Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:35
Kavramlar
Abone

Tesbih Ne Demektir?

Tesbih Ne Demektir?

Fetva Meclisi
TESBİH NEDİR?

Yüzmek, akmak, gitmek, bir işi bitirmek, geçimi için çalışıp çabalamak, koşuşturmak, uyumak, sakınmak, dinlemek, yeri kazmak ve çok söz söylemek anlamlarındaki "s-b-h" kökünden türeyen tesbih kavramı, din ıstılahı olarak; "SübhanAllah" (Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim) demek ve namaz kılmak" (Tâ-hâ, 20/130; Rûm, 30/17) anlamına gelir. Arap dilinde tesbih; bir şeyi tazim ederek kötülüklerden ve noksanlıklardan tenzih etmek demektir.
"SübhanAllah", eş ve çocuk isnadı, zulüm, âcizlik, ortağı bulunma vb. ilahlıkla bağdaşmayan her türlü noksan sıfatlardan Allah’ı tenzih ederim, demektir.
Kur’ân’da bu kavram çeşitli formlarda 92 âyette kullanılmış ve bu kavramla bütün meleklerin (A’râf, 7/206), müminlerin (Secde, 32/15), akıllı insanların (Âl-i İmrân 3/191), göklerde ve yerde bulunan her şeyin (İsrâ, 17/44) Allah’ı tesbihleri söz konusu edilmiştir.
İnsanların tesbihi gibi meleklerin tesbihi de, sübhanAllah diyerek Allah’ı takdis ve tenzih etmek (Müslim, Zikir, 84) ve namaz kılmaktır (Taberî, I, 1/211). Tesbih kavramı, Kur’ân’da "SübhanAllah", "sübhaneke", "sübhanehu", "sübhane Rabb’î", "sübhane Rabb’ina", "sübhanellezî..", ifadeleri ile; Allah’tan başka ilahları (Tevbe, 9/3, Enbiyâ, 21/22), Allah’a çocuk isnadını (Bakara, 2/116; Yûnus, 10/68), Allah ile cinler arasında soy birliği iddiasını (En’âm, 6/100; Saffât, 37/160), Hristiyanların İsa (a)’ı ve rahiplerini, Yahûdîlerin hahamlarını Allah’tan ayrı rab kabul etmelerini reddetmek (Tevbe, 7/31), maddî ve manevî nimetler karşısında Allah’a şükretmek ve O’nu yüceltmek için (Zuhrûf, 43/13); söylenmeyecek, yapılmayacak ve olmayacak bir söz, iş ve isnat karşısında "hâşâ", "hayır" anlamında `reddetme ifadesi’ (Mâide, 5/116; İsrâ,17/90-93) ve dua cümlesi olarak (Tevbe, 9/10) kullanılmıştır. Bir çok âyette Allah’ın tesbih edilmesi emredilmiştir (Ahzâb, 33/42). (İ.K.)

Okudunuz mu?  Ya habibi ne demek

Cevap: Tesbih Ne Demektir?

Hoca
Tesbih Nedir? sorusuna kısa ve öz bir cevap.
sağol Melle


Cevap: Tesbih Ne Demektir?

ebru
çok beğendim güzel bilgiler


Cevap: Tesbih Ne Demektir?

Muhammed
Sözlükte "tesbih" nedir kısaca sözlük anlamı
Tesbih;
bir ipe dizili,çeşitli maddelerden yapılan belirli sayıda taneler…

Okudunuz mu?  Muhdis Ne Demektir?

Tesbih kültürümüzde erkeklerin vazgeçilmez aksesuarlarındandır.Gerek elde çekim için gerekse koleksiyon anlamında tesbih kullanımı zaman içerisinde gelişmiş ve tesbih yapımı sanat haline gelmiştir.Günümüzde el emeğiyle özel tesbih üreten birçok ustamız mevcuttur..

Her tür malzemeden tesbih yapılabildiği gibi bu malzemelerin kıymetli olanları makbuldür ve değer görür..
Tesbih yapımında tercih edilen bellibaşlı malzemeler;

Fosil Grubu:Kehribar,Oltu Taşı,Lüle Taşı
Ağaç Grubu:Kuka,Abanoz,Pelesenk,Yılan Ağacı,Öd Ağacı,Venge,Demirhindi,Gül,Sandal Ağacı,Narçıl
Yarı Değerli Taş Grubu:Akik,Kuvars,Ametist,Kaplangözü,Lapis,Turkuaz ,Yıldıztaşı,Yeşim
Değerli Taş Grubu:Zümrüt,Yakut,Safir
Hayvansal Grubu:Fildişi,Mercan,İnci,Boynuz,Kemik,Bağa,Mors Dişi

Okudunuz mu?  Vahy-i Metlüv Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Bir şeyi tazim ederek kötülüklerden ve noksanlıklardan tenzih etmek demektir.


tesbih ne demektir, tesbih ne demek, teşbih ne demek

Bu kategoride yer alan Kamet Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Tesbih Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.