Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:03
missa01
Abone

Şafi hanefi nedir?

Şafi hanefi nedir?

Kayıtsız Üye
Selamun aleykum bissürü internet sitesinden şafi mezhebi hanifi mezhebi görüyorum yaşım küçük aklım ermiyor .bunlar nedir güsul abdestiyle alakaları varmı ?


Yorum: Şafi hanefi nedir?

seyit gazi
din; Allah ın indirdiği, rasulünün getirdiğidir.

rasulullah sav hayattayken insanlar Allah rasulüne geliyor, sorular soruyorlar ve cevablarını alıyorlardı ancak Allah rasulü vefad edince insanlar aklına takılan hususları cevablandırmak da görüş ayrılıklarına düştüklerinde son noktayı koyacak birisinin aramızda bulunmamasının neticesinde, çeşitli ekoller çeşitli mezhebler ortaya çıkmıştır. imam ebu hanife imam şafii imam malik ve imam ahmed bin hanbelde bu ekollerin bu mezheblerin kurucuları olarak adlandırılan imamlarımızdır. nasıl bir dil ilk konuşulmaya başlandığı zaman dilbilgisi kuralları ortaya konup insanlara artık böyle konuşacaksınız denmez, insanlar on senelerce yüz senelerce o dili konuşur ve dilbilgisi kuralları ortaya çıkar; bu imamlarımızda mezheb kurdukları iddiasında olan kimseler değildir ancak Allah rasulünün vefad etmesi ve aramızda bütün konuları açıklığa kavuşturacak birisinin kalmayışının neticesinde, bu imamlarımız bu doğal problemlere çözümler getirmişler ve müslümanlar arasında karşılık bularak doğal bir mezhebleşme sürecine gidilmiştir. biz hiçbir imam hiçbir mezheb için yanlışdır hata yapmıştır diyemeyiz çünkü bunlar kendilerine göre konuşmamıştır, ayet ve hadislerden delillerle hüküm vermişlerdir ancak bazen kimisine bazı deliller yetişmemiş, kimisi bazı konularda farklı delilleri ön planda tutmuş, kimisi de bu delilleri farklı yorumlamışlardır. bu görüş ayrılıkları da öyle fazlaca görüş ayrılıkları da değildir. yine bu imamlarımız gibi yüzlerce imamlarımız olmuş, yüzlerce mezhep ortaya çıkmışken; müslüman arasında bu dört mezheb yer tutmuştur.

Okudunuz mu?  Herseyin iyi olması beni korkutuyor

inanç konularında bir görüş ayrılığı yoktur, uygulama konularında görüş ayrılıklarına çözümler getiren dört mezhebden ikisi hanefiler ve şafilerdir. çeşitli konularda farklı görüşleri vardır, mesela gusül dediğiniz zaman hanefilerin farklı görüşleri vardır şafilerin farklı görüşleri vardır. biri niyet etmeyi farz diğeri sünnet görmüştür. sonuçta sünnette bir şeyin yapılmayacağı anlamına gelmez. bu mezhebler bu delillerin ve bu hükümlerin sistematize edilmesi, insanların akıllarının karışmayıp bir yol izlemeleri için ortaya çıkmış doğal kurumlardır.

Okudunuz mu?  İslamda Kardeşliğin Birlik ve Beraberliğin Önemi

Şafi hanefi nedir?

Cem Sultan
Mezhepler kitaba açılan farklı kapılar gibidir. Hepside bir kitaba açılır, ama her kapının yolu diğerinden farklıdır.

Mezhepler ata inanışıdır. Peygamberden sonra ortaya çıkmışlardır. Mezheplerin yolu bir olsa da atalar farklı mezhep kurucuların yorumlarına göre kuranı yorumlarlar. Birinde abdest damla ile diğerinde avuç ile bozulur. Bu tamamen yorumlamaya göre değişiklik gösteren olaydır.

Okudunuz mu?  Namazı kılıp kılmayı unutmak

Mezhepleri araştırmadan önce Kuran okunmalı ve anlayana kadar ezber edinmelidir. Eğer Kuran’ı anlamakta zorlanırsan mezheplerin anlatımlarından yararlanırsın.

Allah’ın selamı ile…


şafilik nedir, hanefi ve şafi nedir, şafi nedir

Bu kategoride yer alan Abdest alırken yellenme oluyor üst üste abdest almam gerekiyor bundan nasıl kurtulurum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Şafi hanefi nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.