Buhârî, Rikak, 23. VII, 185). Allah’tan razı olan ve Allah’ın da kendisinden razı olduğu nefse, nefs-i razıye ve nefs-i marziye denir. En yüce makam ise rıdvânullah’tır. Rab olarak Allah’tan, din olarak İslâm’dan, resûl olarak Hz. Muhammed (s.a.s)’den razı olanlar îmânın tadına ererler. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Musavvir Ne Demektir?

Cevap: Rıza Ne Demektir?

Muhammed
Rıza nedir maddeler halinde kısa sözlük anlamı

  1. Razı olma, isteme, istek.
  2. 1) istek. 2) onam. ~ fesâdı: bk. irâde fesâdı.
  3. Hoşnutluk, memnuniyet.
  4. razılık, razı olma, hoşnutluk, memnuniyet, muvafakat, kabul. bir şeyin olmasına muvafakat etme. kadere mukadderata boyun eğme
  5. Memnunluk, hoşluk, razı olmak.

Okudunuz mu?  Sebilü'r-Reşad Ne Demektir?

Cevap: Rıza Ne Demektir?

yasemin
Rıza Allah’tan memnun olma sanatıdır . Başına gelen olayları iyisinide kötüsünüde eşit miktarda karşılamak


rıza ne demek, rıza nedir, riza ne demek

Bu kategoride yer alan Nisap Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Rıza Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.