Anasayfa
8 Mayıs 2021, 10:44
missa7-2
Abone

Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar

Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar

Kayıtsız Üye
Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar


Cevap: Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar

Hoca
GIYBETİN GENEL ZARARLARI
Dedikodunun kişi ve topluma zararları

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيراً مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضاً أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Okudunuz mu?  Bir genc kızın hayalleriyle dünya menfaati için oynayıp sonra özür dileyip ben affedilirim diyen biri affedilir mi?

Yüce Allah, yarattığı varlıklar içinde insanı, en mükemmel şekilde yaratmış, iyiyi kötüden ayırması için akıl vermiş, kalbindeki duyguları ifade etmesi için de ilahi bir lütuf olarak dil nimetini vermiştir. Rabbimiz insanların her hususta iyilikler ve güzellikler içinde olmalarını arzu ederken, kendilerine yakışmayacak çirkinliklerin her çeşidinden uzak durmalarını öğütlemiştir. İnsanoğlunun dilinden çıkan ve kendisine dünya ve ahiret sıkıntısı getiren zararlardan biri de gıybettir.
Kur’an-ı Kerimde Yüce Rabbimiz gıybetin haram oluşunu Hucurat süresinde şöyle beyan buyurmaktadır: Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de sahabeyi gıybetin hakikatinden haberdar etmek için şöyle buyurmuşlardır: Gıybet nedir, bilir misiniz? Sahabe: Allah ve Resûlü daha iyi bilir, dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber: Gıybet, din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır buyurdu. Söylenen ayıp eğer o kardeşimde varsa, ne dersiniz? diye soruldu. Eğer söylediğin şey onda varsa gıybet ettin; yoksa ona iftira ettin demektir, buyurdu.

Okudunuz mu?  Annemin kalbini çok kırdım ve sinirle Allah belanı versin dedim ne yapmalıyım

Allahın gıybeti yasaklaması onun zararlarına binaendir. Gıybet, toplumun huzur ve güvenini zedeleyen bir unsurdur. Toplumda fertlerin birbirlerinin arkalarından konuşmaları sebebiyle kişiler arasında güven ortadan kalkar. Müslüman’ın en önemli özelliği, en üstün vasfı ise, insanların kendisinden emin olması ve kendini güvende hissetmesidir. Bu münasebetle Sevgili Peygamberimiz bir Hadis-i Şeriflerinde kendisine, En üstün Müslüman kimdir? sorusuna Dilinden ve elinden Müslümanların emniyette olduğu kimse cevabını vermiştir.
İnsan onurunu zedeleyen, dargınlık ve düşmanlıklara sebebiyet veren gıybetten uzak duralım. Gıybet, kardeşliğe saplanan hançer, sevgiyi solduran bir alevdir. İnsanlar arasındaki birlik ve beraberliğin ortadan kalkmasına vesile olan fitne ve fesadın kaynağıdır. Tek kelimeyle gıybet, günah bataklığıdır. O halde tez elden tövbe edip, gıybetini yaptığımız kardeşlerimiz varsa onlarla helalleşelim. Elimizden geldiğince de insanları, birbirlerini gıybet etmekten sakındıralım. bir hadis-i şerif mealiyle bitiriyorum. Kim din kardeşinin gıybet edilmesini önlerse allah-u Teâla o kimseyi cehennem ateşinden korur.

Okudunuz mu?  İmanımın zayıfladığını hissediyorum imanımı kuvvetlendirmek için hangi duaları okumalıyım?

M. Zübeyir SARIMURAT
Van İl Vaizi


gıybet ve iftira insanlara ne tür zararlar verir, Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar madde halinde , gıybet ve iftiranın topluma verdiği zararlar

Bu kategoride yer alan Hayvanların birbirini öldürüp yemesi yasak mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Gıybetin kişiye ve topluma verdiği zararlar Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.