Anasayfa
24 Kasım 2023, 9:54
Kavramlar
Abone

Şafi Ne Demektir?

Şafi Ne Demektir?

Fetva Meclisi
ŞÂFÎ NEDİR?

Şifa vermek, hastalığı iyileştirmek ve şifa istemek anlamındaki "ş-f-y" kökünden gelen şâfî şifa veren demektir.
Allah’ın sıfatlarından biri olup Buharî, Müslim, Tirmizî ve Ebû Dâvud’un rivâyet ettiği bir hadiste geçmiştir (Buharî, Merda, 20, Tıb, 40; Müslim, Selam, 46, 47, 48; Ebû Dâvud, Tıb, 17; Tirmizî, Deavat, 10).
Şâfî, Allah’ın şifa ve deva veren, hastalıkları iyileştiren, manevî sıkıntıları gideren ve ferahlık veren olduğunu ifade eder. Allah’ın bu vasfı Kur’ân’da "yeşfî" fiiliyle ifade edilmiştir: "Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur." (Şu’arâ, 26/80), "Onlarla (müşriklerle) savaşın ki Allah sizin ellerinizle onlara azap etsin, onları rezil etsin, sizi onlara üstün getirsin ve müminlerin göğüslerini ferahlandırsın (yeşfî)." (Tevbe, 9/14).
Âyetler, Allah’ın maddî ve manevî anlamda şifa veren olduğunu beyan ediyor. Allah kelamı Kur’ân’da şifadır (Yûnus, 10/50; İsrâ, 17/82). Derdi veren de dermanı veren de Allah’tır. Peygamberimizin; "Allah hiçbir dert vermemiştir ki, şifasını da vermiş olmasın." (Buharî, Tıb, 1), "Allah her derde bir deva var etmiştir." (Müslim, Eşribe, 12) hadisleri Allah’ın şâfî olduğunu beyan ettiği gibi şu sözü de bunu ifade eder. Hz. Aişe’nin bildirdiğine göre, Peygamberimiz, bir hasta ziyareti yaptığı veya birisi hastalanıp kendisine getirildiği zaman şöyle dua etmiştir: "(Ey) insanların Rabbi! Bu (kulundan) sıkıntıyı gider ve ona şifa ver. Sen Şâfî’sin (ente’ş-şâfî). Ancak Senin şifan vardır. Öyle şifa ki, hiçbir hastalık bırakmaz." (Müslim, Eşribe, 12). İnsan hastalanınca doktora gider, ilaç kullanır, tıbbî tedbirleri alır. Ancak gerçek şifayı veren Allah’tır, diğerleri vasıtadır, sebeptir. (İ.K.)

Okudunuz mu?  Musavvir Ne Demektir?

Cevap: Şafi Ne Demektir?

Hoca
Şifa ne anlama gelir
kısaca şifanın anlamı

Şifa, Kur’an-ı Kerim’in isimlerinden biridir. Şifa, kelime olarak hastalıktan kurtulmak, iyileşmek demektir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’in şifa olduğunu buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim, kalplerdeki kibir, kıskançlık, şüphe gibi hastalıklara şifadır. Böyle hastalık mı olurmuş? demeyin. Kötü huylar da birer hastalıktır. İnsanı perişan eder de insanın haberi olmaz. Kur’an-ı Kerim, iç sıkıntısı için de birebir şifadır. Özellikle Yasin, Fatiha, İhlas, Felak, Nas surelerini ve Ayetel Kürsü’yü okumak bunalımlı halden kurtarır.

Okudunuz mu?  VAllahi Ne Demektir?

Cevap: Şafi Ne Demektir?

Muhammed
şafi nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. Sağaltıcı
  2. 1. suçlunun bağışlanması için araya girip yalvaran kimse. 2. iyileştiren, şifa veren. 3. inandırıcı, inandıran.
  3. Eş-şafi Allahhın isimlerinden


şafi ne demek, şafi nedir, ya şafi ne demek

Bu kategoride yer alan Haşr Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.