Anasayfa
7 Mayıs 2021, 4:33
Kavramlar
Abone

Vasi Ne Demektir?

Vasi Ne Demektir?

Fetva Meclisi
VASÎ NEDİR?

Bir kimsenin, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere tayin ettiği kişiye denir.
Bir kimse sağlığında borçlarını ödemek, vasıyetini yerine getirmek üzere veya küçük çocuğuna bırakacağı malı muhafaza etmek ve çocuğunun ihtiyaçlarına sarf etmek üzere bir vasî tayin edebilir. Vasî olarak belirlediği kimse, vasiyette bulunan şahsa huzurunda vasîliği kabul etmediğini belirtmesi halinde vasiyet reddedilmiş olur, gerçekleşmez. Ancak böyle bir red bulunmadığı takdirde vasî olarak belirlenmiş olur. Vasî olarak tayin edilen kişi, güvenilir ve kendisine vasıyet edilen hususlarda tasarruf gücüne sahipse, bu vesâyet tasdik edilir. Zira vefat eden kimse güvenerek malını ona emanet etmiştir. Vasî güvenilir, fakat tasarruf gücüne sahip değilse, hâkim bunun yanında tasarruflarında yardımcı olacak ikinci bir kişi belirler. Ancak vasî fâsık, kâfir ya da köle ise onu azlederek yerine başkasını vasî olarak atar. Vasî, yetimin malında, onun menfaatine tasarrufta bulunmalı, haklarını korumalıdır. Bu nedenle vasînin, hibe ve vasiyyetin kabulü gibi sırf yetimin menfaatine olan tasarrufları geçerlidir. Buna karşılık tamamen yetimin zararına tasarrufta bulunamaz. Bu çerçeveden olarak çocuğun malından borç veremez, hibe yapamaz. Fayda ve zarara muhtemel olan alışveriş gibi tasarrufları ise, çocuğun yararına olmak kaydıyla geçerlidir. Vasînin muhtaç olması halinde, aşırıya kaçmamak kaydıyla yetimin malından yiyebilir. Ancak ihtiyacı bulunmaması halinde, çocuğun malından yemesi caiz değildir (Nisâ, 4/6). (İ.P.)

Okudunuz mu?  Marifet Ne Demektir?

Cevap: —>: Vasi Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
Vasi hakkında verdiğini bilgiler için Allah razı olsun bu konu hakkında beni aydınlattınız


Cevap: Vasi Ne Demektir?

Muhammed
vasi ne demektir maddeler halinde kısaca sözlük anlamı

  1. Geniş, engin.
  2. Engin.
  3. Bir yetimin veya akılca zayıf, hasta birinin malını yöneten kimse
  4. Ölen bir kimsenin vasiyetini yerine getirmekle yükümlü olan kimse.

Okudunuz mu?  Rekat Ne Demektir?

Cevap: Vasi Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
çok olumlu cevaplar var sağolun

Birinin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek için tayin ettiği kişiye denir.


Kayıtsız Üye
Mrb dedemin adına 100 dönüm arsa Var dedem vefat etti babam tapuyu benim üzerime aldı halalarım vekalet verdiler ama biri hakkını aldı

Okudunuz mu?  Mükreh Ne Demektir?

MumülSema
Dönüm dönüm arsalarımız vardı ama kahpe aile bağlarımız araya girip mal koparmaya çalıştı ama izin verir miyim asla neden mi çünkü vası benim brom.


vasi nedir, vasi ne demek, vasi ne demektir

Bu kategoride yer alan İhtilam Ne Demektir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vasi Ne Demektir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.